Ayurveda therapeut deelt 9 verrassende ochtendrituelen om de dag stralend mee te beginnen

Body
ayurveda ochtend rituelen detox

Jeroen Mei
12.09.2018

Onze Ayurveda expert Jeroen Mei moet zelf de batterij ook wel eens opladen. Voor Holistik bracht hij een bezoek aan de bakermat van de Ayurveda in India om te verjongen en te detoxen. Benieuwd naar hoe zo’n kuur nou gaat in een Ayurveda-resort? Lees dan Jeroens verslag over zijn bezoek aan Somatheeram in India. De komende weken deelt hij een aantal meegebrachte recepten (afgestemd op jouw persoonlijke constitutie) en maakt hij je dit keer hieronder wegwijs in 9 belangrijke Ayurvedische ochtendrituelen.

Ayurveda therapeut deelt 9 verrassende ochtendrituelen om de dag stralend mee te beginnen

Het onderhouden van een dagelijkse routine is heel belangrijk voor je gezondheid. Terugkerende rituelen zijn goed voor het reguleren van je biologische klok, stimuleren je spijsvertering, absorptie en assimilatie van voedingsstoffen, het geeft gevoel van eigenwaarde en bevordert een gedisciplineerde en rustige geest. Laat wakker worden, of juist te vroeg, niet op vaste tijden eten, stress en een onregelmatige stoelgang kunnen het lichaam behoorlijk ontregelen. Op vaste tijden gaan slapen, opstaan en naar de wc gaan, gepaard met dagelijkse rituelen, geven je leven ritme wat het functioneren van je dosha’s (Vata, Pitta, Kapha) ten goede zal komen. Wil je weten welke dosha jij bent, doe dan hier de test. In de Ayurvedische literatuur worden dagelijkse gezondheidsbevorderende rituelen en richtlijnen Dinacharya genoemd. Hieronder komen ze een voor eens langs.

1 Vroeg opstaan

Het is gezond om vroeg op te staan, het liefst voor de zon  opkomt. Op dit tijdstip is de atmosfeer sereen en de lucht zuiver. Dit zal je helpen om met een gevoel van gemoedsrust de dag te beginnen. Na het ontwaken kun je naar je handen kijken en deze zacht vanaf je gezicht over je lichaam laten glijden naar beneden. Dit beschermt je aura en maakt je alerter. Hier lees je meer over hoe je Prana positief beïnvloed door vroeg op te staan. 

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

2. Uit dankbaarheid

Zeg voor je uit bed stapt een gebed of sta even stil bij het feit dat je onderdeel bent van een groter(goddelijk) geheel. Je kunt dit op je eigen manier, passend bij je geloof of spiritualiteit invullen.

3 Was je gezicht, mond én ogen

Besprenkel je gezicht met koud water en spoel je mond. Knipper zeven keer met je ogen en draai je ogen dan alle richtingen op; van links naar rechts, diagonaal etc.

4 Drink een glas water

Drink een glas water op kamertemperatuur. Bij voorkeur uit een koperen beker die je de avond van tevoren gevuld hebt. Dit ‘koperwater’ is antibacterieel en helpt het lichaam te detoxen. Overigens is het voor Vata- en Kapha personen het beste om warm water te drinken. Pitta personen zijn het beste af met lauw water. Het drinken van een glas water op de nuchtere maag stimuleert de darmperistaltiek.

5 Ontlast jezelf en ga op tijd naar de wc

Probeer jezelf nu te ontlasten door op het toilet te gaan zitten. Beter nog: in hurkpositie. Je kunt daarvoor ook een krukje gebruiken waar je je voeten op zet terwijl je op de wc bril zit. Wanneer je geen aandrang voelt, blijf deze routine dan toch herhalen tot het wel een gewoonte is geworden. Het dagelijks drinken van een glas water op de nuchtere maag zal hierbij helpen. Hier lees je meer over Ayurveda en naar de wc gaan.

6 Gebruik een tongschraper

Schraap elke ochtend je tong met behulp van een tongschraper van achter naar voor voren, ongeveer 7 tot 14 keer. Het schrapen van de tong stimuleert de inwendige organen, stimuleert de vertering en verwijdert dode bacteriën. Idealiter gebruikt een Vata persoon een gouden-, een Pitta persoon een zilveren- en een Kapha persoon een koperen schraper. Roestvrij staal kan door iedereen gebruikt worden. Poets na het schrapen van je tong je tanden met een Ayurvedische tandpasta. Hierin zitten samentrekkende kruiden die je mond en tandvlees gezond en sterk houden.

7 Spoelen met sesamolie – oil pulling

Het spoelen van je mond met pure sesamolie (van de natuurwinkel, NIET de geparfumeerde variant uit de supermarkt) helpt om je tanden, mond en tandvlees gezond en sterk te houden. Doordat je mondwand van binnenuit voedt, helpt het om gezichtsrimpels te voorkomen. Ook heel goed bij terugtrekkend tandvlees. Spoel de sesamolie goed rond in je mond en spuug het dan uit. Masseer ten slotte met een vinger je tandvlees.

8 Neusdruppels ofwel ‘nasya’

Doop met je pink in wat ghee of sesamolie en masseer de binnenkant van je neusgat. Snuif vervolgens olie of ghee op. Nasya is goed om de neusgaten glad te houden, de sinussen (holtes) te reinigen, het verbetert je stem, gezichtsvermogen en bevordert geestelijke helderheid.

9 Oliemassage voor bad of douche

Voor je ochtendbad of douche is het goed om het lichaam eerst te masseren met een (warme)olie, bijvoorbeeld sesamolie. Zelfmassage is met name kalmerend en aardend voor Vata personen. Behalve dat de huid zacht, glad en glanzend wordt, verbetert oliemassage ook de bloedsomloop. Door het warme bad of douche wordt de olie goed opgenomen door de huid. Insmeren is daarna niet meer nodig.

Tot slot, probeer niet alles in één keer op te pakken, maar voeg gaandeweg een ritueel toe aan je ochtendroutine en breid dit langzaam uit. Je zult merken dat wanneer je de Ayurvedische ochtendrituelen oppakt, je op een andere manier aan je dag begint en vervolgens ook meer uit je dag haalt. Je moet er wel wat vroeger voor opstaan, maar zoals je hebt gelezen is dat is alleen maar gezond :-).

Ayurvedisch consult: aanbieding van Jeroen voor jou

Wil je zelf eens een Ayurvedisch consult ervaren? Meld je dan t/m 30 september aan bij Jeroen via praktijkvoorayurveda.nl. Doe dit onder vermelding van ‘Holistik’ en je krijgt €15 korting op je eerste uitgebreide consult van 1,5 uur.

Aanbieding verblijf in Somatheeram, India, via Puur & Kuur

Puurenkuur organiseert wereldwijd wellnessreizen, waarbij je kunt kiezen uit de thema’s Fitness, Detox, Thalasso, Ayurveda, Wellness, Yoga, Anti-stress en Mindfulness. Boek je via hen, dan ontvang je vaak leuke extra’s zoals in dit geval 15% korting op je verblijf in het Ayurveda resort Somatheeram, de plek waar Jeroen verbleef. Deze aanbieding is voor de snelle beslisser, want is slechts geldig tot en met 30 september 2018. Verwacht ook een gratis kamer-upgrade voor 2 personen op één kamer (afhankelijk van beschikbaarheid bij aankomst). Alleenreizenden hebben het hele jaar bij Puurenkuur een streepje voor en ontvangen standaard 5% korting. Nog even terug naar Somatheeram: Je verblijft in dit fijne Ayurveda resort vanaf € 714 per persoon voor een volledige Ayurvedakuur incl. 7 overnachtingen, volpension, transfers en dagelijks ayurvedabehandelingen – excl. vluchten. Voor meer informatie, kijk op: puurenkuur.nl, info@puurenkuur.nl of bel (020) 573 03 50.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link