Wist je dat het sap van jonge, groene gerstegrasscheuten – beter bekend als barley grass – een van de rijkste bronnen van plantaardige voedingsstoffen is? Deze groene energiebooster is ideaal om in te zetten tijdens een ontgiftingskuur. Een perfecte superfood dus om je systeem in de lente mee op te schonen. Wat precies de gezondheidsvoordelen zijn en hoe Holistik’s Karlijn barley grass gebruikt lees je hier.
Barley grass: dit zijn de belanrijkste voordelen voor je gezondheid (+ simpel recept)
Wat maakt gerstegrassap nu zo speciaal? De Japanse farmacoloog Y. Hagwiwara ontdekte in 1969 de heilzame eigenschappen van het groene sap. Bij hem werd een ernstige ziekte geconstateerd, waarna hij op zoek ging naar het ultieme gewas om het zelfherstellend vermogen van het lichaam mee te stimuleren. Na het onderzoeken van zo’n 200 planten, was zijn conclusie dat het sap van jong gerstegras verreweg de rijkste bron van voedingsstoffen is. Zijn ontdekking heeft hem niet alleen genezen, hij kreeg er ook voet mee aan de grond in Amerika, waar het poeder van gerstegrassap één van de eerste populaire superfoods werd.
De kracht van groenten
Voor een gezond voedingspatroon is het onder andere belangrijk om elke dag verse groenten te eten: zo’n 250 tot 300 gram per dag. Groenten zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen, vezels en andere plantaardige voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. De oplosbare vezels in groenten houden het cholesterolgehalte laag en de niet oplosbare vezels zijn goed voor de spijsvertering. Het chlorofylgehalte van groene groenten heeft een bloedzuiverende en reinigende werking. Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste mensen er niet aan toekomen hun dagelijkse portie verse groenten te eten. Gelukkig biedt Biotona’s rauwe Bio Gerstegrassappoeder uitkomst.
Biotona Barley Grass
De jonge scheuten van gerst zijn op gras lijkende plantjes met diepe wortels die veel voedingsstoffen uit de grond opnemen. Biotona gebruikt gerstegras dat wordt geteeld in Utah (USA) op de rijke bodem van een opgedroogd vulkanisch meer. Net voor de graanvorming is het gehalte aan voedingsstoffen in de scheuten op het hoogste niveau en worden ze geoogst en geperst. Het delicate proces van de oogst naar het groene sap en vervolgens naar het poeder duurt zo’n 2 uur. Het sap wordt hierbij niet verder verhit dan tot lichaamstemperatuur, waardoor alle vitaminen, mineralen en enzymen uit het gras behouden blijven. Biotona’s Gerstegrassappoeder is gemaakt van het gedroogde sap van jonge gerstegrasscheuten. Vergeleken met poeder van gedroogd gras bevat dit veel meer fytonutriënten, waaronder grote hoeveelheden enzymen, essentiële aminozuren, chlorofyl, vitaminen (A, B, C en E) en mineralen (ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium). Het werkt bloedzuiverend en ontgiftend.
Zo gebruik je het rauwe groene poeder
Een shot, shake of smoothie met gerstegrassappoeder is ideaal voor een energieboost. Drink je gerstegras smoothie niet vlak voor of na de maaltijd, zodat het lichaam alle gezonde stoffen makkelijker en volledig kan opnemen. Holistik’s Karlijn Visser gebruikt het sinds kort elke ochtend. ‘Het vraagt altijd wat discipline van me om een nieuw element toe te voegen aan mijn ochtendroutine. Toch is dat gelukt in de vorm van een shot gerstegrassappoeder. Nadat ik over de gezondheidsbevorderende effecten had gelezen was ik om. Ik combineer het nu met mijn probiotica capsule, aangezien het slim is om deze ook op een nuchtere maag in te nemen. Een half uur voor mijn ontbijt sta ik in de keuken met een mini garde mijn shot gerstegrassappoeder te bereiden. In een kopje meng ik een volle toetjeslepel poeder met zo’n 50 ml water. Dan is het mixen geblazen en klaar is je power shot.’
Koude gerechten
Je kunt het poeder ook toevoegen aan koude gerechten (zoals pesto en dipsausjes), in de soep (niet meekoken) verwerken of er een healthy chiapudding mee maken. Chiazaadjes zitten namelijk bomvol eiwitten en omega-3 vetzuren, en met een shotje gerstegrassap voeg je talloze extra vitamines, mineralen, chlorofyl en antioxidanten toe. In onderstaand recept komen al deze krachtpatsers samen. Kijk voor meer info en recepten op biotona.be.
Recept: Groene chiapudding met gerstegras
Ingrediënten voor 1 portie
2 eetlepels chizaad (bijvoorbeeld Biotona chiazaad)
2 theelepels geraspte kokos
120 ml magere/light kokosmelk of amandelmelk
1 eetlepel agavesiroop
120g kokosyoghurt
1 shot Biotona Gerstegras
Voor de afwerking:
1 theelepel kokosyoghurt
1 kiwi
1 theelepel geraspte kokos
Zo maak je het
- Meng in een mengkom de chiazaden, de geraspte kokosnoot, de kokosmelk of amandelmelk en de agavesiroop. Roer het de eerste 10 minuten een paar keer door, om te voorkomen dat er klontjes ontstaan.
- Zet minstens 2 uur in de koelkast, of tot alle vloeistof is geabsorbeerd.
- Meng in de tweede mengkom de kokosyoghurt met het gerstegraspoeder uit het zakje.
- Meng de geweekte chia pudding met het groene yoghurt mengsel. Voeg toppings toe en serveer.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!