Holistisch huisarts over angst: zo ontdek je welke verlangens er onder je angst verborgen liggen

Heart + Soul
angst, psychoses, juriaan galavazi

Angstklachten komen in onze 24/7 maatschappij heel veel voor. Meestal ontstaan ze vanuit stress. Soms kunnen angstklachten ook overgaan in een angststoornis zoals bijvoorbeeld OCD. Ook is een verslaving (aan eten, drugs, seks, sporten of roken) vaak het toedekkingsmechanisme van een berg angst wat je liever niet wil voelen. Holistisch huisarts en coach Juriaan Galavazi schreef daarover eerder dit artikel. Om met een andere bril naar het ervaren van je eigen angsten te kijken vroegen we Juriaan om raad. Volgens hem heeft angst in essentie iets goeds met zich voor. Zo zorg je ervoor dat de angst zich niet tegen je gaat keren…

Holistisch huisarts over angst: zo ontdek je welke verlangens er onder je angst verborgen liggen

Juriaan: We zijn angstgedreven wezens. Gelukkig maar, anders hadden we het vanuit de evolutie gezien nooit overleefd en waren we allang door een of andere sabeltandtijger gegrepen. Ook in de huidige maatschappij kan angst heel waardevol zijn; het oversteken van een drukke weg, het plotseling invoegen van een andere auto terwijl je op de snelweg rijdt. Maar goed dat je vanuit een reflex hier de juiste beweging maakt om te kunnen overleven. Er zijn echter omstandigheden waarin ditzelfde systeem getriggerd wordt. We leven echter inmiddels in een maatschappij waarin de keuzes die we maken niet meer alleen hoeven te gaan over leven en dood. We maken keuzes die gaan over hele andere waarden: geluk, liefde, blijdschap, ruimte, ontspanning, avontuur, etc. Vaak maken we op die momenten nog steeds keuzes uit angst. Angst om te verliezen. In plaats van dat we keuzes maken vanuit een verlangen. Wanneer deze angst om te verliezen zo groot wordt dat het je leven in toenemende mate gaat bepalen en beperken, dan spreken we van een angststoornis.

Antidepressiva en middel tegen psychoses

Hij is 28 jaar. Trillend en angstig zit hij tegenover mij, vergezeld door zijn zus van ongeveer dezelfde leeftijd. Op mijn vraag waarvoor hij komt antwoordt hij dat hij het contact met de buitenwereld dreigt te verliezen, dat zijn lijf niet meer werkt. Met trillende handen legt hij drie doosjes medicijnen op tafel. Een antidepressiva en een middel tegen psychoses dat hij al ruim twee jaar gebruikt. Sinds twee weken heeft hij er nog een antipsychotica bij gekregen. Het gevoel dat hij heeft, herkent hij van voor zijn ziekte. Hij heeft toen een “bad trip” gehad op een combinatie van xtc en andere pillen.
“Jouw lijf werkt perfect”, zeg ik. Hij kijkt me vragend en ongeloofwaardig aan. “Het is niet dat jouw lijf niet werkt, het laat je exact voelen wat wel en niet goed is voor jou. De toename van de klachten na het starten van de laatste pil, geeft aan dat dat niet de oplossing is. Je lijf gaat niet voor niets in het verzet.”

Onbegrijpelijke hoeveelheid medicatie

Twee jaar gelden na de “bad trip” werd hij angstig, somber en gespannen. Daarop is hij verwezen naar de psychiatrie, waar direct gestart is met medicatie. Nu, ruim twee jaar later, zijn de klachten nog altijd aanwezig. Hoe kan het dat wij als dokters, medicatie starten met het doel om mensen beter te maken… en dat niemand zich afvraagt hoe het kan dat iemand na twee jaar nog altijd klachten heeft? Zou je kunnen zeggen, dat als het na twee jaar nog niet het gewenste effect heeft, dat het dan dus gewoon niet werkt? Opmerkelijk dat zo iemand dan met klem geadviseerd wordt om de medicatie voort te zetten. En sterker nog, er nog meer pillen bij krijgt…

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Ik vraag door naar de reden van zijn drugsgebruik destijds. Het blijkt dat hij al in een burn-out en gevoel van somberheid zat. Met andere woorden: zijn lichaam gaf destijds al aan dat hij op een pad zat dat niet goed voor hem was. Het hoofd heeft er toen zelf voor gekozen om de pijn van het lichaam te verzachten met drugs. Omdat hij toen niet de handvatten had om zichzelf te dragen en support te geven op die gebieden die hij lastig vond. De drugs was nodig om te kunnen overleven. De alarmbellen gingen af, en wat gebeurt er: met nog meer voorgeschreven pillen wordt gepoogd de klachten weg te nemen zodat hij in staat zou kunnen zijn om zijn pad te vervolgen. Het pad dat hem juist ziek gemaakt heeft.

Pillen onderdrukken gevoelens

“Je bent aandeelhouder in jouw ziekte”, zeg ik. “Dat is niet bedoeld om je fout te maken, niemand heeft hier schuld. Jouw lichaam geeft met al haar gevoelens precies aan wat wel en niet goed voor jou is. En deze pillen onderdrukken jouw gevoelens waardoor je het pad blijft bewandelen dat je juist ziek maakt. Dat kan beangstigend klinken, maar wanneer jij aandeelhouder bent in jouw ziekteproces en dus niet afhankelijk bent van de medicatie, dan is dat naar mijn idee goed nieuws. Dat betekent namelijk dat jij weer invloed uit kan oefenen en op die manier controle kan krijgen over je klachten.” Intensieve begeleiding door middel van goede coaching en diverse vormen van complementaire zorg bieden hier over het algemeen veel mogelijkheden.

Zelfvertrouwen in plaats van medicijnen

Zo had nog niemand het hem verteld. Altijd werd hij bij artsen weer binnen 5 minuten naar huis gestuurd. Met meer pillen, meer benzo’s (rustgevende medicatie) om zijn gevoelens van angst en paniek maar te onderdrukken. Hij toont zijn dankbaarheid vanwege de tijd die er genomen is. Dat hij eindelijk een klankbord vindt bij een dokter die zijn gevoelens bekrachtigd. Gevoelens die al ruim twee jaar aangeven dat de ingeslagen weg niet kloppend is. Hij verlaat de spreekkamer en vervolgd zijn pad. Zonder extra pillen en met minder medicijnen. Maar met meer verantwoordelijkheid en meer zelfvertrouwen.

Boekentip: ‘Van klacht naar Kans’

van klacht naar kansNa een reeks super veel gelezen artikelen op Holistik kon een boek natuurlijk niet uitblijven. In december 2019 komt Van klacht naar kans uit. In dit boek legt Juriaan uit waarom je voor een betere behandeling van klachten een andere visie nodig hebt. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert. Een aanrader!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link