Noodkreet van een leraar: help jongeren zichzelf te mogen zijn in een overweldigende wereld  

Heart + Soul
jongeren, raymond oostveen, angst, stress, burn-out
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
26.01.2022

We ontmoetten Raymond Oostveen een aantal weken geleden voor een samenwerking met een van onze partners op de Holistik-redactie. Deze ‘zakelijke meeting’ veranderde al snel in een waardevol gesprek. Naast creatief in de reclamewereld, werkt Raymond als coach en leraar in marketing en communicatie op het ROC Amsterdam. Hij voegt daar zelf nog persoonlijke communicatie aan toe. Jongeren hebben het namelijk zwaar tegenwoordig. Ze missen essentiële sleutels in hun ontwikkeling waarmee ze flexibiliteit, autonomie en weerbaarheid kunnen trainen. Het gevolg? Een groeiend aantal mentale ziektes. Daarom vroegen we Raymond in zijn pen te klimmen. Want als iemand een eerlijk beeld kan schetsen van deze kwetsbare generatie, is het een leraar. Het werd een persoonlijk pleidooi voor meer intermenselijk contact en mentale gezondheid, inclusief een oplossing.

Noodkreet van een leraar: help jongeren zichzelf te mogen zijn in een overweldigende wereld

Raymond: ‘De les gaat beginnen. Een praktijkles staat op het programma, waarin ik met mijn studenten bouw aan een onderneming. Ik probeer mijn studenten de lol mee te geven van een eigen bedrijf. Creativiteit, zelfstandigheid en samenwerken, daar draait het om in deze lessen. Ik ben bezig met het digibord (de hippe versie van het schoolbord) en achter mij hoor ik ze binnenkomen. “Hallo meneer” of “Hey Ray”, want ik vind het fijn als ze me bij mijn voornaam noemen. Zoals altijd is er veel ruimte voor eigen verhalen. Wat heb je meegemaakt en wat vind je hiervan vraag ik ze regelmatig. Ik vind het namelijk belangrijk om naar ze te luisteren en van ze te leren, dat weten ze. Het zorgt voor het contact en het vertrouwen, waar ik zelf naar zoek en wat ik zorgvuldig heb willen opbouwen. Nu na 3 maanden pluk ik daar de vruchten van en kan ik oprecht zeggen dat ik met plezier naar mijn werk ga.

jongeren, raymond oostveen, angst, stress, burn-out

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

“Het heeft geen zin”

Mijn klassen hebben het zwaar. Ik zie het aan de verslagen koppies en hoor het in hun stemmen als ze praten, maar voel het vooral aan de sfeer. “Hallo meneer…” één van mijn leerlingen komt naast me zitten. “Wat gaan we doen?” Ik kijk op en zie twee vermoeide ogen naar me kijken. “Gaat het goed?”, vraag ik. “Nee”, is het antwoord dat had ik zelf ook al had kunnen raden. “Ik heb heel slecht geslapen… Ik denk dat ik wil stoppen met m’n opleiding… Ik weet het gewoon niet en denk dat ik iets anders moet… ja toch?” “Zullen we dat aan het eind van de les bespreken?” vraag ik. Maar dat hoeft niet. Inmiddels zitten er vijf studenten om me heen met allemaal dezelfde blik. “Het heeft toch geen zin,” hoor ik een ander zeggen “Ja het is echt te veel Ray“.

Elementen van deze tijd

En daar begint mijn les… We praten over werk en school en dat het niet te doen is om dat te combineren. We kletsen over geld verdienen, eenzaamheid, vriendschap en de toekomst die toch al naar de klote is. Zo gaan mijn lessen vaak. Ik zie een generatie de echt knokt voor hun bestaan en zoekt naar een stip op de horizon. En dat kost energie, heel veel energie en ik merk dat die op begint te raken. Dagelijks spreek ik met jongeren die bang zijn of zich eenzaam voelen, maar dat niet goed onder woorden kunnen brengen. Het raakt me iedere keer weer, om ze te zien worstelen met de elementen van deze tijd. Een gevecht dat zelfs voor ons volwassenen verlammend werkt.

Een wereld in transitie

Want de wereld is in transitie. De ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Dat is zichtbaar, voelbaar en tastbaar door alle lagen van onze samenleving. Of het nu gaat over de balans tussen school/werk en privé, over ontwikkelingen in de technologie of de rol van media in onze samenleving: wat vandaag de waarheid is, is morgen niet eens achterhaald, maar soms zelfs al de nieuwe norm. Dat maakt ons alert en geeft het gevoel continu op je hoede te moeten zijn. Het geeft stress, maakt onzeker en soms zelfs angstig. We nemen de tijd niet om gewoon ‘even stil te staan’. Tot je te nemen wat er gebeurt en te kijken wat al die ontwikkelingen voor jou betekenen. De ervaren snelheid van alles om ons heen zorgt ervoor dat we het gevoel hebben geen keuze te hebben. Hierdoor raken we steeds verder weg van wie we zijn en wat we willen. We lijken onszelf soms allemaal een beetje kwijt te raken.

