Reflextherapeute: dit is de connectie tussen oerangst en je longen in deze tijd van transformatie

Heart + Soul
kate long angst
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
03.04.2020

In de traditionele Chinese geneeskunde hoort de emotie angst bij je nieren, terwijl verdriet je longen beïnvloedt. Maar volgens reflextherapeute Kate Maslowska wordt je Long-energie ook aangetast door een angst die dieper gaat dan ‘gewone’ angst: oerangst (een voorbeeld hiervan is doodsangst). Dat is een connectie die in deze uitzonderlijke tijden interessant is om te onderzoeken. Zowel verdriet als oerangst zijn emoties die juist nu op de loer liggen, en laat het Coronavirus nou net een infectie zijn die vooral in je luchtwegen gaat zitten… Des te belangrijker dus om te zorgen dat je Long-energie niet blokkeert. In dit artikel legt Kate uit waar de Long-energie voor staat en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze blijft stromen. Ook deelt Kate haar favoriete essentiële oliën die helpen bij angstklachten.

Reflex therapeute: dit is de connectie tussen oerangst en je longen in deze tijd van transformatie

kate voetreflexKate: ‘Reflexologie gaat ervan uit dat al je organen corresponderen met bepaalde drukpunten. Deze bevinden zich over het hele lichaam. Stimulering van deze drukpunten kan er voor zorgen dat energieblokkades in je lichaam worden opgeheven. De corresponderende organen gaan dan weer goed functioneren.

Longen in de spotlight

Longen staan momenteel in de spotlight. Maar wist je dat ziekten van de luchtwegen al jaren hoog op de lijst van veel voorkomende ziekten staan? Enerzijds komt dat doordat de luchtwegen een intensief contact met de buitenwereld hebben. Maar het komt ook door de toenemende vervuiling van de lucht die we inademen. De luchtwegen zijn trouwens het grootste slijmvliesorgaan van je lichaam. In de praktijk zie je dat de slijmvliezen van oor, oog, neus, mond, keel en luchtwegen zich als één geheel gedragen. Wanneer je oog bijvoorbeeld geïrriteerd is, kan je ook een loopneus krijgen. Zo gevoelig zijn je slijmvliezen dus.

Je longen en oerangst

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde leveren de longen samen met de milt je levensenergie. De milt haalt energie uit voeding, de longen uit lucht. Ze komen samen in de borstkas en vormen daar het ‘Zhong Qi’, de energie voor je lichaamsfuncties. De longen verspreiden deze energie vervolgens door het hele lichaam. Verzwakte Long-energie kan dus leiden tot onder meer een verminderde weerstand. Schadelijke invloeden uit de buitenwereld hebben dan de mogelijkheid om het lichaam binnen te dringen. Verdriet en oer- of doodsangst, die veel dieper gaat dan ‘gewone’ angst, kunnen de Long-energie verzwakken. En precies deze emoties kunnen zich in deze tijd makkelijk meester van je maken. Wat helpt is het verdiepen van je ademhaling en het stimuleren van bepaalde drukpunten.

Het verdiepen van je ademhaling

Het klinkt misschien raar, maar weinig mensen weten hoe ze goed moeten ademen. Terwijl je via je ademhaling juist de angst van binnenuit meester kunt worden. Bezien vanuit de Chinese geneeskunde hangen veel fysieke of psychische kwalen samen met een slechte ademtechniek en kunnen door verbeterde ademhaling worden verlicht. Denk aan maagzweren, angst en paniekaanvallen. Maar ook rugklachten bijvoorbeeld. Dat komt omdat je niet alleen zuurstof inademt, maar ook levensenergie of Qi. En zoals je nu weet, verspreiden je longen deze energie door je hele lichaam. Als je diep ademt, maak je contact met je levenslust en wordt je lijf daar diep mee gevoed. En hoe meer levensenergie je tot je beschikking hebt, hoe vitaler jij je voelt. Probeer de Buteyko ademmethode eens uit om je ademhaling te ‘resetten’ of de Inner Axis methode van breath master Max Strom.

