Regressietherapie: zó confronterend kunnen herinneringen uit je vorige levens zijn…

Heart + Soul
Natalja De Vos

Natalja De Vos
09.04.2018

Jaren geleden maakte de ietwat sceptische auteur Bas Steman (47) voor het eerst kennis met regressietherapie. Is er leven na de dood? Stopt alles zodra we de laatste adem uitblazen of bestaat er zoiets als een ziel? En zullen we dat ooit zeker weten? Met deze vragen in zijn achterhoofd ging Bas op onderzoek. Zijn eigen reis naar een vorig leven was zó bloedstollend dat hij besloot zijn verhaal te delen in de aangrijpende roman Morgan, een liefde. Een stukje van zijn verhaal mogen we met jou delen.

Regressietherapie: herinneringen ophalen aan vorige levens

bas steman regressietherapieBij regressietherapie ga je ervan uit dat de knelpunten waar je vandaag de dag tegenaan loopt hun oorsprong vinden in onverwerkte, pijnlijke ervaringen uit het verleden. Deze ervaringen kunnen plaats hebben gevonden tijdens je jeugd, de periode voor je geboorte (de prenatale periode), maar óók tijdens een of meer vorige levens. Regressietherapie is een manier om contact maken met het verleden dat je nog steeds meedraagt, zonder dat je je daar bewust van bent. Bas Steman probeer het uit. En reken maar dat je kippenvel krijgt van zijn verhaal…

Levens voor dit leven?

Bas Steman: In een tijdschrift las ik dat er zoiets bestond als regressietherapie. Door middel van een lichte trance zou ik inzicht kunnen krijgen in een vermeend vorig leven. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Daar ging ik, op een maandagochtend, op de koffie bij een regressietherapeut. Voor een interviewtje, dacht ik. Na een uitvoerig gesprek, waarin ik mijn sceptische vragen vuurde, moest ik zelf maar op het bed gaan liggen. Wel ja, waarom ook niet? De therapeute, Ilja, legde een dekentje over me heen, vroeg me mijn ogen te sluiten en te ontspannen. Ze kwam bij me zitten met pen en papier, vroeg me naar een moment waarop ik verrast werd door mijn eigen lichaam of emoties. Een onverklaarbare vreugde, een gevoel van herkenning, een angst. Het kon van alles zijn. Mijn gedachten gingen naar een moment – jaren eerder – waarop ik door de angst werd gegrepen. Dat was toen we met het televisiebedrijf waar ik destijds werkte gingen parachutespringen. Al in de hangar verkrampte ik, werd misselijk, raakte afgesloten van de wereld om me heen en voelde dat de sprong mijn dood zou worden. Ik was de enige die niet sprong. Lafaard.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Ga terug naar die angst

Ilja vroeg me terug te gaan naar het moment dat ik de angst voelde. Ze hamerde op wat ik voelde, waar die angst vandaan kwam. Ik moest door mijn eigen scepsis en weerstand heen. Het was niet eenvoudig me over te geven. Waar was ik in godsnaam mee bezig? Dit was toch idioot? Ilja bleef kalm, gaf me tijd, benadrukte dat ik moest ontspannen. ‘Ga terug naar die angst,’ zei ze. Ik was hier niet goed in, kreeg altijd jeuk van dit soort vragen. Na een tijdje begon er in mijn hoofd een film te draaien. Er kwamen beelden in me naar boven, herinneringen die niet van mij konden zijn. De geluiden waren er, de adrenaline was er. Verzon ik dit? Ik zag door de ogen van een soldaat aan een parachute. Er ging een schok door me heen, wist meteen waar het was: Ginkelse heide, Operatie Market Garden, 1944. Mijn lichaam spande zich aan. Daar was de angst. Ik hoorde Ilja schrijven, ik kon nadenken als Bas, maar tegelijkertijd diste ik herinneringen op die vreemd voor me waren en toch vertrouwd voelden. Ik zweefde, te midden van honderden andere parachutes, ik landde, er werd geschoten. We kwamen weg, we liepen de nacht in. De beelden waren levendig, de geluiden luid, soms schel. ‘En toen?’ ‘We moesten oprukken…, alles maakte lawaai, onze kleding…,’ hoorde ik mezelf zeggen. Mijn ademhaling versnelde. Ik voelde mijn maag opzetten. ‘We liepen, er werd geschoten, van alle kanten, we renden, terug, tussen de bomen, naar de huizen.’ Mijn stem brak: ‘Daar was het… we renden, het was een chaos. Mannen vielen als gummipoppen, bleven liggen. We renden nog…, granaten sloegen in, er werd geschoten, ik…’ Mijn lichaam schokte. Ik spuwde: ‘Ook ik…’ Vloekte, huilde: ‘Nu kan ik nooit meer tegen mijn dierbaren zeggen dat ik van hen houd.’

Was ik aan het hallucineren?

De tranen stroomden over mijn wangen, naar het kussen. Verdriet en woede voelde ik. Waar het vandaan kwam? Ilja zweeg, zei toen: ‘Blijf maar even daar, bij jezelf. Zie jezelf.’ Ik voelde me licht worden, onder me verscheen het lichaam van een soldaat met mijn gezicht. De pijn, de angst, de woede, waren buiten mijn bereik. Was dit de dood? Dit zachte, deze vrede? Hallucineerde ik? Later, toen ik wat rustiger geworden was, vroeg ze me om terug te gaan naar mijn jeugd. Het duurde even. Ik zag mezelf in een straatje, voor een wit huisje met kleine ramen. Engeland? Daar ergens. Niet ver van zee. Meer wist ik niet. Behalve dat er een schuurtje was, en iets met een fiets. ‘Hoe heet je?’ vroeg Ilja. Verzet. Ogenblikkelijk. ‘Hoe moet ik dat verdomme weten?’ zei ik, misschien wat bits. Ik hield mijn ogen gesloten. Hoorde mijn ademhaling. ‘Maar als je het wel zou weten,’ zei Ilja, ‘hoe heet je dan?’ Achteraf zou ze me vertellen dat dit een beproefde techniek is om je sceptische Muppetopa-brein te omzeilen. Het bleef stil. Na een tijdje zei ik: ‘Ik heet Morgan.’

De zoektocht naar Morgan

De sessie bij Ilja duurde bijna drie uur. In mijn beleving had ik niet meer dan een half uur op het bed gelegen. Zeker een week was ik emotioneel een wrak. Volgens Ilja had mijn onderbewuste een tip van de sluier opgelicht. Een onverwerkte ervaring uit een vorig leven. Zou dat kunnen? Wat zou er van waar zijn? Ik ging op onderzoek uit om te verifiëren of er iets van de regressiewaan strookte met de historische werkelijkheid. En ik ontdekte. Bij Operatie Market Garden was er maar één parachutist betrokken met de naam Morgan. Op dat moment begon de zoektocht naar Morgan, die me naar Wales voerde, naar zijn familie. Details uit de regressie bleken overeen te komen met het leven van Morgan. Zelfs de hobby komt overeen. Maar was ik hem? Achteraf kan ik zeggen dat ik ver ben gegaan, alsof ik een missie had de familie te bezoeken. In de familie werd nooit meer over Morgan gesproken. Zowel voor de zus van Morgan als voor mij is het leven lichter geworden. Er viel een last van ons af. Deze bizarre zoektocht inspireerde me tot het schrijven van de roman Morgan, een liefde.

Over het boek

Bas Steman regressietherapieMorgan, een liefde is een aangrijpende roman over de liefde, de oorlog en de dood. Gebaseerd op Bas zijn eerste ervaring met regressietherapie. Een spannende zoektocht gedreven door de liefde die over de dood heen een weg zoekt.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link