Barre trektocht door IJsland: deze 3 inzichten maakten de Laugavegur route life changing

Wonderful World
ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
08.11.2021

De Laugavegur route in IJsland staat bekend als een van de mooiste wandeltochten wereldwijd. Vanaf de eerste stap op deze 5-daagse legendarische trek begeef je je op een andere planeet. Je rolt van het éne natuurfenomeen in het andere. Steeds gecombineerd met prachtige panorama’s. Maar die krijg je niet cadeau. Want IJsland is een tough cookie om te verslaan met haar actieve zwavelpoelen, warme stoombronnen en zwarte lavastromen. Holistik’s Karlijn Visser liep de Laugavegur met The Iceland Trail en kwam zichzelf flink tegen. Ondanks het gepiep en gemekker had ze dit avontuur niet willen missen. Deze 3 inzichten deed ze op om daarna voor altijd in zichzelf te verankeren…   

Barre trektocht door IJsland: deze 3 inzichten maakten de Laugavegur route life changing

Karlijn: ‘IJsland, ik ben je nog aan het processen. Niet één van je contrasten bleef afgelopen week onbelicht; hard & zacht, koud & warm, nietig & onoverwinnelijk en verbonden & volkomen alleen… Ik ervaarde ze van binnen en van buiten. Makkelijk was de Laugavegur trektocht van in totaal 54 km daarom allerminst, wel meer dan de moeite waard. Je liet me voelen dat ik leef en dat was de reden waarom ik – ver voorbij mijn weerstand – wist, ‘ik moet gaan’. Het zijn een paar zinnen die ik opschreef na deze indrukwekkende reis. De 3 inzichten die me het meest zijn bijgebleven uit de mythische bergen deel ik graag met je.

ijsland, trail, fjalraven, outdoor essentials, landmannalaugar

1. Vriendschap

Marloes Teerenstra en ik kennen elkaar al jaren maar de deur bij elkaar plat lopen, daar kwam het niet van. Totdat IJsland aan onze horizon verscheen en die deur veranderde in een tentdoek met een rits. Het was dat Marloes mij tipte op deze reis en hoe leuk het zou zijn om ‘m samen te maken; 7 dagen IJsland waarvan 5 nachten slapen in een tent, nauwelijks douchen, 6 uur hiken per dag en afgesloten zijn van de bewoonde wereld. Poeh, tof en heftig tegelijk. Maar stiekem exact waar mijn wat overwerkte geest behoefte aan had. Marloes maakte van haar hobby – in de buitenlucht zijn – haar werk en richtte outdoor platform wildewolven.nl op. Misschien heb je op Holistik eerder dit artikel van haar voorbij zien komen;’Hiken voor beginners: 10 do’s & don’ts voor lopen buiten de gebaande paden‘. Je begrijpt dat ik zeker in IJsland graag bij haar in de buurt blijf. We gingen op pad. Samen de tent opzetten en afbreken, ongesteld zijn tijdens zo’n zware tocht en mij uit een ‘kou stuip’ trekken. We maakten een hoop emoties van elkaar mee. Soms had de een extra schouder nodig, de volgende dag de ander. De laatste avond dat we onze tent opzetten barstte ik in huilen uit; We did it! Het waren tranen van trots en verdriet. Trots omdat ik me ergens doorheen heb geslagen terwijl ik eigenlijk wilde afhaken, verdriet omdat vanaf morgen alles weer anders zal zijn en ik net aan dit ‘nieuwe leven’ in de natuur begon te wennen. Inmiddels zijn mijn herinnering aan de snijdende kou en het slapen in een krakkemikkig tentje wat vervaagd. De hechte band die ik met Marloes heb opgebouwd is echter niet bij een herinnering gebleven. Het samen afzien en in een totaal andere omgeving zijn vormden de basis voor een levenslange vriendschap gebaseerd op vertrouwen, zorgzaamheid en inlevingsvermogen; alles wat je nodig hebt om de ruige landschappen van IJsland te trotseren.

ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser

2. Doorzettingsvermogen

Ik leerde ooit bij de padvinderij; slecht weer bestaat niet, alleen slechte voorbereiding. ‘Nou ja, het zal wel’ dacht ik toen. Als het slecht weer is blijf ik sowieso mooi binnen. Die vlieger ging in IJsland niet op; lopen zul je! Een instelling waar ik vooral de eerste dagen behoorlijk aan moest wennen. Zelfs zo erg dat ik er over fantaseerde om me op te laten halen met een helikopter… De optelsom van 1) overnachten op de harde grond, 2) geen comfortabele plek hebben om me op te warmen en 3) niet weten wat voor verrassingen het weer nog meer in petto heeft kwam duidelijk uit op ‘wegwezen’!

Het bleef bij een fantasie, want niet lang daarna had ik het ritme van dit nieuwe leven te pakken. Mijn mentale weerbaarheid groeide met de dag. Waar ik me in het begin nog druk maakte om de zandkorrels in onze tent, kon me op dag 3 al geen moer meer schelen. Net als een aantal dagen niet douchen. De trektocht zette me tegelijkertijd met beide benen op de grond. Ik realiseerde me hoe men zich vroeger te voet moest verplaatsten door dit magische maar heftige landschap, en hoeveel mensen in barre tijden van oorlog geen keus hebben om zo te vluchten naar een veiligere plek. Dat zette mijn weerstand direct in het juiste perspectief aangezien ik een fijn, warm hotel heb dat straks op me wacht. Mijn nieuwe motto werd dan ook ‘lekker laten gaan’ en ‘dit overleven we heus’. Affirmaties die ik er nog steeds regelmatig bij pak als dat nodig is.

ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser

3. Zingeving vinden in ongemak

Het is niet voor niets dat mensen vasten, een periode in de woestijn doorbrengen of een Vipassana retraite doen. Wat dit rijtje gemeen heeft? Door jezelf bewust van iets te onthouden voor een bepaalde periode, kom je uiteindelijk bij nieuwe gebieden in jezelf uit, en die zijn niet mis. Denk aan groei, heling, verbinding (met jezelf en de natuur) en met een beetje mazzel een onaantastbare bron van liefde. In mijn geval bracht het gebrek aan comfort me eerst behoorlijk uit balans. De uitdaging werd om mezelf wél te uiten – naar Marloes en een paar anderen -, zonder aanwezig te zijn als een negatief geladen brok lava, dat beter teruggegooid kon worden in de kolkende vulkaan. Dat lukte en luchtte op. Naarmate de dagen vorderden merkte ik dat ik me steeds meer over kon geven aan dit nieuwe wandel-, slaap en -eetritme en comfort in het discomfort ging vinden. Wonderlijk hoe snel de menselijke geest zich toch aanpast aan andere omstandigheden en er ter plekke het beste van weet te maken. Eenmaal terug in Nederland hoorde ik het liedje ‘De Weg’ van Stef Bos. Hij zingt onder andere ‘Je ziet meer langs een weg die je niet kent’. Precies de paden die we in IJsland hebben bewandeld. Ze staan symbool voor je levenspad; waarin het oversteken van een wilde rivier en het beklimmen van een steile berg je voor altijd achterlaten als een veranderd persoon, omdat je iets bent aangegaan met jezelf en hebt overwonnen.

One day, the mountain that is in front of you will be so far behind you, it will barely be visible in the distance. But the person you become in learning to get over it? That will stay with you forever. And that is the point of the mountain.

ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser

Boek The Iceland Trail

Het is een absolute aanrader om de Laugavegur route met een organisatie zoals The Iceland Trail te lopen. Je wordt opgehaald met een bus op de luchthaven van Reykjavik en een enthousiast team van ervaren gidsen begeleidt je de rest van de dagen. Verdwalen is bijna onmogelijk en een connectie met je (ongeveer 30) mede-wandelaars gegarandeerd. Daarnaast is er de optie om een foodpakket af te nemen en een tent, wandelstokken en slaapzak te huren bij de organisatie. Superfijn en weer een aantal zorgen minder! Ik had een mooi gesprek met hoofdgids Daan Disseldorp over zijn werk en schreef het voor je op:

Wat maakt IJsland voor jou zo bijzonder?
Daan: ‘De natuur is uniek. Ik heb het geluk gehad dat ik veel heb kunnen reizen, en het is voor mij met niks te vergelijken. In IJsland kun je alle seizoenen op één dag mee maken. Dat maakt de natuur iedere keer verrassend.’
Waarom denk je dat iedereen een keer in zijn leven zo’n trail zou moeten maken?
Daan: ‘In een trail als deze kom je dicht bij jezelf. Het is niet altijd even makkelijk en je zal er soms even doorheen zitten, maar hierdoor leer je jezelf juist goed kennen. Achteraf blijven mooie herinneringen en een trots gevoel over.’
Kun je een voor & na beschrijving maken van de groep; hoe deze op dag 1 aankomt en weg gaat op dag 7? Wat is er veranderd?
Daan: ‘Gedurende de week zie ik een verandering van groep naar team. Mensen leren elkaar goed kennen door de omstandigheden en zijn hierdoor erg begripvol en behulpzaam naar elkaar. De crew en ik worden in een korte tijd ook erg hecht met de groep, afscheid nemen blijft dan ook altijd moeilijk.’

ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser

In 2022 worden er weer nieuwe trektochten georganiseerd vanuit Travelbase – The Iceland Trail, omdat het in de winter te koud en te donker is in IJsland. Blijf op de hoogte van de nieuwe data via theicelandtrail.com.

De juiste uitrusting

Bijna niemand ontkomt in IJsland aan de vele regen, wind en snijdende kou. De juiste uitrusting is daarom een absolute must om je warm en goed gemutst te houden. Mijn outdoor-basisgarderobe bestond uit een aantal essentials waar ik met een beetje mazzel een leven lang op kan bouwen.

ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser

1. Bergschoenen – On Running
Als je een pittige hike gaat maken heb je waterdichte wandelschoenen uit categorie B nodig. Dit betekent dat de schoenen hoog genoeg moeten zijn om je enkels stevigheid te bieden en het profiel dermate grof is dat je voldoende grip hebt tijdens het klimmen en dalen. Ik liep de trektocht op On Running Cloudrocks (€219,95, verkrijgbaar via Bever). De zolen van deze schoenen zijn zo ontwikkeld dat ze je voldoende demping geven en schokken opvangen. Aan het eind van de Laugavegur route besefte ik me wat voor ongelofelijke band ik inmiddels met deze schoenen heb opgebouwd. Ze zitten als pantoffels, bezorgden me geen enkele blaar en zijn niet vies te krijgen. Kortom; een hit die ik ook ga dragen als er niet gewandeld hoeft te worden, maar gewoon casual voor op kantoor.

ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser

2. Beschermlaag tegen regen, wind en kou
Wie weleens een hike heeft gemaakt is waarschijnlijk bekend met het fenomeen ‘laagjes’. Zodra je begint met wandelen heb je het binnen een half uur lekker warm. Maar oh-wee zodra je gaat zitten om in alle rust de lunch voor te bereiden. Reken maar dat je gauw afkoelt, zeker in IJsland. Om die reden had ik standaard een ondershirt van merino wol aan met daaroverheen een fleece vest, donsjack en regenjas. Mijn outfit bestond voornamelijk uit items van Fjällräven en ON Running die me beschermden tegen de wind, regen en kou. Ik sliep zelfs in mijn fleece vest en woonde overdag in mijn Lululemon legging; want handig zo’n strak ding voor als het spontaan gaat regenen en je snel een regenbroek aan wilt trekken.

3. De rugzak
Na het inpakken van de bagage en tent elke ochtend, dropten we onze spullen in een busje (met enorme wielen voor bijna onbegaanbaar gebied) die de boel naar onze volgende camping bracht. Overdag liep ik met een daypack van The North Face op mijn rug. Daarin was plek voor alles wat ik de komende 6 uur nodig had. Denk aan eten, de gasbrander, pannetje om warm water in te koken, blarenpleisters, water, lipbalm, zonnebrand, muts & handschoenen (ook van The North Face) en waterschoenen. In IJsland weet je het namelijk nooit, wanneer het weer tijd is om een volgende rivier over te steken… Zorg voor een daypack waarmee je het gewicht kunt verplaatsen van je rug naar je heupen door de riempjes vast te klikken om je middel en borst, daar gaat je rug heel blij mee zijn.

ijsland, hike, landmannalaugar, Laugavegur, Karlijn Visser

Extra essentials
Wat mijn uitrusting betreft ging er een wereld voor me open. Nooit geweten dat een hoofdlamp, opblaasbaar slaapkussen, waterschoenen, sneldrogende handdoek van microvezel, opvouwbaar zitmatje van foam, een karabijnhaak en camelbak (waterzak) mijn leven in de buitenlucht van een grote upgrade konden voorzien. Heb je dus het plan om een meerdaagse trektocht te maken, doe jezelf een plezier en gooi bovenstaande items erbij in je Duffel (speciale reistas voor globetrotters). Daarnaast heb ik elke dag gebruik gemaakt van mijn thermosfles (van Primus) voor warme thee onderweg en zonnebril (om in de stijl van het land te blijven schafte ik voor deze trip model ‘Reykjavik’ aan van sustainable merk Dick Moby).

Verblijf in Reykjavik

ijsland, hotel grandi, reykjavik, heddin, restaurantWil je voor of na de hike genieten van het bruisende Reykjavik, een comfortabel bed en goed eten? Boek dan een kamer bij Hotel Grandi of Midgardur. Wij sliepen de nacht voor we begonnen aan de Laugavegur route in Grandi. Ideaal vanwege de centrale ligging én het net geopende restaurant Hédinn. Reserveer hier wel van tevoren, met name in het weekend om lang in de rij staan te voorkomen. Founder en gastheer Elli Guðmundsson nam ons mee aan de hand van de inhoud van ons bord op culinaire reis langs een aantal lokale producten uit IJsland, waaronder vis en tomaten uit eigen kwekerij. We genoten van elke verse hap, aangezien ons de dagen daarna enkel zakken Adventure Food te wachten stonden…

ijsland, hotel grandi, reykjavik, heddin, restaurant

De laatste nacht voor onze terugvlucht naar Amsterdam brachten we door in Hotel Midgardur, waar we tot rust kwamen in de spa. Precies waar je lijf behoefte aan heeft na alle ontberingen van de dagen daarvoor. Het nachtleven in Reykjavik wil je niet missen, dat is dan weer iets waar je geest van opknapt na al die stille momenten in de natuur. Tot laat is er leven op straat. Sla Mat Bar (heerlijk eten) en Miami Bar (heerlijke cocktails) niet over als je Reykjavik gaat verkennen. Kijk hier voor meer info over wellness hotspots in IJsland

Leestip: naast deze hotspots vond ik ook de ‘IJslandse versie in het Engels’ van Holistik, genaamd rvkritual.com. Het leuke is dat ik in Reykjavik zelfs het genoegen had om een avond te dineren met Eva Dögg Rúnarsdóttir, een van de twee oprichtsters. Mooi hoe gelijkgestemden elkaar ook in het buitenland zo makkelijk weten te vinden. RVK Ritual is een aanrader voor inspirerende artikelen, hotspots in IJsland, toffe (beauty) producten op basis van IJslandse superfoods & kruiden en leerzame online trainingen.

rvk ritual, website

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.