Als citygirl leven volgens het ritme van de natuur, onmogelijk?

by Karlijn Visser 06.04.2017

Antroposofie is hot! Deze levensfilosofie volgens het ritme van de natuur ontstond aan het begin van de 20e eeuw met Rudolf Steiner als grondlegger, en is nu actueler dan ooit. Want meer in contact met de natuur leven is wat we in dit informatietijdperk hard nodig hebben. En dit is hoe ik dat zelf als Amsterdammer doe. 

Als citygirl leven volgens ‘t ritme van de natuur, onmogelijk?

Zelf woon ik al 12 jaar in de stad. Voor wilde natuur moet ik in de auto stappen en dat komt er zelden van. Vandaar dat ik de natuur op zoveel mogelijk andere manieren probeer te ervaren. Zo fietsen Evelyn en ik na werk altijd door het Vondelpark naar huis, komt mijn appartement pas echt tot leven met een aantal vrolijke planten en kies ik onder andere voor de huidverzorging en make-up van Dr. Hauschka, geproduceerd in het ritme van de natuur (sommige bloemen bijvoorbeeld die in hun crèmes verwerkt zijn, worden alleen geoogst om 5 uur ‘s ochtends, vlak voordat de zon opkomt. Dan zijn de bloemblaadjes op z’n sterkst).

Dr. Hauschka, antroposofie, Rudolph Steiner, make-up

Rudolph Steiner

Als grondlegger van de antroposofie heeft Rudolph Steiner eind 19e eeuw veel betekent voor de kunst, wetenschap en geneeskunde. En nog steeds is zijn gedachtegoed up to date. Sterker, hij lijkt met de dag populairder te worden. Het is niet voor niets dat we tegenwoordig vaker stil staan bij wat we tot ons nemen. Zowel ten opzichte van voeding (zoveel mogelijk slow food en biologisch dynamisch volgens de antroposofie), huidverzorging en alternatieve geneeswijzen zijn we kritischer en tegelijkertijd meer open minded geworden. Is het product eerlijk tot stand gekomen? Hebben de makers er liefde in gestopt? En draagt het bij aan een betere wereld? Zelf ga ik ook mee in deze stroom. De antroposofie gaat uit van leven in het ritme van de natuur en hoe we als mens zijn verbonden met de aarde, de zon, de maan en de sterren. Zo slaap ik standaard onrustig met volle maan (ook al hoor ik pas de dag daarna dat het überhaupt volle maan was) en neem ik mijn vrouwelijke natuur serieus. Rond mijn menstruatie plan ik namelijk weinig tot geen afspraken, om toe te geven aan de terugtrekkende beweging waar mijn lijf om vraagt. De maan leert me wanneer het een goed moment is voor actie, stilte, reflectie of bezinning. Zeker wij vrouwen kunnen hier voor ons welzijn veel mee doen. Een antroposofische levensstijl hanteren is dus veel breder dan de Vrije School, Jori pindakaas en houten speelgoed ;-).

Citygirl én leven in ritme van de natuur

Dr. Hauschka, antroposofie, Rudolph Steiner, make-up

Wat ik al een paar jaar merk is dat ik mijn aandacht vooral richt op innerlijke groei. Iets wat volgens de antroposofie ook klopt qua timing. Je 30e levensjaar is een keerpunt. Uiterlijke schoonheid krijgt langzaam een andere context. Liever leiden we een zinvol leven dat verbonden is aan onze innerlijke wereld en kernwaarden. Pas dan zijn uiterlijke omstandigheden bestendig. De huid is volgens de antroposofie verbonden met onze emoties en maanfasen. Dr. Hauschka gaat uit van de wijsheid van de huid, die in staat is zichzelf te verzorgen en te herstellen. Het merk ziet een verband tussen de maanfasen, de opbouw van de huid, de menstruatiecyclus en de baarmoeder. Super mooi! En het toffe is dat de makers van de nieuwe make-up lijn van Dr. Hauschka, geen modetrends maar natuurtrends hebben gekozen als leidraad. Zo leef je als stadse vrouw eigenlijk automatisch al meer in het ritme van de natuur door je keuze van huidverzorging en make-up. Mijn tips om als stadsbewoner meer betrokken te zijn bij het ritme van de natuur? Ervaar de wisseling van de seizoenen in een park: mensen zijn in de lente/zomer meer out going. In de herfst en de winter trek je jezelf automatisch terug om gas terug te nemen. Maak geregeld een wandeling, ga fietsen of joggen door het park. Als je ziet wat de natuur doet, herinner je jezelf eraan dat er een tijd en een plaats is voor alles om te gebeuren. Een roos groeit niet sneller door haar knop open te vouwen en de rozenblaadjes tevoorschijn te trekken. Je leert van de natuur dat er balans mag zijn tussen rust en activiteit.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

De producten uit de nieuwe make-up lijn zijn verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza. Check dr.hauschka.com voor meer info. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN