Elke dag in de file? Dit is het effect op je lichaam en geest

by Evelyn van Hasselt 13.11.2017

Elke ochtend als ik door het Vondelpark naar de redactie fiets, prijs ik mezelf gelukkig dat ik niet ergens in een file sta. Lang in de auto zitten kan namelijk leiden tot allerlei fysieke en mentale klachten. Dat blijkt althans uit een groot Noors onderzoek.

Elke dag in de file? Dit is het effect op je lichaam en geest

Sta jij elke dag gedurende langere tijd in de file? Grote kans dat jij je fysiek en mentaal slechter voelt dan iemand die dat niet doet. Dat blijkt althans uit een Noors onderzoek uit 2016 onder 644 respondenten. De onderzoekers vroegen de proefpersonen hoe ze dachten over hun eigen gezondheid. Respondenten die dagelijks 120 minuten of langer in de auto zaten, gaven vaker aan last te hebben van fysieke problemen zoals spierpijn en maag- en darmklachten. Ook de hoeveelheid stress – veroorzaakt door files, wegpiraten en onberekenbaarheid van het verkeer – nam toe naarmate men langer in de auto zat.

Waarom in de auto zitten ongezond is

Als je elke dag twee uur in de auto zit en vijf dagen per week werkt, zit je in feite 10 uur meer dan goed voor je is. Maar wat maakt langdurig in de auto zitten dan precies zo ongezond?

1) Zitten maakt oud en dik

Dr. Joan Vernikos, voormalig directeur van de Life sciences division van NASA en auteur van Sitting Kills, Moving Heals heeft veel onderzoek gedaan naar vaak en lang zitten. Waar zij achter is gekomen, is dat zwaartekracht een belangrijke rol speelt bij het verouderen van je lichaam. Vernikos is er van overtuigd dat het verouderingsproces wordt versneld als je veel (in de auto) zit. Het probleem met auto rijden is dat je niet kunt opstaan. Dat terwijl er binnen 90 seconden nadat je opstaat vanuit een zittende houding allerlei belangrijke processen op cel-, en spierniveau worden geactiveerd die bijdragen aan je gezondheid. Deze processen liggen dus twee uur per dag stil. Langdurig in de auto zitten vertraagt bovendien je stofwisseling. Je verbrandt slechts 1 calorie per minuut als je zit (terwijl je met wandelen 4 calorieën per minuut verbrandt).

2) Je wordt er depressief van

Vaak wordt gedacht dat geluk afhangt van externe factoren, zoals je baan, je huis en je financiële situatie. Uit onderzoek van de Amerikaanse professor Grace Bucchianeri is echter gebleken dat deze aspecten niet veel invloed hebben op het geluksniveau. Wat je geluk wél beïnvloedt, is hoe je je beschikbare tijd besteedt. Als je elke dag twee uur in de file staat, kan je geluksniveau sterk afnemen. Deze tijd kan je namelijk niet meer besteden aan leuke of nuttige activiteiten zoals met vrienden afspreken of sporten. En daar kun je knap humeurig van worden.

3) Autorijden veroorzaakt stress

Files, wegpiraten, de onberekenbaarheid van het verkeer… Als je dag in dag uit twee uur per dag in de auto zit, dan kan het bijna niet anders of je krijgt te maken met stress. Elke keer als jij op de rem moet staan, schrikt van een fietser die door rood rijdt of op een file inrijdt, maken je bijnieren extra cortisol aan. Gebeurt dit te vaak, dan kunnen je bijnieren uitgeput raken. En dat heeft allerlei vervelende consequenties voor je gezondheid: van prikkelbaarheid tot een laag energieniveau en niet goed herstellen van een griepje of verkoudheid.

Oplossingen

De beste oplossing is natuurlijk om dichter bij je werk te gaan wonen of een baan dichterbij huis te zoeken. Maar dat is voor lang niet iedereen een reële mogelijkheid. Wat je wel zou kunnen doen, is bespreken of je wat vaker thuis kan werken. Staat je werkgever daar niet voor open? Probeer de tijd dat je níet in de auto zit dan zoveel mogelijk beweging in te halen. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze, haal wat vaker thee voor je collega’s en plof ‘s avonds niet op de bank, maar ga een stukje wandelen. Probeer in ieder geval aan 30 minuten extra lichamelijke activiteit per dag te komen, bovenop je normale dagelijkse bezigheden.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN