PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Help! Wat te doen als antibiotica niet meer werkt?

Body
antibiotica niet meer werkt
karlijn visser

Karlijn Visser
15.11.2017

We leven in misschien wel het drukste tijdperk ooit, krijgen continu prikkels te verwerken en leggen de lat voor onszelf hartstikke hoog. Tegenslagen worden met de grond gelijk gemaakt zodat we lekker door kunnen hollen. Fysieke klachten liggen op de loer wanneer je door bovenstaande uit balans raakt. Je huisarts schrijft al snel antibiotica voor om je van de kwaal af te helpen. En inderdaad, na een paar dagen ben je vaak weer de oude. Maar wat als de zoveelste antibiotische ‘quick fix’ niet meer voor je lijkt te werken… Orthomoleculair coach komt met een bruikbaar stappenplan. 

Fysieke klachten: Help! Wat te doen als antibiotica niet meer helpt?

Stefanie: Fysieke klachten zijn signalen van je systeem die je laten weten dat er een disbalans is in je lijf waar je naar zou mogen luisteren. Denk aan die terugkerende blaasontsteking, darmklachten, die onrustige huid en- of schimmelinfecties op de meest onhandige plekken. Allemaal belemmerende factoren die we liever kwijt dan rijk zijn. De huisarts geeft je een antibioticakuur en het lijkt zijn vruchten af te werpen. Maar wat als het proces zich nog een aantal keer herhaalt? Tot je op het moment komt waar je merkt dat je klachten zeurend aanwezig blijven. Je huid is alleen maar slechter geworden, die darmen onrustiger dan ooit (er zit nu soms zelfs bloed bij de ontlasting), de blaasontsteking lijkt zo’n beetje chronisch en ook die schimmelinfectie heeft z’n plekje in jouw systeem verworven. Hoe kan dat nou? Jouw systeem heeft een eigen defensie waaronder de (darm) flora en slijmvliezen. Het nadeel van de antibiotica is dat deze jouw eigen defensie met de grond gelijk heeft gemaakt. Je bent antibiotica resistent geworden en jouw immuunsysteem staat met z’n rug tegen de muur.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Had je deze antibiotica resistentie kunnen voorkomen?

Als je een klacht hebt is het van essentieel belang op zoek te gaan naar de dieper liggende oorzaak. We gebruiken de schimmelinfectie als voorbeeld. Van nature is er in ieders darm een zekere hoeveelheid gisten/schimmels aanwezig. Het goede nieuws is dat jouw immuunsysteem (bestaande uit je flora en slijmvliezen) deze onder de duim houden. Helaas kamp je dagelijks met stress. Zoveel stress zelfs dat dit je immuunsysteem verzwakt. De schimmelbelasting is daardoor een pathogeen (ziekteverwekker) geworden waar je mentale en fysieke klachten van ervaart. Iets dat al snel zorgt voor nog meer stress. Het inzetten van antibiotica kan dit (tijdelijk) doorbreken, maar geloof me; dit is dweilen met de kraan open. De antibiotica doodt niet alleen alles wat slecht is, maar verzwakt ook jouw lichaamseigen immuunsysteem verder. Tevens pakt antibiotica de oorzaak (in dit geval de chronische stress) niet aan waardoor de klacht terug blijft keren. Daarbij ondersteund antibiotica niet in de wederopbouw van je immuunsysteem waardoor je snel in een vicieuze cirkel komt. Antibiotica werkt niet meer en je hebt een chronische klacht. Wat nu?

1) Begin bij het begin: breng je situatie in kaart

Als je niet weet wat jouw huidige situatie is kun je deze ook niet gericht behandelen. Zoek een professional die een uitgebreide anamnese (onderzoek) doet, je levensstijl bespreekt en je kan onderzoeken op jouw flora, slijmvliezen en andere belangrijke factoren.

2) Bereid je systeem voor en behandel

Soms is antibiotica essentieel in een behandeling. Antibiotische belasting, zowel natuurlijk als synthetisch, is altijd zwaar voor je gestel. Het is goed de lever, nieren en darmen hier op voor te bereiden en tevens ondersteuning te bieden tijdens de antibiotische fase. Test of de behandeling is aangeslagen. Dit kan bijvoorbeeld door ontlasting onderzoek wanneer er sprake is van een probleem in de darmen.

3) Opbouwfase

Na behandeling van de pathogeen (ziekteverwekker) komt misschien wel het belangrijkste onderdeel. In deze fase ga je jouw immuunsysteem ondersteunen en versterken. Zonder wederopbouw is de kans op herinfectie extreem groot. Neem hier de tijd voor en zorg ervoor dat er een nieuwe test wordt gedaan zodat je weet wanneer je met deze fase kunt stoppen.

Voor bovenstaande is geduld nodig en dat is niet altijd makkelijk op te brengen. Maar dat is misschien wel het lesje dat jouw systeem je in de eerste plaats al wilde leren ;-). klaever-health.nl

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.