Bacopa: dit ayurvedische wellness kruid kalmeert je geest

Body
Bapoka

Jeroen Mei
18.01.2018

Verstrooid, vergeetachtig of nerveus? Bacopa is een populair Ayurvedisch wellnesskruid dat je hersenen en zenuwstelsel kalmeert in tijden van stress. Ayurvedisch therapeut Jeroen Mei weet wat het magische bodemplantje allemaal voor je kan doen, en vertelt hoe je het in kunt zetten ter bevordering van je vitaliteit.

Bacopa: dit ayurvedische wellness kruid kalmeert je geest

Jeroen: Bacopa is een kruidenpreparaat dat al meer dan 3000 jaar binnen de ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. Het magische kruid verbetert je geheugen, stimuleert je leercapaciteit en versterkt je intellect en concentratievermogen. Ook verlicht Bacopa stress én bevordert het kruid een gezonde nachtrust.

Wat is het?

Badopa – Bacopa monnieri in het Latijn –  is een klein bodemplantje dat wereldwijd voorkomt, vooral op vochtige plaatsen zoals moerassen en oevers in India. In Nederland noemen we het kruid Aziatische Waternavel. Het staat vooral bekend als revitaliserend middel voor de hersenen, maar de heilzame werking van het kruid reikt verder dan dat. Bacopa is hartversterkend, vochtafdrijvend en ontstekingsremmend. Ook werkt het goed bij huidproblemen als gevolg van nerveuze klachten. Vanuit wetenschappelijk hoek is Bacopa niet onopgemerkt gebleven. Er is veel onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van Bacopa. Met name als het gaat om het verbeteren van het geheugen, de ziekte van Alzheimer en zenuwziekten.

Versterkend voor intellect en bewustzijn

Bacopa wordt in de Ayurveda meestal Brahmi genoemd. Het woord Brahmi is afgeleid van Brahman; Sanskriet voor ‘wijsheid’ of ‘zuiver bewustzijn’. Behalve een uitstekend middel voor het verbeteren van het intellect, ondersteunt Bacopa meditatie. Daarbij versterkt het je denkkracht en wordt wel een anti-aging preparaat voor de hersenen genoemd.

Slapeloosheid

Doordat Bacopa de geest tot rust brengt is het ook te gebruiken als mild slaapmiddel. Het is dan aan te raden om het samen met wat warme melk in te nemen voor je naar bed gaat.

Nervositeit, angst en stress

Bacopa bevat specifieke stoffen genaamd brahmosiden. Het zijn deze bestanddelen van de Aziatische Waternavel die verantwoordlijk zijn voor de rustgevende en kalmerende werking van de plant. In tegenstelling tot sommige andere rustgevende middelen geeft Bacopa juist helderheid van geest. Er treedt dus geen sloomheid op. Bacopa maakt weerbaar tegen stress en helpt bij geestelijke uitputting en neerslachtigheid. Het middel wordt ook ingezet bij klachten van depressieve aard. Therapeuten en artsen kunnen het tevens voorschrijven om de concentratie te verbeteren van kinderen met ADHD.

Is Bacopa geschikt voor mij?

Dit wellnessmiddel is een zeer veilige en effectieve manier om je geheugen te verbeteren. In principe kan iedereen Bacopa veilig gebruiken die zich herkent in bovenstaande klachten of die een wel wat extra alertheid of rust kan gebruiken. Door de verkoelende aard kan Bacopa de eetlust onderdrukken. Daarom is het goed om spijsverteringsbevordende kruiden als gember, kardemom en zwarte peper toe te voegen aan je maaltijd (of als thee te gebruiken) om het maagvuur sterk te houden.

Hoeveel heb ik nodig?

Je kunt 2 tot 4 gram Bacopa per dag innemen. Afhankelijk van de behoefte volstaan 2 tot 4 capsules à 500 mg. Innemen na de maaltijd. Het is aan te raden Bacopa voor minimaal 6 tot 8 weken te gebruiken voor een duidelijk merkbaar effect. praktijkvoorayurveda.nl

Over Jeroen Mei

Wil je meer informatie van Jeroen Mei over Ayurveda? Check deze artikelen:
Ayurveda en stress: zó reageert jouw body-mind type
Welk type volgens de Ayurvda ben jij? Pita, Kapha of Vata…
Zo overleef je een jetlag met behulp van Ayurveda
Dit zijn volgens de Ayurveda onverenigbare voedingscombinaties

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link