Gezondheidsguru’s zweren erbij: actieve kool maakt je tanden wit en je lijf schoon

Body
houtskool, gebruik, charcoal
karlijn visser

Karlijn Visser
20.10.2017

Gezondheidsguru David Wolfe is er dol op: actieve houtskool. Het maakt je tanden witter, helpt gasvorming voorkomen en haalt toxische stoffen uit je lijf. Een wondermiddeltje dus volgens Wolfe, en nog betaalbaar ook. Maar wat is precies het geheim van deze variant op houtskool? Voordat we zelf beginnen met groots potten actieve kool inslaan, gingen we in gesprek met orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe. 

Gezondheidsguru’s zweren erbij: actieve kool maakt je tanden wit en je lijf schoon

Charwhite, witte tanden, biologisch zwart poeder, solobiomooiActieve kool is in staat allerlei stoffen aan zich te binden door de speciale en zuiverende behandeling die de kool heeft ondergaan, waardoor het een zeer groot inwendig oppervlak krijgt. Deze grote oppervlakte, in combinatie met een fijne microstructuur en fijne poriën, is dus in staat om door middel van adsorptie allerlei toxische stoffen aan zich te binden. Actieve kool kan gemaakt worden van verschillende materialen. Kokosschillen zijn daarbij populair. Het materiaal waarvan het gemaakt is bepaald hoe fijn de poriën in de actieve kool zijn. Dit heeft gevolgen voor de werking: het bepaalt welke stoffen eraan hechten en het werkzame oppervlak. Eerder probeerden wij een natuurlijke tandenbleker op basis van actieve kool onder het mom van ‘zwart poetsen voor wittere tanden’. Omdat dit je tanden witter maakt zonder een laagje van je tanden af te poetsen en de actieve kool de verkleuring uit je tanden trekt waren we benieuwd hoe je actieve kool nog meer kunt inzetten. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe weet raad.

Wat is het verschil tussen ‘houtskool’ en ‘actieve kool’?

Karlijn: Actieve kool (activated charcoal) is wat anders dan de houtskool op de BBQ, dat vol zit met chemische en giftige stoffen. Pas na een speciale behandeling wordt het oppervlak van de kool vergroot en kunnen andere stoffen zich er aan gaan binden. Vanaf dat moment worden er gezondheidsbevorderende effecten aan de ‘actieve kool’ toegeschreven.

Actieve kool heeft een detox effect. Gebruik je het daarom tijdelijk?

Karlijn: Ja! Ik zie dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effecten van actieve kool op de gezondheid voor de lange termijn. Wellicht dat het ook wat onschadelijke stoffen zoals mineralen, vitamines en enzymen bindt, waardoor je op langer termijn tekorten zou kunnen opbouwen. Hier is weinig over bekend. Van magnesiumcitraat supplementen is bijvoorbeeld wel bekend dat dit hecht aan actieve kool.

Wat doet actieve kool precies in je lijf?

Karlijn: Het poreuze oppervlak van actieve kool heeft een negatieve elektrische lading, waaraan positief geladen gif, chemicaliën, drugs en medicijnen zich kunnen hechten. Deze worden als door een magneet aangetrokken tot actieve koolstof. Of geactiveerde kool een bepaalde stof aantrekt hangt af van een aantal factoren, waarvan de belangrijkste de vorm en massa van de moleculen zijn van de stoffen die er mee in aanraking komen. In de geneeskunde wordt gebruik gemaakt van actieve kool om sommige vergiftigingen mee te behandelen. Zo is het effectief om acute vergiftigingen van bijvoorbeeld cyanide, ijzer supplementen, medicijnen en lithium te behandelen. Ook bij een overdosis drugs kan gebruik worden gemaakt van actieve kool. Indien de geactiveerde kool tijdig wordt toegediend, zal een deel van drugs hechten aan de kool waardoor er minder door het lichaam opgenomen word.

Wanneer adviseer je iemand om met actieve kool aan de slag te gaan?

Karlijn: Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond, lijkt het een logische gedachte dat actieve kool een detox werking heeft. Aangezien het giftige stoffen en bepaalde chemicaliën bindt. Toch zijn er heel veel andere methodes en supplementen die ik persoonlijk eerder zou adviseren tijdens een detox. Bij een client met aanhoudende diarree als klacht zou ik actieve houtskool ook adviseren. Echter tracht ik daarnaast altijd de oorzaak te achterhalen (mocht dat niet duidelijk zijn) door middel van een darmonderzoek, anders blijft het bij symptoombestrijding. Of actieve kool bij iemand helpt is een kwestie van uitproberen.

En wanneer gebruik je het vooral niet?

Karlijn: Het advies is in ieder geval nooit om actieve kool te gebruiken 2 uur voor of 2 uur nadat je medicijnen hebt ingenomen. De werkzame stoffen van je medicijn kunnen zich hechten aan de actieve koolstof, waardoor er minder van door je lichaam wordt opgenomen. In combinatie met sommige antidepressiva, mag je namelijk helemaal geen geactiveerde kool gebruiken. Informeer bij je huisarts, therapeut of apotheker of je het veilig kunt gebruiken als je medicijnen slikt.

Heb jij een voorkeur voor een merk dat actieve kool verkoopt?

Karlijn: Er is een 100% natuurlijke van het merk ‘Natural Heroes‘ op basis van kokosnootschillen. Echter, heb ik daar zelf nog geen ervaring mee.

Heb je behoefte aan persoonlijk advies of begeleiding van een orthomoleculair therapeut? Neem dan contact op met Karlijn Hoebe. Karlijn heeft een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam waar zij mensen ontvangt, maar online biedt zij ook haar diensten aan. Een consult bij haar komt in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link