Dit is waarom antroposofische skincare niet per se vegan is

by Holistik 14.08.2017

Een vegan lifestyle is hartstikke hot. Maar hoe gaan ze met deze groeiende vraag om bij een antroposofisch skincare merk als Dr. Hauschka, dat wel dierlijke bestanddelen in hun producten gebruikt? Tijd om toe te lichten hoe bijenwas, karmijn, wolvet en zijde bijdragen aan een antroposofisch skincare ritueel.

Dit is waarom antroposofische skincare niet per se vegan is

Wie goed voor zichzelf zorgt en zich bewust wordt van zichzelf, wordt zich ook steeds meer bewust van de wereld om zich heen. Logisch dus dat veel meer mensen kiezen voor puur, biologisch eten en een vegetarische levensstijl. Er zijn echter ook veel mensen die nog een stapje verder gaan en zichzelf omscholen tot vegan. Wat is veganisme ook alweer? Veganisten (vegans) streven ernaar af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Naast vlees en vis nuttigen zij ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij de keus van hun huidverzorging vermijden vegans dierlijke ingrediënten.

Rudolf Steiner en de antroposofie

Rudolf Steiner (1861-1925), vader van de antroposofie, en grote inspiratiebron van Rudolf Hauschka, was een vegetariër. Maar of hij ook veganist was? De filosofie van Dr. Hauschka Cosmetica komt voort uit de antroposofie wat zoveel betekent als ‘mens’ en ‘wijsheid’. Steiner had een bijzondere visie op hoe de mens zich verhoudt tot de drie natuurrijken (het mineralenrijk, het plantenrijk en het dierenrijk) en hoe hij zelf bestaat uit vier ‘wezensdelen’.

Mineralen, planten en dieren

Het mineralenrijk verbond hij met ons fysieke, tastbare lichaam. En dan is met name ons skelet het meest ge- mineraliseerd, dus verhard. De plant is net als de mens bezield met levensenergie, die het lichaam (of de plant) in zijn functies ondersteunt en stimuleert. Met de plant hebben we dus ons etherisch lichaam gemeen. Met het dierenrijk hebben we ons astrale lichaam gemeen. Steiner zei dat dieren niet alleen levende wezens zijn, zoals planten, maar daarbij ook ‘bezield’ zijn (astraal). Maar wat maakt de mens dan zo uniek?

Antroposofische geneeskunde

De mens, zo omschreef Steiner, bestaat uit vier wezensdelen. Naast de drie natuurrijken komt daar het mensenrijk met het ‘denklichaam’ (ego) bij. Omdat we zowel fysiek als energetisch één zijn met de natuur, gaat de antroposofische geneeskunde ervan uit dat we voor onze gezondheid en genezing toegang moeten hebben tot geneesmiddelen afkomstig uit deze drie natuurrijken.

Antroposofische ingrediënten

Steiner zag destijds ook hoe de mens steeds meer vast kwam te zitten in een materialistische manier van denken. En hoe massaproductie en massaconsumptie ervoor hebben gezorgd dat onze mooie planeet niet mee kan groeien met onze explosieve wensen. Wat er ook voor heeft kunnen zorgen dat we minder bewust omgaan met onszelf, elkaar en de dieren. Veel van zijn leer gaat er dan ook om hoe we de verbinding met de hogere, geestelijke werelden kunnen herstellen, zodat we kunnen gaan leven in een wereld in balans. De visie van Steiner is al vijftig jaar het DNA van Dr. Hauschka. Eerlijke informatie over de gebruikte producten – voornamelijk plant based – staat centraal in de filosofie van Dr. Hauschka. Veel plantaardige substanties helen de huid en bevatten veel anti-oxidanten. Van het mineralenrijk gebruiken ze vooral parels, zilver en goud voor intensieve verzorging. Ook het dierenrijk komt met geschenken waar Dr. Hauschka vanuit de antroposofie dankbaar gebruik van maakt (en dus geen misbruik!) om de huid zo optimaal mogelijk te kunnen verzorgen.

Dierlijke ingrediënten uitgelicht

  • Karmijn: is een kleurstof afkomstig van de cochenilleluis. Het insect leeft alleen op cactusbladeren. Na 120 dagen (kort voor het einde van hun natuurlijke levensduur) worden de luizen van de cactussen geborsteld en verwerkt tot een soort thee waaruit karmijnzuur (voorstadium karmijn) wordt verkregen.
  • Bijenwas: beschermt de huid en voorziet haar van een zijdezacht laagje. De bijenwas die Dr. Hauschka gebruikt is Bioland-gecertificeerde (nog strengere criteria dan voor biocertificatie) en garandeert duurzame bijenteelt.
  • Honingraat: ondersteunt de huid om een goede structuur te krijgen en te behouden
  • Zijde: is een zeer hoogwaardig (en voor de huid voedend) bestanddeel en qua eiwitstructuur vergelijkbaar met de menselijke huid. Zijdepoeder bestaat uit de fijngemalen draad van de cocon van de zijderups.

Vegan make-up

Kies je toch het liefst voor vegan make-up? Dan hebben wij onze 3 favoriete Dr. Hauschka producten voor je geselecteerd. Ze vormen een mooie basis voor je dagelijkse make-up ritueel.

vegan skincare dr. Hauschka, antroposofie1. Concealer – €15,50
Mooi in balans: de natuurlijke dekking camoufleert onregelmatigheden. De samenstelling van minerale pigmenten en heilzame plantenextracten als goudsbloem en sheaboter, zorgt ervoor dat je huid verzorgd aanvoelt. Handig om altijd in je tas bij je te hebben in case of emergency ;-).

2. Foundation –  €23,95
vegan skincare dr. Hauschka, antroposofie
Verzorgende basis voor een natuurlijke uitstraling. De lichte tot medium dekking geeft iedere huid een egale teint zonder er dicht geplamuurd uit te zien. De samenstelling van minerale pigmenten en heilzame plantenextracten als granaatappel, macadamianoot- en kokosnootolie, hydrateert je huid en beschermt.

vegan skincare dr. Hauschka, antroposofie3. Eye Definer – €13,50
Creëer sprekende ogen: het zachte potlood accentueert de unieke schoonheid van je ogen.
De zachte samenstelling van minerale pigmenten en heilzame plantenextracten
als wondklaver, kweepeerwas en sheaboter, verzorgt de huid rond je ogen op milde wijze.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dr. Hauschka. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN