In elke cel van je lichaam vind je B-vitamines. Aangezien je lichaam B-vitamines niet kan opslaan, moet het deze stoffen voortdurend aangevoerd krijgen. Dat kan via voeding of voedingssupplementen. In dat laatste geval is het belangrijk dat je de actieve vorm van vitamine B binnenkrijgt. Healthblogger Annemiek van der Krogt vertelt je hieronder waarom B-vitamines zo belangrijk zijn voor je gezondheid en waarom je nu juist de actieve vorm van deze voedingsstof moet hebben.
Waarom is het belangrijk om de actieve vorm van B-vitamines in te nemen?
B-vitamines zijn vooral belangrijk voor een gezond energieniveau. Ook je huid, haar, brein, hart, humeur, hormonen en weerstand kunnen niet zonder deze belangrijke voedingsstoffen. Er zijn een aantal zaken die de B-vitamines in je lichaam uitputten, waardoor je behoefte eraan nog toeneemt. Bijvoorbeeld:
- Cafeïne
- Suiker en andere geraffineerde koolhydraten
- Stress
- Medicijnen
Ook een vegetarisch of veganistisch eetpatroon kan ervoor zorgen dat je extra aandacht aan je inname van B-vitamine moet schenken. Anders kan een vitamine B-tekort ontstaan. Je vindt B-vitamines in verschillende voedingsmiddelen. Naast vlees en vis is het oergraan fonio bijvoorbeeld een goede bron van deze voedingsstof. ls aanvulling op een gezond eetpatroon kun je vitamine B supplementen gebruiken. In dit geval is het belangrijk dat je het verschil weet tussen de actieve en inactieve vorm van deze vitamines.
Inactieve B-vitamines: wat is het probleem?
Hoewel het om dezelfde vitamine gaat, is er wel degelijk een groot verschil tussen actieve en inactieve vormen van vitamine B. De actieve vorm kan je lichaam goed opnemen en direct gebruiken voor de lichaamsprocessen en organen die we eerder noemden. De inactieve vorm moet je lichaam eerst omzetten naar de actieve vorm. Dat omzetten gebeurt in je lever, maag en darmen. Deze spijsverteringsorganen moeten dus aan de slag om de vitamines beschikbaar te maken voor je lijf. Je normale spijsvertering kan daaronder leiden.
Het omzetten naar de actieve vorm van B-vitamines
Het kan gebeuren dat het omzettingsproces niet optimaal verloopt of dat iets misgaat tijdens de omzetting van de inactieve naar de actieve B-vitamine. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de omzetting van foliumzuur in de actieve vorm folaat. Dit is sowieso al een ingewikkeld proces, maar je hebt er ook nog zink en vitamine B2 en B3 voor nodig. Als deze stoffen niet in voldoende hoeveelheden in je lichaam aanwezig zijn, gaat de omzetting van foliumzuur niet van een leien dakje. Daar komt bij dat het omzettingsproces enige tijd in beslag neemt. Dit kan tot gevolg hebben dat veel van de B-vitamine je lichaam alweer heeft verlaten voordat je ervan hebt kunnen profiteren.
Ouder worden
Als je lichaam sowieso al moeite heeft om vitamines op te nemen, wordt het nog lastiger om van inactieve vitamines gebruik te maken. Naarmate je ouder wordt, verliest je lichaam bovendien het vermogen om inactieve vormen van vitamines om te zetten naar hun actieve vorm. Slik je supplementen met inactieve vitamine B, dan is de kans dus groot dat je lichaam met het verstrijken van de jaren steeds minder van deze voedingsstoffen tot je beschikking heeft.
Andere ongewenste effecten
Naast dat het kan gebeuren dat je met inactieve B-vitamines te weinig van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, zijn er ook situaties waarin je met deze vorm juist te maken kunt krijgen met een overschot aan deze voedingsstoffen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de inactieve vorm van vitamine B6, pyridoxine hydrochloride. Hierbij kan een stapeling optreden, wat niet goed is voor je gezondheid. Je kunt dan last krijgen van beschadigingen aan je zenuwen die onomkeerbaar lijken te zijn. Bij de inactieve vorm van vitamine B12, cyanocobalamine, kan na de omzetting nog een beetje cyanide achterblijven. Dit is een stof waarmee je je lichaam niet wil belasten, hoewel het om zeer kleine hoeveelheden gaat die niet zouden kunnen leiden tot een cyanidevergifting.
Wat betekent dit voor jou?
Lees de ingrediëntenlijst op de verpakking van een vitaminesupplement goed door, zodat je jezelf ervan kunt verzekeren dat je te maken hebt met de actieve vorm van een vitamine. Bij vitamine B6 gaat het om de stof pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) en bij vitamine B12 zijn er twee actieve vormen: methylcobalamine en adenosylcobalamine. Door voor een actieve vitamine te kiezen, ontlast je je spijsvertering en zorg je ervoor dat je lichaam de vitamine goed kan opnemen en direct kan gebruiken. Zo kan de stof precies datgene doen waarvoor je hem hebt ingenomen.
Bestel jouw vitamines met korting!
Met code Holistik20 krijg jij deze week 20% kassakorting op alle supplementen en collageen poeder bij Vitamines.com. GA NAAR DE WEBSHOPMeer lezen van Annemiek van der Krogt
1. Betaïne: waarom deze onbekende voedingsstof uiterst belangrijk is voor je gezondheid
2. Methylering: waarom dit stofwisselingsproces het begin is van een goede gezondheid
3. Krijg je te weinig voedingsstoffen binnen? Wees alert op déze 10 alarmbellen
4. De HPA-as: zó breng je dit ingenieuze stress-systeem weer in balans
5. Voedingspsychiatrie: 5 pijlers voor een betere mentale gezondheid
6. Kopertekort: wat zijn de symptomen en wat kun je zelf doen?
7. Vitamine D: kun je er ook te veel van binnenkrijgen?