Veel vrouwen weten dat het tijdens de overgang belangrijk is om stress binnen de perken te houden, voldoende te bewegen en te zorgen voor een gezonde nachtrust. Maar wist je dat je je lijf er ook een groot plezier mee doet als je alcohol laat staan? Het drinken van alcohol kan bepaalde overgangsklachten namelijk verergeren. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Hartkloppingen overgang alcohol
Hartkloppingen zijn een veelvoorkomend overgangskwaaltje. Veel vrouwen merken dat hun hart soms onregelmatig klopt of erg bonst. Dat kan te maken hebben met de daling van de oestrogeenspiegel in je lichaam. Oestrogeen stuurt onder andere het zenuwstelsel en de kransslagader aan; de ader die zorgt voor de bloedtoevoer naar het hart. Als oestrogeen in het bloed toeneemt, wordt de ader wijder. Neemt het hormoon af, dan trekt de ader samen. Oestrogeenschommelingen kunnen dus hartkloppingen veroorzaken. Ook andere overgangsklachten zoals stemmingswisselingen, opvliegers, stress en een hoge bloeddruk kunnen hartkloppingen uitlokken. Alcohol kan daar nog een schepje bovenop doen. Zowel tijdens als na het drinken heeft alcohol namelijk een negatieve invloed op je hart. Om de alcohol in je lichaam te verwerken, verhoogt je lichaam je hartslag. Tegelijkertijd verzwakt alcohol de hartspier. Alcohol werkt ook in op de elektrische geleiding die nodig is om je hart te laten pompen, waardoor je hartspier minder efficiënt samentrekt en je hartritmestoornissen en hartkloppingen kunt ervaren. Dus: wat is jouw favoriete virgin cocktail?
Overgang alcohol hoofdpijn
Tijdens de overgang neemt het vetpercentage in je lichaam toe, terwijl het vochtgehalte afneemt. Hierdoor stijgt het alcoholpromillage in je bloed – het aantal gram pure alcohol (ethanol) per liter bloed – sneller dan voorheen. Een hoeveelheid alcohol die eerder weinig effect had, kan je tijdens en na de overgang flink dronken krijgen. En je kunt ook eerder hoofdpijn krijgen door uitdroging als je tijdens of na de overgang alcohol drinkt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen na de menopauze in het algemeen gevoeliger zijn voor de negatieve lichamelijke en psychische gezondheidseffecten van alcoholgebruik dan mannen of vrouwen die nog niet in de overgang zitten.
Overgang en niet meer tegen alcohol kunnen
Als je dus het idee hebt dat je tijdens of na de overgang ineens niet meer goed tegen alcohol kan, zit dat waarschijnlijk niet tussen je oren. Interessant genoeg heeft onderzoek laten zien dat vrouwen die vóór de overgang niet buitensporig dronken, dit na de menopauze en tijdens de overgang wel deden. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat vrouwen proberen bepaalde overgangsklachten die ze ervaren (zoals somberheid en slaapproblemen) juist te verminderen met alcohol. Helaas is het echter zo dat alcohol drinken tijdens de overgang klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hersenmist, geheugenproblemen, slaapproblemen en gewichtstoename vaak alleen maar verergert. Ook kan het zijn dat je tijdens de overgang meer vrije tijd hebt doordat bijvoorbeeld je kinderen het huis uit zijn, waardoor je vaker een flesje wijn opentrekt.
Wijn en overgang
Nog een laatste reden om minder te drinken tijdens en na de overgang: in wijn, bier en cocktails zitten flink wat calorieën. Als je ouder wordt gaat je stofwisseling trager en verandert de vetverdeling in je lichaam. Veel vrouwen krijgen daardoor te maken met gewichtstoename tijdens de overgang, en ontwikkelen dan vooral meer buikvet. Als je alcohol drinkt slurp je al gauw honderden calorieën naar binnen en heb je bovendien de volgende ochtend waarschijnlijk een stuk minder zin om lekker te gaan bewegen. Je alcoholinname flink verminderen tijdens de overgang komt je gewicht dus ook ten goede.