Reflexologie voor thuis

Naast het verdiepen van je ademhaling, kun je thuis ook bepaalde drukpunten op je lichaam stimuleren om je longen te ondersteunen. Reflextherapie heeft veel invloed op de ademhaling. De slijmvliezen van de longen en de darmen zijn met elkaar verbonden, en er is ook een relatie tussen de huid en de longen. Zwakke Long-energie kan bijvoorbeeld koud aanvoelen en bleek zijn van kleur. Ik zie ook vaak dat mensen met doorgezakte voeten bijvoorbeeld longproblemen hebben of niet correct ademen. Hieronder heb ik 3 drukpunten op een rijtje gezet waarmee je thuis je Long-energie kunt stimuleren.

  • Aan de binnenkant van je pols onder je duim bevindt zich punt long 9, het Bronpunt van de Longmeridiaan. Via dit punt kun je je Long-energie versterken en daarmee je immuunsysteem ondersteunen.
  • De thymus zorgt voor weerstand, je afweermechanisme. Je vindt het corresponderende punt op je voetzool onder je tweede teen. Geef hier druk en maak pulserende bewegingen.
  • In je darmen zijn weerstand en stress steeds op zoek naar evenwicht. Hier huist ook mogelijkheid tot loslaten. Het dikke darm 4 punt kan je als volgt vinden: houd de duim en de wijsvinger tegen elkaar, er ontstaat dan een klein bolletje. Als je op het hoogste punt drukt (tegen het bot aan) dan zit je op dikke darm 4. Het punt bevindt zich zowel op de linker- als op de rechterhand. Dit punt is vaak gevoelig dus belangrijk om dagelijks te masseren. Oefen een stevige druk erop uit gedurende 30 seconden. Als je zwanger bent, kun je dit punt beter overslaan.

Verzachtende essentiële oliën

Aromatherapie kan helpen bij luchtwegklachten. Vooral infecties kunnen aangepakt worden met behulp van essentiële oliën. Daarnaast blijkt aromatherapie bij te dragen aan de opbouw van een sterk immuunsysteem. Infecties zijn het gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Het regelmatig gebruik van essentiële oliën die je immuunsysteem supporten, kan een verkoudheid voorkomen of vermindert de ernst van de symptomen. De volgende oliën kunnen bijdragen aan een behandeling van griep* en andere luchtweginfecties: tijm, eucalyptus, salie, den, kajeput, niaouli, tea tree en citroen. Je kunt de olietjes op verschillende manieren gebruiken. Smeer een paar druppels op de plek waar je last van hebt (verdun de essentiële olie altijd met een basisolie bij een gevoelige huid!) of gebruik een diffuser. Tea tree olie is bijvoorbeeld ideaal om de lucht mee te reinigen in huis met behulp van een diffuser. Een paar druppels dennenolie is fijn voor op je kussen. Deze 6 oliën zijn mijn favoriet bij angstklachten. Ze kalmeren je zenuwstelsel en sommigen hebben ook pijnstillende eigenschappen:

Leer van je angst. Keer naar binnen, maak verbinding met jezelf en vertrouw het proces. Ik ben ervan overtuigd dat er een transformatie in de lucht hangt. De lucht wordt schoner en wij zullen uiteindelijk volgen.’ Kijk voor meer informatie over Kate en haar werk op reflextherapievoetspoor.nl. 

* Het Coronavirus is zo nieuw dat er wereldwijd nog weinig over bekend is. Er is dus ook nog geen behandeling of vaccin voor het virus. Hoewel essentiële oliën een bijzonder krachtige werking hebben, bieden ze géén directe bescherming tegen het Coronavirus (en kunnen ze je ook niet genezen als je het virus eenmaal te pakken hebt). Zie essentiële oliën vooral als onderdeel van een holistische manier om met het Coronavirus om te gaan.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.