Monique van Loon kreeg op 28-jarige leeftijd baarmoederhalskanker: dit zijn de belangrijkste lessen die ze leerde

Heart + Soul
baarmoederhalskanker monique van loon
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
02.06.2020

Op 28-jarige leeftijd kreeg schrijfster en oprichter van culinair platform Culy Monique van Loon baarmoederhalskanker. Toen ze ziek werd, was Monique druk bezig met carrière maken en vooral met leven. Hoe ga je als jonge vrouw om met zulk zwaar nieuws? En hoe staat Monique – nu ze weer beter is -anders in het leven dan voorheen? Hieronder vertelt zij openhartig over haar ervaring.

Monique van Loon kreeg op 28-jarige leeftijd baarmoederhalskanker: dit zijn de belangrijkste lessen die ze leerde

Voordat je ziek werd maar al wel klachten had, wist je toen intuïtief al dat het baarmoederhalskanker kon zijn? En was je je überhaupt bewust van deze aandoening?monique van loon

Monique: ‘Nee, totaal niet. Ik kende de aandoening, maar wist er weinig van. Het HPV-vaccin dat jonge meisjes tegenwoordig kunnen krijgen en dat beschermt tegen het virus dat baarmoederhalskanker in de meeste gevallen veroorzaakt, was er nog niet toen ik jong was. Ik had er nooit bij stilgestaan dat mijn klachten een bijwerking waren van kanker.’

Wat gebeurde er met je toen je het nieuws hoorde? Zakte de grond onder je voeten weg? En hoe kon je daarna de veerkracht in jezelf langzaam terugvinden?

Monique: ‘Het ‘nieuws’ kwam bij mij een beetje in delen. De eerste arts zei dat het ‘wellicht, misschien, mogelijk’ een voorstadium van baarmoederhalskanker was. De volgende zei dat ik dat voorstadium al had. En na eerste operatie (een conisatie, waarbij een deel van de baarmoederhals werd weggesneden) bleek dat het toch ‘echt’ kanker was. In de cellen die waren weggehaald, was kanker aangetroffen. De zogenaamde snijranden waren niet schoon, kortom: het zat ook nog in mijn lichaam.

Het is niet goed…

Doordat wat ik van de artsen hoorde steeds erger werd, kon ik mentaal een beetje wennen dat er wat met me aan de hand was. Maar het moment dat mijn gynaecoloog belde na die eerste operatie en de woorden ‘het is niet goed, Monique’ uitsprak… toen was ik natuurlijk wel écht van de kaart. Toch probeerde ik het al snel moedig en positief in te zien. Die kanker moest m’n lichaam uit, en zo snel mogelijk. Hoe ik het heb gedaan weet ik niet, het zal een overlevingsstand zijn geweest, maar ik pakte de ziekte in het begin bijna aan alsof het een zakelijk probleem was. Gesprekken met artsen voelden als meetings in mijn agenda. Ik benaderde alles kalm en soms zelfs emotieloos. Veel later brak ik; toen was ik eigenlijk lichamelijk al beter. Pas toen besefte ik wat er allemaal was gebeurd en kon ik het, al ging het langzaam, ook mentaal en emotioneel een plekje geven.’

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Wil je de grootste levenslessen die je van deze zware periode uit je leven hebt geleerd met ons delen?

Monique: ‘Iedereen gaat op een andere manier met ziek zijn om, en dat is prima. Ik huilde weinig, feestte veel, maakte talloze ‘foute’ kanker-grappen. Dat was mijn manier om ermee te dealen. De ander zal elke dag huilend bij vriendinnen op de thee gaan, en dat is óók oké. Veel mensen zeggen ‘na zo’n ingrijpend moment in je leven, zie je alles vast veel zonniger in’. Dat klopt ergens ook wel, maar het is niet zo dat ik me nu nooit meer druk maak om kleine dingen. ‘After cancer, you don’t sweat the small stuff’ las ik ooit op een website. Toch denk ik dat het juist heel goed is als je je daarna nog steeds kunt ergeren aan een afgebladderde nagellak of een pijnlijke elleboog na het stoten aan een deur. Dat maakt ons menselijk. En je bent na het herstellen van kanker ook nog steeds een gewoon mens, met irritaties en frustraties.’

Hoe sta je momenteel in het leven? Zijn er bijvoorbeeld lessen waarmee je moest dealen toen je zo ziek was, die je nu tijdens deze coronatijd goed kunt inzetten?

Monique: ‘Ik ben wel veel positiever geworden sinds ik beter ben. Tuurlijk, ik mopper ook nog wel eens, maar het leven lacht me nu veel meer toe dan voorheen. Dat merk ik nu ook tijdens de coronacrisis. Ik voel dat ik hier wel doorheen kom, als ik maar rustig en positief blijf. Daarnaast heb ik mezelf veel beter leren kennen in de periode dat ik kanker had. Die lessen die ik over mezelf heb geleerd, komen nu goed van pas.’

Heb je een wijze raad voor mensen die in hun nabije omgeving een vrouw kennen en willen ondersteunen met baarmoederhalskanker?

Monique: ‘Vraag wat ze nodig heeft. Zeg niet ‘ik kom wel een keer langs met soep’ of ‘ik kan altijd een keer mee naar een afspraak hè!’. Vraag: ‘vind je het fijn als ik maandag met je meega naar het ziekenhuis?’ of: ‘ik zou je graag eten willen langs brengen, zit je daarop te wachten?’ En sowieso: maak het onderwerp bespreekbaar. Ik denk dat de meeste vrouwen die hiermee kampen, erover willen praten. Stel open vragen die niet té groot zijn, als: ‘Hoe voel je je vandaag?’ of ‘Heb je behoefte om er nu eventjes over te praten, of zullen we gewoon even over koetjes en kalfjes kletsen?’.

Wat wil je vrouwen die je boek lezen of jouw verhaal horen het allerliefst meegeven op basis van wat jij hebt meegemaakt?

Monique: ‘Doe dat uitstrijkje! Leg de oproep voor het bevolkingsonderzoek niet in een la. Gá naar die huisarts, of doe desnoods een thuistest, dat kan tegenwoordig ook. Bij baarmoederhalskanker is het essentieel dat je er vroeg bij bent, dan kan er in veel gevallen nog van alles aan gedaan worden. Maar alles valt of staat bij het vroeg opsporen van de kankercellen, en daar is het uitstrijkje voor bedoeld. Idem dito met vage klachten of bloedverlies down under. Wacht er niet mee, maak een afspraak bij je huisarts en bespreek het.’

Je bent jong en je krijgt wat

je bent jong en je krijgt wat monique van loon

Monique schreef een boek over haar ervaring: Je bent jong en je krijgt wat. Hierin beschrijft ze openhartig en mét humor hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hoe beïnvloedt dat je liefdesleven en vriendschappen? Hoe verschillen dokters in hun aanpak, en hoe kun je je sexy blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is? Je bent jong en je krijgt wat, €20,99, o.a. verkrijgbaar via Bol.com.

Holistik Zomerbox
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.