Ayurvedisch verantwoord bananenbrood: Jasmine Hemsley bedacht dit succesrecept!

Food
Jasmine hemsley, east by west, bananenbrood
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
26.04.2018

Dat de oude Indiase gezondheidsleer hot is blijkt. Toen we het nieuwe kookboek van bestseller auteur Jasmine Hemsley op de redactie binnen zagen komen, waren we dan ook direct verkocht. In East by West deelt ze 140 voedzame en versterkende gerechten geïnspireerd op de Ayurveda. De maaltijden hebben gemeen dat ze super lekker zijn en lichaam en geest in balans brengen. Gepassioneerd legt Jasmine in East by West de principes van Ayurveda uit om ze vervolgens te vertalen naar de westerse keuken. Kortom: een sophisticated kookboek van nu waarin de wijsheid van deze 5.000 jaar oude levensfilosofie meer dan ooit tot leven komt. Dit Ayurvedisch verantwoorde bananenbrood mag je wat ons betreft niet missen…

Ayurvedisch verantwoord bananenbrood: Jasmine Hemsley bedacht dit succesrecept!

jasmine hemsleyJasmine: ‘Dit brood en variaties ervan bak ik al jaren, en inmiddels maken ook veel van mijn vrienden het regelmatig. Iedereen houdt van bananenbrood en deze moutachtige, niet te zoete versie is heel geschikt voor toast en was in het café onmiddellijk een hit. Banaan geeft niet alleen smaak aan het brood in dit recept, maar werkt ook samen met boekweit om het deeg te vormen – inderdaad, je hebt er geen eieren of gluten voor nodig. Ik heb er kaneel en rozijnen aan toegevoegd om te zoeten en walnoten voor de knapperigheid. Met een beetje zoute boter wordt het nog lekkerder. Het bananenbrood op een bijzondere manier serveren? Roer dan wat roomboter tot het smeuïg is en bestrooi met zwart zout of zeezoutvlokken. Ook lekker: het brood opdienen met olijfolie en ricotta’.

Ingrediënten bananenbrood

– 290 g boekweitmeel
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl zuiveringszout
– 1⁄2 el kaneel
– 1⁄4 tl zeezout
– 4 rijpe bananen (ongeveer 400 g) geprakt, plus 1 rijpe banaan in plakjes (ongeveer 90 g)
– 120 ml water
– 1 tl vanille-extract
– 60 g rozijnen
– 30 g walnoten
– lichtgezouten boter om op te dienen

Bereiding bananenbrood

1. Verwarm de oven voor op 180 ̊ C. Meng het boekweitmeel, het bakpoeder en het zuiveringszout, de kaneel en het zeezout in een grote schaal.

2. Meng de geprakte bananen, het water en het vanille-extract en voeg dit toe aan de schaal. Meng er ook de rozijnen, walnoot en overgebleven bananenplakjes doorheen.

3. Hevel het beslag over in een broodvorm (750 gram) waarin je bakpapier hebt gedaan. Bak 25 minuten, draai de broodvorm dan om en bak nog eens 25 minuten, tot het brood stevig aanvoelt. Laat eerst afkoelen voor je er plakken van snijdt, en serveer met boter.

Ayurveda tips

east by west, jasmine hemsleyVoel je je Vata? Probeer dan half rijstmeel, half boekweitmeel, of vervang de boekweit door speltmeel en dien op met veel boter of ghee. Voel je je Kapha? Eet het dan niet te vaak. Laat de boter staan. Hier vind je welk van de 3 Ayurveda-typen jij bent.

East by West (Gemakkelijke ayurvedische recepten voor de ultieme mind-body balans), Jasmine Hemsley, € 29,99 via Bol.com.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.