Mediteren: hoe hou je het in hemelsnaam vol op dat kussentje?

Heart + Soul
yoga, rituals soulwear
karlijn visser

Karlijn Visser
16.12.2016

Is mediteren een vak apart of kan iedereen het mits je maar hard genoeg probeert? Die vraag onderzocht Dennis Roelofsen. De afgelopen 15 jaar werkte hij als merkenbouwer in Europa en China. En juist daar, in China – tussen de locals die amper Engels spraken – ontdekte hij de kracht van mediteren. Hij startte er zelfs een nieuw bedrijf voor op: The ClearheadClub: een yoga-, en meditatieschool voor het bedrijfsleven. 

Mediteren: hoe hoe je het vol op dat kussentje?

dennis roelofsen meditatie vipassana“Jaren probeerde ik te mediteren. Dan stopte ik. En een jaar later probeer ik het weer. Het bleef nooit hangen. Of eigenlijk: ik bleef nooit hangen. Ik maakte mezelf wijs dat het makkelijk was en het anytime zou kunnen. Als ik maar echt wilde. Net als met Frans spreken: in je hoofd klinken de woorden altijd al prachtig en denk je dat je het kan, alleen zie het er maar eens uit te krijgen tijdens een mondeling examen. Dat vergt oefening. In dat laatste had ik wel gelijk: wanneer je echt wil, of wanneer de noodzaak er is, blijf je op dat kussentje zitten.”

Besluit om gelukkig te zijn

“Bij mij kwam dat punt pas echt in maart 2014. Ik was verhuisd naar Wenzhou, een stad in China met 9,2 miljoen inwoners en slechts 150 geregistreerde expats. Nadat de nieuwigheid er af was en het tot me doordrong dat er maar twee collega’s Engels spraken, wist ik dat er maar één manier was om het de resterende 23 maanden vol te houden: “gelukkig zijn no matter what”. Rationeel besefte ik natuurlijk wel dat geluk van binnen uit komt. En dat het niet afhangt van wat je hebt of waar je bent. Dat er hele gelukkige arme mensen en ook hele ongelukkig miljonairs zijn die het op papier aan niets ontbreekt. Die dingen weet je, als je naar je moeder hebt geluisterd. Omdat ik koppig genoeg was om mezelf te beloven dat ik er 24 maanden aan een project zou werken, had ik nu dus de noodzaak gevonden om het geluk in mezelf te vinden en dat geluk in leven te houden. No matter what.”

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Mediteren in China

“En ik zou het verhaal hier natuurlijk heroïsch kunnen voortzetten. Hoe ik als een soort Rocky vocht en tegen alle verwachtingen in overwon. Maar de realiteit is dit: mediteren kun je leren. Mediteren is niet moeilijk. Je hoeft alleen maar stil te zitten. Zonder verwachtingen, maar met nieuwsgierigheid. Luisteren naar wat er gebeurt, want in de stilte hoor je alles. In de ‘stilte’ van die Chinese stad zat ik elke ochtend op mijn kussentje en vaak ook tussen de middag en in de avond. Eerst 5 minuten per keer, na een week 10 minuten en zo steeds ietsjes langer. Uiteindelijk schopte ik het tot 45 minuten per dag.”

Mediteren is als koorddansen

“Is het dan zo simpel? Ja en nee. Want makkelijk is het niet. Ik vergelijk het graag met de instructies van koorddansen. In 3 eenvoudige stappen kun je aan iedereen uitleggen hoe het werkt. Alleen wat er vervolgens bij komt kijken en hoeveel oefening het soms vergt, dat is een ander verhaal. Wat mij enorm heeft geholpen om er ‘in’ te komen is het vertragen en observeren van de ademhaling. De ademhalingsoefening verbindt het lichaam, de adem, geest en het moment of ‘het nu’. Ga zitten in een comfortabele meditatie houding. Sluit de ogen en adem in 4 tellen in. Daarna adem je in 8 tellen uit. Doe dit 2 minuten en probeer de adem gelijkmatig te verspreiden over de 4 en 8 tellen. Hierna wordt mediteren een stuk eenvoudiger.”

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Rituals (vind je hun loungewear niet prachtig?!)

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link