Acupunctuur: ben jij een vuurvrouw of een watervrouw?

Body
acupunctuur vuurvrouw watervrouw
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.08.2018

In onze moderne maatschappij vergeet je wel eens dat je eigenlijk één brok natuur bent. Volgens de acupunctuur volgt de natuur de 5 elementen: Water-Hout-Vuur-Aarde en Metaal. Deze cyclus zie je overal in terug. In de dag, in de seizoenen, maar óók in je lichaam. De cyclus wordt bepaald door de hoeveelheid Yin en Yang energie.

Acupunctuur: ben jij een vuurvrouw of een watervrouw?

Yang is je activiteits-energie en Yin je rust-energie. Ben je aan het joggen of zit je druk achter je laptop? Dan ben je meer Yang. Als je een boek op de bank ligt te lezen, dan ben je meer Yin. Het element dat het meest Yang is, is als Vuur en het meest Yin als Water. Het oplaaiende Vuur is onze activiteit en het vlakke Water onze rust. Deze twee krachten die onze lichaamsenergie of “Chi” bepalen vormen een constante cyclus.

Constante cyclus

Deze cyclus bestaat uit een opgaande Yang met een neergaande Yin. Deze richting komt overeen met de elementen Vuur en Water. Vuur is stijgend. We weten dat hitte altijd naar boven stijgt en dat is de reden dat Yang eerder boven in het lichaam zit. Het hete hoofd als we actief zijn is daar een gevolg van. Water is zwaar en stroomt naar beneden en heeft dus net als Yin een dalende tendens. Het is het vocht dat we soms rond de enkels voelen als we lang gestaan hebben. Alles wordt bepaald door dit bekende koppel. De dag bestaat uit een Yang deel waarin de zon naar haar zenith stijgt, om vervolgens weer te dalen en onder te gaan onder horizon, waardoor het donker wordt. Deze cyclus van licht en donker staat symbool voor de afwisseling van Yin en Yang. Deze cyclus zie je ook terug in je lichaam. De afwisseling van Yin en Yang is daarom belangrijk voor je gezondheid. Ziekte is vaak een teveel van het één en een te weinig van het ander. Gezondheid is de bekwaamheid van het lichaam om weer balans te brengen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

De Vuurvrouw

De Vuurvrouw heeft een teveel aan Yang, ze is rusteloos en zit in haar hoofd. Omdat Yang een vuur-kwaliteit heeft laat het een stijgende tendens zien. De voeten en het onderlichaam kunnen daarentegen koud zijn omdat de energie zich naar boven heeft getrokken. Lichamelijke klachten die gepaard gaan met een teveel aan Yang zijn slecht of onrustig slapen en hyperventilatie omdat je ademhaling hoog zit. Specifieke vrouwenklachten zijn te vroege menstruatie, overmatig afscheiding, opvliegers en snel en veel transpireren. Alles in het lichaam duidt op een verhoogde activiteit wat zich psychisch uit in onrust en lichamelijk in hitte. Hitte kan zich ook uiten door roodheid en jeuk van de huid.

De Watervrouw

De Watervrouw heeft een teveel aan yin en is eerder moe, kan niet lang staan, heeft meer behoefte aan slaap en voelt zich vaak zwaar. Hier zien we juist een tegengestelde tendens, de dalende richting van water. Specifieke vrouwen klachten zijn het uitblijven van de menstruatie, droogte van de huid en vagina, wat ook pijn bij het vrijen kan geven, haar libido is vaak laag, net als haar vruchtbaarheid. De Yin speelt een belangrijke rol bij vruchtbaarheid van de vrouw.

Balans

Heb jij het vermoeden dat jouw Yin en Yang energie niet in balans zijn? Acupunctuur zorgt ervoor dat door het plaatsen van enkele dunne naaldjes dit evenwicht zich kan herstellen, waardoor een teveel aan hitte als het ware gekoeld wordt en een te weinig aan Yin weer opgebouwd wordt.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Tekst: Arno Roelofs

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link