Zelfbeeld

De consequentie hiervan is dat ook, of misschien juist, jongeren maximaal worden aangesproken op hun flexibiliteit, autonomie en weerbaarheid. Vaardigheden die zelfs voor volwassenen vaak al moeilijk te ontwikkelen zijn. Dat merkte ik zelf tijdens mijn trainingen. Toch is het de eis die wij als maatschappij al heel vroeg aan hen opleggen. Duidelijk is inmiddels dat er nog nooit een generatie was die zoveel onzekerheid, angst en stress ervaarde als de kinderen van deze tijd. De belangrijkste oorzaak hiervoor is het hebben van een slecht zelfbeeld, waardoor deze groep geen grip krijgt op hun toekomst. Het aantal jongeren met stressklachten, depressie en zelfs burn-out op scholen, universiteiten en andere opleidingen neemt alleen maar toe. Volgens onderzoekers kan dit grote gevolgen kan hebben voor onze maatschappij en deze zorg deel ik met hen. Ik vind het aan onze generaties, dus aan ons grote mensen, om dit veel serieuzer te nemen en er niet meer voor weg te kijken.

Angstaanvallen

Jezelf zijn, daar weet ik inmiddels alles van. Mensen die mij kennen weten dat ik al lang vecht tegen mijn angstaanvallen. Maar om eerlijk te zijn, hebben ze me ook veel gebracht. Ik heb mensen mogen ontmoeten die ik anders nooit was tegengekomen. Van psychologen tot Tibetaanse boeddhisten en van haptonomen tot hoogleraren, ik ben ze allemaal heel dankbaar voor hun wijze, lieve en vooral menselijke woorden. Ik heb een hoop van ze mogen leren en ervaren. En dat zorgde ervoor dat ik beter wist wat van mij was en hoe ik door contact met mezelf er beter kon zijn voor anderen. Uiteindelijk dwongen mijn angsten mij om stil te staan bij mezelf. Diezelfde angsten zijn tevens de reden dat ik de ommekeer heb gemaakt van prijswinnende reclameman tot leerkracht op het ROC in Amsterdam. Hier leer ik jongeren onder andere ondernemerschap, maar vooral de vaardigheid om jezelf te kunnen zijn (persoonlijke communicatie). Want jezelf zijn is een vaardigheid die je positief, gezond en weerbaar maakt. En vooral voor jongeren is dat nodig.

Jezelf zijn is een vaardigheid

Vanuit deze gedachte en overtuiging, vanuit mijn vak nu als leraar, maar ook als communicatiespecialist ben ik dit verder gaan onderzoeken. Samen met andere professionals heb ik de handen ineen geslagen en samen een traject ontwikkeld voor de generatie van de toekomst onder de titel “Jezelf zijn is een vaardigheid.” Een lesprogramma waarin we jongeren leren hoe ze zichzelf mogen en kunnen zijn. Dit door ze inzicht te geven in wie ze zijn en ze bewust te maken van wat ze kunnen betekenen. Dit doen we op basis van 11 duidelijke stappen, beginnend bij het systeem van herkomst, van waar we toewerken naar het ontwikkelen van je persoonlijkheid. We leren jongeren deze kennis en vaardigheden toepassen in hun persoonlijke leven en in hun gedrag. Daardoor worden ze weerbaarder voor alle tumult en veranderingen, zijn ze minder gevoelig voor de tand des tijds en worden ze gelukkiger en zelfverzekerder. Zo kunnen ze een leven leiden vol kansen en ook de prijs betalen voor hun eigen fouten; ze nemen hun eigen leven weer in eigen hand. Ik roep iedereen dan ook op om deze jongere generatie de aandacht, waardering en toekomst te geven die ze verdient. Laten we met elkaar kijken hoe we een wereld achter kunnen laten vol kansen en plezier. Want om Loesje maar te citeren: “Als er in deze wereld iets speelt, laat het de kinderen zijn”.’ Kijk voor meer info over Raymond en het traject voor jongeren “Jezelf zijn is een vaardigheid” op speelkracht.nl

Nieuw! Het Energy Meditatiepakket & Dossier

Jouw holistische gids uit het doolhof van vermoeidheid.
Bestel nu! Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.