Psylliumvezels: een platte buik met één lepel per dag

Body
psylliumvezels buik

Het darmmicrobioom, dus de honderd biljoen (!) bacteriën die we meedragen in ons darmstelsel, staat volop in de belangstelling. Niet zo gek, want je darmflora heeft een niet te onderschatten invloed op je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Gelukkig zijn er manieren om je darmen in topconditie te houden en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Begin je dag bijvoorbeeld eens met een lepel psylliumvezels.

Zó zorgt 1 lepel psylliumvezels per dag direct voor een platte buik

wat zijn psylliumvezelsWat zijn psylliumvezels?

Met psylliumvezels (ook wel bekend als vlozaad) worden de zaadjes van een plant uit de weegbreefamilie bedoeld. Of beter gezegd: de vliesjes van de zaadjes. Deze vliesjes kunnen tien keer hun eigen drooggewicht in water opnemen. Je kunt psylliumvezel op twee manieren innemen: in de vorm van een psyllium capsule of opgelost in water.

Voedingssupplementen: psylliumvezel capsules

Krijg je niet voldoende vezels binnen via je voeding, dan is het slim om te overwegen om psyllium vezels te nemen. Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken, of krijg je rillingen bij het idee een gel-achtige substantie te moeten doorslikken, boost je vezelinname dan met psylliumvezel capsules.

Psylliumvezels

Je kunt ook losse psylliumvezels kopen. Meng je een afgestreken eetlepel psylliumvezels met 200 ml water, dan ontstaat er binnen enkele minuten een volumineuze, geurloze gel. Op weg naar buiten neemt deze natuurlijke gel rommel mee die zich in de loop van de tijd in de plooien van je darmen hebben genesteld. En dat zijn er nogal wat, aangezien je darmen een oppervlakte hebben van twee tennisbanen, aldus farmacoloog professor Aletta Kraneveldt. Samen met water vormen psylliumvezels dus een uiterst effectieve schoonmaakploeg die kan helpen om je darmflora op orde te houden.

Psylliumvezels (vlozaad) en afvallen

Naast het op peil houden van je darmflora kunnen psylliumvezels ook helpen bij afvallen. De gel die vormt als psylliumvezels water opnemen zorgt ervoor dat je sneller vol zit en je lijf minder hongersignalen afgeeft. Dit kan je helpen om makkelijker in een calorietekort terechtgekomen, wat essentieel is als je wilt afvallen. Een calorietekort houdt in dat je meer calorieën verbrandt dan je inneemt.

Altijd mee in mijn koffer

Maar psylliumvezels hebben nog een andere belangrijke functie: ze helpen harde ontlasting zachter te maken en dunne ontlasting dikker. Als ik voor langere tijd op reis ga, neem ik standaard psylliumvezels mee in mijn koffer. ’s Ochtends meng ik een afgestreken eetlepel met een glas water en drink het snel op voordat het water en de vezels een gel vormen. Daardoor kan ik elke dag gewoon naar de wc, heb ik geen last van constipatie / obstipatie, diarree of een opgeblazen buik. Een bolle buik door gasvorming of verstopping maakt je natuurlijk allesbehalve minder mooi, maar kan wél heel oncomfortabel voelen. Een voordeel van psyllium ten opzichte van andere oplosbare vezels is dat psyllium vezels in mindere mate worden gefermenteerd door je darmflora. Daardoor heb je minder snel last van klachten als een opgeblazen gevoel of winderigheid.

  • Dit is ook de reden waarom psylliumvezels regelmatig als natuurlijk medicijn ingezet worden voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Glucosecontrole

Psylliumvezels kunnen ook helpen je bloedsuikerspiegel gezond te houden. Onderzoek heeft aangetoond dat de voedingsvezels pieken in de bloedsuikerspiegel na een maaltijd onder controle kunnen houden door de snelheid van de opname van koolhydraten te verminderen. Dit helpt de dip voorkomen die je vooral na een stevige koolhydraatrijke maaltijd kunt ervaren, en zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te snaaien. Bovendien helpen psylliumvezels om de glucoseregulatie op de lange termijn te verbeteren. Daarnaast helpen ze bij het verlagen van de cholesterolspiegel door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming.

Psylliumvezels of lijnzaad

Psylliumvezel en lijnzaad zijn beide goed voor je en bevatten allebei heel veel vezels. Lijnzaad is rijker aan andere voedingsstoffen, zoals gezonde vetten en eiwitten. Als je je calorie-inname wilt verminderen zijn psylliumvezels een betere optie, die bevatten minder calorieën dan lijnzaad.

Wissel psylliumvezels af

Maar: probeer vooral genoeg variatie na te streven. Hoewel psyllium allerlei voordelen heeft voor je gezondheid, doe je er verstandig aan psylliumvezels af te wisselen met andere zaden zoals bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. De heilzame werking van vezels zit ‘m uiteindelijk namelijk in diversiteit en regelmatige dosering van kleine porties. Zorg er bovendien voor dat je jouw dagelijkse dosis vezel óók uit andere bronnen haalt zoals groente, fruit, paddenstoelen, zeewier, bonen, peulvruchten, noten en pitten zoals pompoenpitten en zonnebloempitten. Variatie is key.

Psylliumvezel als glutenvervanger

psylliumvezels of lijnzaad

Tip: Psyllium werkt goed als vervanger voor gluten om mee te bakken. Gebruik op 250 gram meel ongeveer twee eetlepels psyllium. Dit geeft stevigheid en volume aan brood. Een overheerlijk en supergezond broodrecept met psylliumvezels vind je hier. Tip: Krijg je een glas water met psylliumvezels niet weg? Gooi dan een lepel vezels door je smoothie, dat werkt net zo goed. Liever een capsule dan een lepel vezels? Overweeg dan een supplement op basis van psyllium.

Psylliumvezels voor of na het eten innemen?

Als je psylliumvezels neemt voor maagdarmklachten maakt het niet zo veel uit of je ze voor of na het eten inneemt. Je kunt ze ook mengen door je yoghurt, havermout of smoothie. Neem je psylliumvezels omdat je wilt afvallen, neem ze dan het liefst voor de maaltijd in.

Mag ik psyllium vezels gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Het is veilig om psylliumvezels te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Psylliumvezels bijwerkingen: wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Bij gebruik van psyulliumvezels kunnen milde maagdarmklachten geven zoals buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel of diarree. Verlaag in dat geval de dosis die je neemt. Behalve als je diarree hebt (in dit geval absorberen de vezels het vocht dat al aanwezig is in de darm) is het heel belangrijk om de vezels met veel vocht in te nemen. Anders kan er een darmafsluiting optreden, omdat de vezels daar gaan klonteren. Om deze reden is het ook belangrijk om de vezels niet vlak voor het slapengaan in te nemen.

Contra indicaties voor het gebruik van psylliumvezels

Let op: Psyllium kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden waaronder lithium, antibiotica, cholesterol medicamenten en diabetes medicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts en gebruik psylliumvezels nooit binnen 2 uur voor of na inname van medicijnen.

Bestel jouw vitamines met korting!

Met code Holistik20 krijg jij deze week 20% kassakorting op alle supplementen en collageen poeder bij Vitamines.com. GA NAAR DE WEBSHOP Holistik vitamines

Bron: orthokennis.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.