Adventsperiode: voor iedereen die in ‘iets’ gelooft

by Karlijn Visser 02.12.2017

Vandaag gaat de Adventskalender officieel van start en beginnen we met het aftellen van de 24 dagen naar Kerstmis. Volgens het Bijbelverhaal een periode vol verwachting en voorbereiding op de komst van Jezus Christus, het kind van het Licht. Dit is hoe wij als gelovigen in ‘iets tussen hemel en aarde – dit jaar de Adventsperiode in gaan. Let it inspire you…

Adventsperiode: voor iedereen die in ‘iets’ gelooft

Het Latijnse woord voor ‘komst’ of ‘er aan komen’ is ‘adventus’. Vandaar dat de 3 zondagen voor Kerstmis de naam ‘Advent’ hebben gekregen. Advent zelf betekent ‘God komt naar ons toe’, de letterlijke betekenis dus van de Adventsperiode. Als klein meisje heb ik een dubbele herinnering aan Advent. Het was enerzijds de maand waarin ik elke dag een vakje van de Adventskalender mocht openen, hopend op een kilo chocola achter het deurtje. Anderzijds lazen mijn ouders ons het kerstverhaal voor. Na het avondeten werd de Bijbel op tafel gelegd. Mijn broertjes en ik luisterden aandachtig naar het verhaal over de komst van het kindje Jezus – de Verlosser, die de grote belofte op aarde moest waarmaken. Om niet te diep weg te zinken in de heilige geschriften, geven wij graag onze eigen draai aan de donkerste e meest knusse weken van het jaar.

Commercieel versus spiritueel

Tegenwoordig wordt de Adventsperiode gebruikt door de grote merken om er een commercieel succes van te maken. De ene Adventskalender is nog groter, luxueuzer en duurder dan de andere. Terwijl dit ook juist een periode is van bezinning, inkeer en stil staan bij het kleine. Wij omarmen het beiden. Want 24 dagen lang een mooie Adventskalender in het zicht met kleine cadeautjes, kan je humeur heus een boost geven. Maar hoe doe je dat dan, naar binnen keren? Deze 5 tips helpen je op weg.

5 tips om naar binnen te keren

1. Maak healing foods

Maak zelf een kruidige pan soep en skip dat etentje buiten de deur waar je stiekem eigenlijk niet zo’n zin in had. Dit simpele vegan soepje doet vast wonderen voor wat extra self care: Venkel-linzensoep met zeewier.

2. Investeer in een online yogaschool.

Zelf zweer ik bij The House of Yoga. Minimaal twee keer per week zet ik een online practice op van Tori Hyndman, één van mijn favorieten teachers te vinden op het platform. Met een beetje mazzel betaal je maar €50 voor je eerste jaar en heb je onbeperkte en altijd toegang tot de beste yoga, meditatie en pranayama practices. Ideaal voor op reis of als het ‘s avonds regent en je nog wel behoefte hebt aan beweging of juist ontspanning.

 

3. Boek een retreat

Heb je een beetje hulp van buitenaf nodig? Trek je dan een paar dagen terug tijdens een retreat. Oorspronkelijk waren ze een stuk minder comfortabel dan tegenwoordig. Retreats zijn een onderdeel van de meeste spirituele en religieuze stromingen, net als pelgrimstochten, waarbij het doel is om contact te maken met God. Hierbij draaide het om toewijding. Ook afstand nemen van alle zinnenprikkelende geneugten van ons lichaam en de mind is een belangrijk onderdeel, zo ontstaat er ruimte om je te focussen op de ontwikkeling van je geest of de toewijding aan een hogere macht. In India vind je vele ashrams waar een basic onderkomen en simpele maaltijden – gecombineerd met een strakke dagplanning van asana practices, meditatie, studie en karma werk – de ingrediënten zijn van de retreat. Maar ook kloosters waren populaire plekken waar gelovigen zich terugtrokken. Tegenwoordig zijn retreats nog steeds gericht op het naar binnen keren en verbinding maken. Dit kan zijn met jezelf, je intuïtie of een hogere energie. Retreat center Mandali in Noord Italië is een prachtige plek om bovenstaande tot stand te brengen.

4. Geef jezelf een fair sieraad cadeau

Sieraden zijn energiedragers. Helemaal wanneer ze gemaakt zijn onder eerlijke omstandigheden met ecologisch materiaal maken ze je hart blij. De talisman brengt bescherming, kracht en een sparkle. Wij tippen je graag deze mooie fair sieradenmerk van Nederlandse bodem: RijkjeRiverstones, A Beautiful Story, I Am Jai, Taj en A-la.

5. Zeg: MEM VAV MEM

Life & Yogacoach Andreas Trussat reinigt zijn ATY-yogastudio en andere huizen het liefst met witte salie. Dit is een sterke energetische reiniger met een aromatische geur. De salie is handgeplukt met respect voor de natuur. Houd de salie-stick in je linker hand, steek de stick aan en blaas de vlam uit. Maak cirkelende bewegingen tegen de klok in en spreek de woorden MEM VAV MEM (spirituele reiniging) uit. Cedar gebruikt Andreas daarnaast voor meditatie en ontspanning. En Mugwort, ook droomkruid genoemd, voor een goede nachtrust. andreastrussatyoga.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN