Trend uit Japan: shotjes vinegar drinken in een azijnbar

by Karlijn Visser 13.09.2017

Gisteren was ik te gast bij de opening van een pop-up Vinegar Bar. Ja, je leest het goed: ik heb meer dan tien shotjes azijn weg getikt. En lekker dat ik het vond! De azijnbar is een trend overgewaaid uit Japan en absoluut een one to watch. Zowel foodies als health lovers komen aan hun trekken tijdens het proosten met een shot azijn. 

Trend uit Japan: shotjes vinegar drinken in een azijnbar

Waarschijnlijk heeft iedereen op z’n minst wel één soort azijn staan in een keukenkastje staan. Balsamicoazijn voor in je salade, rijstazijn in je sushirijst of gewoon een flesje natuurazijn voor de grote schoonmaak. Je zou bijna zeggen dat wij hier in Nederland aardig bekend zijn met het gebruik van azijn, maar wist je dat het drinken van azijn in Japan heel gewoon is?

Azijn: wat is het eigenlijk

pop up vinegar barEr zijn veel meer culinair verantwoorde azijnen dan die wij kennen uit de supermarkt. Maar eerst: wat is azijn eigenlijk? Azijn ontstaat doordat gegiste vloeistoffen verzuren door in contact te komen met de juiste bacteriën. Bij het maken van bijvoorbeeld rode wijnazijn komt de wijn in aanraking met de van nature aanwezige azijnzuurbacterie die alcohol omzet in azijnzuur. Wanneer azijnzuur met water gemengd wordt is het klaar voor dagelijks gebruik. In Oost-Aziatische supermarkten zijn ze al veel uitgebreider in hun azijnassortiment. Denk bijvoorbeeld aan ananasazijn, abrikozenazijn of honingazijn. Inmiddels is niet meer alleen de Aziatische gastronomie dol op eten bereiden met azijn, ook kokend Nederland begint het zure sap te waarderen. De zure en complexe smaken van deze azijnsoorten passen namelijk ook perfect bij de Europese keuken.

Gezondheidsvoordelen

Naast het verwerken van azijn in een gerecht, wordt azijn in Japan vooral voor en na de maaltijd gedronken. En dat is niet zonder reden. Want naast dat het verfrissend en lekker is, balanceert het de PH-waarde in je lijf en stimuleert het je eetlust. Ook helpt het je spijsvertering te verzachten. De combinatie van zoet en zuur geeft een verrassende kick, vooral na het eten van zoutig of zwaar eten. Kwaliteitsazijn wordt zelfs behandeld als een goede wijn, deze kan vele complexe smaken bevatten en de kenners nemen het proeven ervan dan ook zeer serieus. Net als wijn heeft bij azijn de rijpingsduur ook veel invloed. Hoe langer het proces, hoe donkerder de azijn en hoe hoger de concentratie aan vitamines en mineralen. Je kan de azijn puur drinken als shotje, het met wat water en ijs drinken of zelfs mixen in een cocktail.

pop up vinegar bar

Pop-up Vinegar Bar

Om je kennis te laten maken met de vele toepassingen en smaken van azijn organiseert Vanilla Venture op 12/13 en 14 september een pop-up Vinegar Bar in Amsterdam. In de grote steden van Japan schieten ze al als paddestoelen uit de grond. Gisteren ging ik vast voorproeven. Verschillende soorten azijn kreeg ik geserveerd in shotjes als ultieme healthboost, in combinatie met een paar lekkere Aziatische bites. Ook nam ik na afloop mijn favoriete azijn mee naar huis. Het was een feestje!

pop up vinegar bar

Aanmelden voor een bezoek (inclusief tasting en bites) aan de pop-up Vinegar Bar is gratis en kan tot morgenavond via deze Facebookpagina. Adres: Porem, Geldersekade 19, in Amsterdam. Vol = vol dus beslis snel en kijk of het tijdslot van jouw keus nog beschikbaar is. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN