videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Oslo & omgeving: 10 holistische hotspots die je niet wilt missen

Travel
Oslo hotspots

Koud, donker en duur. Het waren de eerste drie woorden die in me opkwamen toen mijn vriend Bas voorstelde om een stedentrip naar Oslo te maken. Ben ik even blij dat ik me heb laten overhalen! Want welke stad bestaat voor 63 procent uit bos, heeft de beste koffiebar van heel Scandinavië en ligt ook nog eens aan een fjord? Juist. Oslo.

Oslo & omgeving: 10 holistische hotspots die je niet wilt missen

Op zoek naar een groene bestemming met gelukkige inwoners op nog geen 2 uur vliegen van Amsterdam? Volgens het World Happiness Report van de Verenigde Naties zit je goed in Oslo. Elk jaar brengt de VN een lijst uit van de gelukkigste landen ter wereld. Hierbij wordt gekeken naar 6 criteria: zorg, vrijheid, vrijgevigheid, eerlijkheid, gezondheid, inkomen en goed bestuur. Eerlijk is eerlijk, Noorwegen staat niet op nummer één (de Finnen zijn volgens de VN het állergelukkigst) maar het land is al jaren verzekerd van een plek in de top 10. En ik zal je uitleggen waarom…

Groenste stad van Europa

Laten we beginnen met de beschikbare ruimte. Nederland past 12 keer in Noorwegen. Dat terwijl er in Noorwegen slechts 4,5 miljoen mensen wonen. Het is er dus een stuk minder druk. Het land bestaat bovendien voor eenderde uit bos. Ter vergelijking: slechts 11 procent van Nederland is begroeid met bossen en andere boomrijke gebieden zoals parken. Alleen Malta (1 procent) en Ierland (10 procent) komen er bekaaider van af.

63 procent bos

Oslo

Over bomen gesproken: die vind je in Oslo volop. De hoofdstad van Noorwegen werd in 2019 niet voor niets uitgeroepen tot de groenste stad van Europa. Het gebied rond het Centraal Station voelt weliswaar als een asfaltjungle, maar kijk je verder dan zie je dat Oslo voor 63 (!) procent uit bos bestaat en zo’n 40 eilandjes telt. De stad ligt bovendien tussen een fjord en een groot bos (Oslomarka) én er stroomt een prachtige rivier (de Akerselva) doorheen, inclusief waterval. Kortom: veel groener wordt een stad niet.

10 hotspots in Oslo

The Well

Bas en ik verbleven 4 nachten in het hotel van The Well; het grootste wellness resort van Scandinavië. The Well ligt op 20 minuten rijden van het centrum van Oslo en is een perfect uitvalsbasis om de stad te verkennen. Straks vertel ik je meer over deze bijzondere plek. Eerst neem ik je mee naar 5 hotspots in het centrum van Oslo.

1. Vigeland Park

Vigeland Park

Als je naar Oslo gaat kun je het Vigeland park eigenlijk niet met goed fatsoen overslaan. Het wordt ook wel het blote beelden park genoemd en is de grootste openbare kunstcollectie van Noorwegen. Alle 212 beelden die je er ziet zijn gemaakt door één beeldend kunstenaar: Gustav Vigeland. ‘Sinnataggen’ (Kleine Driftkop), een jongetje dat driftig op de grond stampt, is het meest geliefde beeldje in het park. Het jongetje wordt ook wel ‘de Mona Lisa van Vigeland’ genoemd. Jammergenoeg heeft Vigeland het park zelf nooit in volle glorie kunnen aanschouwen: het merendeel van de beelden is geplaatst in 1950, 7 jaar na zijn dood.

Oslo

2. Grunnerlokka

Oslo

Grunnerlokka is een voormalige arbeiderswijk. Je vindt er allerlei hippe koffiebarretjes zoals Kaffe Brenneriet (Markveien 60), concept stores en vintage shops. Loop vooral binnen bij White Space. Ze verkopen er duurzame puffer jackets, planten, kaarsen en andere hebbedingetjes. Ook leuk is Mitt lille hjem (Marveien 56), vooral als je op zoek bent naar mooie vazen en kandelaren.

3. Tim Wendelboe

Tim Wendelboe

Nederlanders zijn echte koffieleuten, maar Noren kunnen er ook wat van! Met gemiddeld vijf kopjes per persoon per dag is Noorwegen zelfs het land waar de meeste koffie ter wereld wordt gedronken. Het is dan ook niet zo gek dat één van ‘s werelds beste barista’s Tim Wendelboe zijn thuisbasis heeft in Oslo. Bezoek vooral zijn sympathieke koffiebar annex mini brouwerij en neem koffie voor thuis mee. Grüners gate 1.

4. Mathallen

Mathallen Oslo

Mathallen is het food court van Oslo, vergelijkbaar met de Amsterdamse Foodhallen en de Rotterdamse Markthal. Je vindt er allerlei kleine winkeltjes; van een patisserie tot een kaasboer en van een visboer tot een slager. Leuke restaurants zijn er natuurlijk ook. Wij bestelden een visburger met frites bij Vulkanfisk Seafoodbar. De broodjes van Bistro Budapest hebben we niet zelf geproefd, maar schijnen verrukkelijk te zijn.Vulkan 5.

5. Dognvill

Dognvill

De allerlekkerste burger van Oslo eet je bij Dognvill. Deze zaak zit elke avond stampvol dus ik raad je aan een plekje te reserveren. Je kunt kiezen voor klassieke burgers, maar vegetarische en vegan burgers hebben ze er ook. Des gewenst op een glutenvrij broodje. Tip: bestel de Not Today, Dragos burger gemaakt van bloemkool, quinoa, linzen en broodkruimels. Ik at mijn vingers er nog net niet bij op. Operagata 6 en Vulkan 12 (er zijn meerdere vestigingen).

6. The Well

The Well

The Well… alleen al voor de naam wil je dit wellness resort net buiten Oslo bezoeken. Het resort opende zijn deuren in 2015 en was een instant toevluchtsoord voor bezoekers uit Scandinavië en daar buiten. Niet zo gek want The Well weet het zelfs de meest verwende spa bezoeker naar de zin te maken. Je kunt er gebruik maken van – hou je vast – 11 verschillende zwembaden (waaronder een groot buitenbad), 15 verschillende stoombaden en sauna’s (sla vooral de art deco sauna niet over!) meer dan 100 douches, een Japans badhuis met onsen en Oosterse hamam. Zonder dat het massaal overkomt. Je kunt er gerust een paar dagen ontsnappen aan de waan van de dag of, zoals wij deden, bijkomen van een dag skiën of banjeren door de stad. Heerlijk eten kan je er ook in de Franse brasserie of bij het Japanse restaurant Mori. Daarna rol je zo je bed in want bij The Well vind je alles onder één dak. De kamers van het hotel zijn geïnspireerd op de natuur en super comfortabel. De spa is van maandag t/m zondag geopend van 10.00 – 22.00 uur.

7. Oslo Vinterpark Tryvann

Oslo Vinterpark

Je stedentrip combineren met een dagje op de piste? Je kunt vanaf vliegveld Gardermoen nog nét niet skiënd naar Oslo Vinterpark Tryvann, maar veel scheelt het niet. Binnen een uur heb je jouw vliegtuigstoel verruild voor een plek in de gondellift. Vinterpark Tryvann heeft 18 pistes (van groen tot zwart), 11 liften en een fun park voor snowboarders. Dit skigebied ligt op slechts 20 minuten afstand van het centrum van Oslo. In het winterseizoen kijkt er dan ook niemand  van op als je in de metro met ski’s loopt te sjouwen. Het Oslo Vinterpark is doordeweeks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur. Op zaterdag en zondag kun je er van 9.00 tot 21.00 uur terecht. Tip: kleed je extra warm aan want het kan er flink waaien.

8. Langedrag

Noorwegen

Als mijn vriend Bas en ik samen een tripje maken, kiezen we beiden twee of drie activiteiten uit en gaat de ander zonder morren mee. In het geval van Noorwegen wilde Bas per se snowboarden en was ik vastbesloten het land niet te verlaten voordat ik een eland had geaaid. Voor dat laatste stapten we in de auto naar natuurpark Langedrag, zo’n 3 uur rijden vanaf Oslo. Op de website las ik dat er ruim 300 Scandinavische dieren te zien zouden zijn zoals rendieren, elanden, wolven en lynxen. In praktijk viel dat een beetje tegen. We bezochten het park in het laagseizoen waardoor niet alle dieren er waren. Maar… ik heb een eland geaaid! En Bas raakte niet uitgepraat over dit nieuwsgierige poolvosje. Dus al met al was het de moeite waard.

Noorwegen

9. Nesbyen

Noorwegen

Nesbyen is een klein plaatsje in de Hallingdal vallei, tussen natuurpark Langedrag (zie hotspot 9) en Oslo. In de zomer schijn je er prachtig te kunnen wandelen. In de winter, toen wij er waren, kun je er langlaufen, snowboarden en skiën. Wij hebben ons een middag uitstekend vermaakt bij Nesfjellet Alpin, een klein skigebied met 6 liften, 14 pistes en een gezellige skihut en ski verhuur. Vind je het leuk om ’s avonds te skiën? Dat kan hier ook want sommige pistes zijn verlicht.

10. Trysil

Noorwegen

Als beginnend skiër (niveau ‘pizzapunt’) had ik het prima gevonden om nog een dagje naar Nesbyen te gaan, maar als ervaren snowboarder wilde Bas graag naar het grootste skigebied van Noorwegen: Trysil. Trysil ligt dichtbij de Zweedse grens. Het is een gezinsvriendelijk gebied met tal van mogelijkheden. Ook als je liever niet op een piste staat. Zo kun je er ijsvissen, hiken en wat dacht je van een tocht in een hondenslee? Je zou bijna vergeten dat Oslo om de hoek is (nou ja, op 2,5 uur rijafstand). Tip: parkeer je auto op de parkeerplaats voor het Radisson Blu hotel, dan zit je midden in de actie. Happy holidays!

Duurzaam reizen

The world is a book and those who do not travel read only one page… Als er iets is dat ons inspireert, dan is het reizen. De wereld is een schatkist vol bijzondere plekken en interessante mensen die ons wereldbeeld verrijken. Helaas heeft reizen ook een downside, vooral als je het vliegtuig pakt. Net als de meeste mensen kunnen we niet beloven dat we nooit meer in een vliegtuig stappen. Maar natuurlijk proberen we de schade binnen de perken te houden door de CO2-uitstoot van elke vlucht te compenseren met Trees for All. Daarnaast pakken we waar mogelijk de trein en nemen we deze tips ter harte. Zo waken we samen over de planeet voor toekomstige generaties.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.