Tandenpoets eye-opener: stop met raggen, begin met borstelen!

Holy Crap
Bluem
Natalja De Vos

Natalja De Vos
12.12.2017

Tandenpoetsen is iets waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat. Dat doe je gewoon twee keer per dag. En juist omdat het een routineklusje is, vergeet je te checken of je eigenlijk wel goed poetst. Slim gereedschap speelt daarbij een essentiële rol. Zoals er tientallen verschillende tandpasta’s bestaan, is dat bij tandenborstels niet anders. Dit is een pleidooi voor een ultra softe borstel. Waarom? Lees gauw verder. 

Tandenpoetsen: stop met raggen, begin met borstelen!

Hoewel steeds meer mensen kiezen voor een elektrische tandenborstel, is een handtandenborstel ook nog steeds populair, zeker voor op reis. In dit artikel zetten we daarom de old school handtandenborstel in de spotlight en helpen we jou bij het kiezen van een passend exemplaar.

Hard, medium, soft of ultra soft poetsen?

Bij het kiezen van de juiste handtandenborstel speelt de hardheid van de haartjes een belangrijke rol. Harde of medium tandenborstels kunnen al gauw je tandvlees beschadigen. En gezond tandvlees is belangrijk om bacterievorming en ontstekingen tegen te gaan. Softe of ultra softe borstels zijn daarom vaak effectiever, hoe onlogisch dat misschien ook klinkt. Een zachte tandenborstel is een handige manier om niet alleen de zachte weefsels, maar ook harde tissues in de mond te verzorgen. Op de redactie kregen we onlangs een chirurgische tandenborstel van BlueM toegestuurd. Ja, wij schrokken ook even van die medische titel. Maar door de sophisticated strakke verpakking – en omdat er maar liefst drie tandenborstels in één doosje zitten –  was onze nieuwsgierigheid gewekt en kon het grote poetsen beginnen.

Chirurgische tandenborstelBluem Ultra Soft

Wat er zo bijzonder is aan een chirurgische tandenborstel? De nylonharen van deze tandenborstel hebben een compacte afgeronde kop. De ergonomische grip zorgt ervoor dat je soepele poetsbewegingen kunt maken. Dit ondersteunt de bescherming van je tandvlees, slijmvlies en eventuele wondjes in de mond. Een chirurgische tandenborstel is heel geschikt voor de verzorging van implantaten en gevoelige tandhalzen. Maar ook als je geen implantaten hebt of kwetsbaar mondweefsel is het aan te raden om zacht met je tandvlees om te gaan. Omdat we op de redactie onbekend zijn met zo’n zachte tandenborstel gebruiken, hebben we orthomoleculair therapeute Laura Kluyver enkele vragen gesteld.

Heb je tips om te voorkomen dat je met zo’n zachte borstel gaat raggen i.p.v. poetsen?
Laura: “Om te zorgen dat je niet te hard poetst kun je je tandenborstel i.p.v. in je vuist alleen met je duim, wijsvinger en de middelvinger vasthouden. Door dit te doen voorkom je dat je te veel kracht gaat uitoefenen. Door de ergonomische grip van de chirurgische tandenborstel maak je hele soepele bewegingen waardoor je ook automatisch minder gaat raggen”.

Hoe wordt tandplak aangepakt met zo’n zachte tandenborstel?
Laura: “De hardheid of hard poetsen zorgen niet voor betere verwijdering van tandplak, sterker nog je kunt er je tanden en tandvlees mee beschadigen. Belangrijker is dat je alle gebieden goed raakt. De zachte borstelharen zijn stijf genoeg om tandplak te verwijderen en buigen goed mee om zo de contouren van je tanden en kiezen te volgen”.

Wat is het verschil tussen harde en zachte weefsels? En waarom is het belangrijk die te verzorgen?
Laura: “Je tanden en kiezen vallen onder de harde weefsels. Glazuur is erg hard en poets je niet snel weg. Er is niet voor niets een diamantboortje nodig om hier iets van weg te halen. Glazuur is wel gemakkelijk op te lossen door zuren vandaar dat er ook altijd aangeraden wordt om na het eten (en dan vooral van zure voedingsmiddelen zoals sinaasappelen) 30 minuten te wachten met poetsen. Je tandwortel die bij terugtrekkend tandvlees komt bloot te liggen is minder hard dan je glazuur en wordt dus sneller weggepoetst als je met een te harde borstel poetst. Tandvlees valt onder je zachte weefsels. Ook dit is erg gevoelig voor te hard of met een te harde tandenborsel poetsen. Je tandvlees kan hierdoor ook beschadigen of zich terugtrekken met blootliggende tandhalzen tot gevolg”.

Vervang tandenborstel maandelijks

Naast het feit dat het belangrijk is een juiste tandenborstel te gebruiken, is je tandenborstel regelmatig aan vernieuwing toe. Om het helemaal goed te doen zou je maandelijks een nieuwe tandenborstel moeten aanschaffen. Super handig dus dat deze Ultra Soft tandenborstels in een setje van 3 geleverd worden. Kun je even vooruit :-). Bluem tandenborstels, €9,95 via bluemcare.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link