Acupunctuur: zó vind je je veerkracht

Acupunctuur
acupunctuur zo vind je veerkracht
acupunctuur zo vind je veerkracht


14.05.2016

Arno Roelofs is één van de beste acupuncturisten van Nederland. Door bijna 30 jaar ervaring heeft Arno een schat aan kennis en ervaring. Voor Holistik schrijft hij eens per maand over acupunctuur en vrouwenkwesties. Dit is zijn tweede blog over het verliezen én terugvinden van je veerkracht.

Acupunctuur: zó vind je je veerkracht

In onze drukke maatschappij, waarin veel van ons geëist wordt voelen we ons vaak gespannen en stijf worden. Dit heeft volgens de Chinese geneeskunde te maken met ons Houtelement. Wat is de eigenschap van hout in de natuur? Dat is vooral de veerkracht. Een boom dankt haar langdurig bestaan aan een goede veerkracht. Wordt zij droog, dan wordt zij stug en zal ze sneller omwaaien of breken. Zo is het ook met ons. Wanneer onze veerkracht verdwijnt worden we gespannen en breekbaar. We kunnen de situatie minder goed aan en worden sneller geïrriteerd; minder veerkracht dus. Dit heeft alles te maken met het Houtelement en de daarbij behorende Leverenergie.

Acupunctuur en veerkracht

Wanneer de Leverenergie niet goed functioneert voelen we ons stug en depressief. Dat is ook precies wat gebeurt bij bijvoorbeeld een premenstrueel syndroom. Normaal gesproken is de Leverenergie verantwoordelijk voor het aanzetten van de menstruatie. Functioneert de Lever of het Houtelement niet voldoende dan krijg je krampen, geïrriteerdheid, depressieve gevoelens en de menstruatie komt vaak moeizaam(er) op gang.  Het Houtelement functioneert niet naar behoren; de veerkracht is eruit. Deze veerkracht moet weer terugkomen, maar hoe? In de natuur doe je dit door de plant of boom meer water te geven. Water is Yin. Wanneer het Houtelement dus zijn veerkracht verliest en jij je stug en onaardig gaat voelen kan je jezelf wat meer water of Yin geven.

Leverenergie

Dat kan in de vorm van rust. Yin is de energie die bij rust hoort. Genoeg slapen bouwt Yin op, maar overdag kunnen we onszelf ook met Yin voeden. Dat betekent niet dat we de hele dag lamlendig op de bank moeten gaan liggen, maar dat je af en toe momenten van rust inbouwt. Het is namelijk slecht voor de Leverenergie om de hele dag maar door te pezen. Bouw korte momenten van rust in. Bijvoorbeeld door ergens even iets te gaan drinken, even een moment naar buiten staren, een artikeltje voor jezelf in een blad te lezen, een rustig nummer op je mobieltje te beluisteren. Even iets voor jezelf doen, je daarmee even te verwennen, even aandacht aan jezelf besteden. Dit zijn allemaal Yin-activiteiten die niet alleen rust zullen geven, maar ook je veerkracht verhogen.

Buikademhaling

Een andere manier die ik mijn cliënten altijd aanraad is, wanneer je aan het eind van de dag thuiskomt even te wachten met het hele scala van avondactiviteiten af te werken. Vijf minuutjes te gaan liggen en de buikademhaling te doen. Wanneer je inademt zet je je buik uit en laat hem weer teruggaan bij de uitademing. Daarna neem je 5 tellen rust en herhaal je het proces. Dit doe je zolang je het prettig vindt. Als je daarna nog wat langer wilt blijven liggen is dat natuurlijk prima. Anders ga je gewoon weer door met wat je van plan was. Je zal merken dat daarna je hoofd niet meer zo vol is en je je meer ontspannen voelt. De buikademhaling komt namelijk je Houtelement en dus je veerkracht ten goede, probeer het maar eens uit.

Meer lezen van Arno? Hier vind je zijn eerste blog over vuurvrouwen en watervrouwen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link