Belly business: de weg die iedere hap aflegt

by Evelyn van Hasselt 12.10.2016

Alles wat je nú in je mond stopt, brengt gemiddeld nog zo’n 3 à 4 uur door in je maag. Maar welke wonderlijke processen spelen zich daar eigelijk af? 

Wat jij nog niet wist over je maag

Je maag zit veel hoger dan je misschien denkt. Dit soepele orgaan begint vlak onder je linkertepel en speelt een belangrijke rol bij het verteringsproces. Alles wat je eet en drinkt, komt via je mond en slokdarm in je maag terecht. Daar wordt het net zo lang gekneed tot het klaar is om te worden doorgevoerd naar je dunne darm. Over dit proces zijn allerlei wetenswaardigheden te vertellen. De 5 leukste hebben we voor je op een rijtje gezet.

1) Knorren van je maag

Ongeveer een uur nadat voedsel in je maag is verteerd, begint een grote schoonmaak. Wat er gebeurt is het volgende: je maag opent het maagportier en transporteert alle resten naar je dunne darm. En vanuit die dunne darm wordt deze voedselbrij met golvende bewegingen voortbewogen. Die golvende beweging maakt een borrelend geluid. Het is dus eigenlijk niet je maag die knort, maar je dunne darm.

2) Maagzuur en water drinken

De pH waarde van je maag ligt tussen 1,35 en 3,50. Dit maakt maagsap tot het meest zure bestanddeel van je lijf. Maagsap is vooral nodig voor de vertering van eiwitten en het doden van ziekteverwekkers die via de ademhaling binnendringen of samen met voedsel ingeslikt worden. Om dit proces soepel te laten verlopen, kun je 30 minuten voor en na iedere maaltijd beter geen water drinken. Dit verdunt het maagsap waardoor de voedselbrij minder goed wordt afgebroken.

3) Functie van de vorm

maagJe maag heeft een korte kant en een lange kant. Dit zorgt ervoor dat wanneer je een slok thee neemt, deze vloeistof direct langs de korte kant richting de dunne darm kan stromen. Zelfs wanneer je een half uur ervoor iets hebt gegeten. Eten komt namelijk tegen de lange kant van de maag terecht. Op deze manier kan de maag precies onderscheiden wat nog gekneed moet worden. En wat gelijk kan worden doorgevoerd.

 4) Rekbaarheid

De maag is super stretchy. Vlak voordat eten in de maag terecht komt ontspant hij zich. En zolang er eten in de maag binnenkomt kan hij steeds verder uitrekken. Je kunt dus rustig 3 borden risotto naar binnen werken. Factoren zoals angst en stress kunnen het uitrekken van de maagspieren echter bemoeilijken. Daarom kun je tijdens tijden van stress sneller het gevoel hebben dat je vol zit of een knoop in je maag krijgen.

5) Vasten

Zoals eerder genoemd bij punt 1 maakt je maag zichzelf tussen maaltijden door schoon. Wanneer je een hap neemt van je cracker met kaas wordt dit proces verstoord. Als je dus gedurende de hele dag kleine porties eet krijgt je systeem helemaal niet de kans om de resten af te voeren. Daarom is intermittend fasting lang geen gek idee.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken.

Bron: De mooie voedselmachine – Giulia Enders

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN