Van faalangst tot podiumvrees: met deze 3 adviezen durf je wél

Heart + Soul
angst overwinnen
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
13.06.2017

Goed nieuws voor alle bangeriken! Niet durven speechen, hyperventilerend achter het stuur zitten of gebukt gaan onder faalangst: over al dit soort Grote en Kleine angsten kun je heenkomen. Onderzoeker en schrijver Roanne van Voorst verzamelde in de loop van zeven jaar de beste, bewezen-effectieve methoden om je angst de baas te worden. Je vindt ze hier.

Van faalangst tot podiumvrees: met deze 3 tips durf je wél

Knikkende knieën, klamme handen, hyperventilatie en andere fysieke angstreacties horen bij het leven. Het is zoiets als honger hebben, of nieuwsgierig zijn: je kunt het wel niet willen voelen, en je kunt het best een tijdje proberen te negeren, maar ze komen telkens weer op. In mijn vorige artikelen beschreef ik al wat de impact van angst op je lichaam is, en vertelde ik dat er bewezen effectieve methodes bestaan om ondanks je angst, goed te kunnen blijven presteren – er is dus hoop, was mijn boodschap! Die werd gelukkig massaal opgepikt. Maar, vroegen jullie, terecht: #hoedan? Nou, #zodan. Hier volgen drie van mijn favoriete tips. Ik heb ze gekoppeld aan drie veelvoorkomende angsten, maar je kunt ze ook toepassen op jouw persoonlijke angst.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

1) Rijangst

Een bekende methode uit de psychologie is het ombuigen van negatieve, naar positieve gedachten. Je mag niet denken: “Ik kan dit niet”, maar je moet denken: “Ik ben hier goed in!” Ik ben daar geen voorstander van. Op zich zit er best wat in het advies; je gedachten kunnen inderdaad een grote invloed hebben op je functioneren – maar deze methode werkt alléén als je oprecht gelooft in die gedachten. En dat is bij angsten nou vaak juist niet zo. Als je doodsbang bent om te rijden, en daardoor steeds de motor af laat slaan of andere kleine foutjes maakt, is het nou eenmaal (nog) niet waar dat je de beste chauffeur van Nederland bent – en dus voelt het gek, en weinig empowering, om dat uit alle macht te proberen te denken.

Oplossing: voelen

Ik raad daarom een alternatief op de positief-denk methode aan: verruil negatieve gedachten niet voor positieve gedachten, maar voor voelen. De volgende keer dat je achter het stuur plaatsneemt en je merkt dat je angstige gedachten krijgt, richt je je aandacht heel bewust op je lichaam. Wees secuur in je observaties: hoe voelt het stuur tegen je handen? Is het warm of koud? Zacht of stevig? En hoe voelen je voetzolen tegen de pedalen? Voel hoe je billen en bovenbenen de stoel raken, voel de lucht tegen je huid. Richt je aandacht vervolgens op je buik en merk op hoe die rijst als je inademt, en weer daalt als je uitademt. Hoe geconcentreerder je deze oefening uitvoert, hoe minder last je zult hebben van je rijangst.

2) Faalangst

Stel je voor: je hebt je baas beloofd dat jij dat nieuwe werkproject op je zult nemen, maar nu je er eenmaal aan wilt beginnen, raak je er steeds meer van overtuigd dat het niet gaat lukken. Het duizelt je van alle taken, je twijfelt of je dit eigenlijk wel kan, en voordat je het weet, is er ineens een hele werkdag voorbij waarop jij weinig anders hebt gedaan dan panikerend naar de deadline in je agenda staren. Die verlammende angst is killing, en het blind staren op je einddoel, gaat je niet in beweging brengen. Sterker nog, door je steeds maar op dat einddoel te blijven concentreren (“ik moet het halen!”) loop je kans dat je overweldigd raakt door de taak waarvoor je je gesteld ziet. Dat is demotiverend en ontmoedigend: voor je het weet geef je het van ellende halverwege op. Niet doen!

Oplossing: breek je taak op in kleine stukjes

Wel doen: breek je taak op in kleine stukjes, en blijf niet paniekerig nadenken over het eindresultaat, maar concentreer je alleen op het eerste, kleine taakje dat je nu alvast kunt uitvoeren om straks je project succesvol te kunnen afronden. Bijvoorbeeld op het maken van een planning. Zodra je dat eerste doel hebt bereikt, ga je door met het volgende kleine klusje op de lijst. En daarna met nummer drie, enzovoorts. Door je aandacht te blijven richten op tussenstapjes, blijft je taak behapbaar en raak je niet ontmoedigd door de schijnbare onbereikbaarheid van je einddoel. Daarbij is het behalen van kleine successen leuk en motiverend. En hoewel het misschien lijkt of je einddoel nog ver weg is, kom je er door middel van al die kleine stapjes telkens toch wat dichterbij – net zolang totdat je er ineens bent.

3) Podiumangst

Wat zou je graag een mooie speech geven op dat jubileumfeest van je ouders, of op de bruiloft van je beste vriendin of broer. Maar je doet het nooit, want je weet bij voorbaat al zeker dat jij zoiets niet kunt. In de spotlights klap je dicht, krijg je een knalrode kop en kom je niet uit je woorden. De meeste mensen met deze angst, proberen de speech tot in de puntjes voor te bereiden. Ze repeteren de tekst tot ze hem foutloos kunnen opdreunen, oefenen hun lachjes voor de spiegel, hun grapjes, hun stiltes. En dat is hartstikke goed, alleen heeft het een nadeel: als het tijdens de speech net wat anders loopt dan in je perfecte generale repetities, schrik je daar zo van, dat het met de rest van de speech vaak ook niet meer goed komt. Je hebt goed geoefend – maar niet met het maken van kleine fouten.

Oplossing: maak er een toneelstukje van

Probeer bij het repeteren van een speech dus vooral niet om ’m helemaal foutloos uit je hoofd te leren. Doe juist het tegenovergestelde. Oefen de speech hardop (alleen voor de spiegel, of vraag een vriendin als publiek) en maak er een toneelstukje van, waarbij je expres de fout in gaat. Struikel als je opkomt. Noem de verkeerde naam als je begint. Raak je tekst kwijt. Lach om jezelf! En ga vervolgens gewoon weer door met je speech. Door dit toneelstukje een aantal keren te herhalen, leer je jezelf dat de wereld niet vergaat als je fouten maakt. Daardoor ontspant je lijf zich en kun jij je beter op je taak focussen. Je zult zien dat het straks – met die felle lampen op jou gericht – prima gaat. En mocht er in de werkelijke situatie nou toch iets fout gaan, dan weet je dankzij deze oefening feilloos hoe je de draad weer kunt oppakken.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Tekst: Roanne van Voorst

Meer lezen van Roanne? Deze artikelen zijn ook razend interessant:

Wat angst met je doet – en waarom een beetje bang zijn goed voor je is
Van angsthaas naar durfal – zo word je de dapperste versie van jezelf

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link