videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Tao-leraar: waarom emotionele heling begint bij je organen

Heart + Soul
emoties organen

Holistik
20.10.2023

Emoties ervaar je in je lichaam. Taoïsten weten dat al duizenden jaren. Zij zijn er dan ook van overtuigd dat niet je gedachten, maar je organen de toegangspoorten zijn tot emotionele heling. Onverwerkte negatieve emoties kunnen tot klachten leiden in je belangrijkste organen. Gelukkig werkt het ook omgekeerd: als je blokkades in je organen opheft, kun je jezelf bevrijden van negatieve emotionele patronen. Schrijver en Tao-leraar Alex van Galen legt je hieronder uit hoe jij deze kijk op emotionele heling kunt toepassen in je eigen leven. Spoiler alert: positief denken kun je maar beter niet doen… 

Tao-leraar legt uit: waarom emotionele heling begint bij je organen

Alex: ‘Hoe komt het dat je soms jarenlang rondloopt met bepaalde emoties, zoals boosheid of verdriet, zonder dat je er vanaf komt? Je dieperliggende emoties en issues zijn de regionen in je onderbewuste waar je op het eerste oog weinig grip op hebt. Misschien probeer je erover te praten en aan jezelf te werken, bijvoorbeeld door verschillende vormen van therapie te proberen. Dat geeft vaak (tijdelijke) verlichting, maar je gaat dan vaak voorbij aan het belangrijkste kenmerk van emoties, namelijk dat ze in je lichaam zitten. Taoïsten weten dat al duizenden jaren en hebben er een hele verrassende kijk op: niet je gedachten, maar je organen zijn toegangspoorten tot emotionele genezing.

Wat is een emotie eigenlijk?

Een emotie is een lichamelijke reactie op een gedachte. Als je een blije gedachte hebt, reageert je lichaam door dopamine vrij te maken, je spieren te ontspannen en de bloedtoevoer naar je hart en spijsvertering te verbeteren. Als je angst hebt, maakt je lichaam cortisol vrij en stroomt er meer bloed naar naar je benen en armen: de zogenaamde ‘fight or flight’ respons. Die verschillende reacties in je lichaam interpreteer je als een gevoel of emotie. Een emotie is dus per definitie iets lichamelijks.

Opkroppen en wegdrukken

Als we emoties niet volledig verwerken of doorvoelen, dan blijven ze hangen. Dieren hebben daar geen last van. Als twee honden met elkaar vechten, schudden ze het later letterlijk van zich af en dan zijn ze het kwijt. Maar wij mensen willen negatieve emoties liever niet voelen, en daarom onderdrukken we ze voordat ze helemaal door ons lichaam gestroomd zijn. Volgens Taoïsten blijven die onverwerkte negatieve emoties en stress niet alleen in je spieren hangen, maar vooral in je belangrijkste organen. En als je bepaalde emoties en gedachten vaker hebt, kunnen die in je organen gaan ‘stapelen’. Dan ontstaan er niet alleen emotionele patronen maar vaak ook medische kwalen. Het goede nieuws is dat het andersom ook werkt: als je de blokkades uit je organen haalt, kun je jezelf bevrijden van emotionele patronen.

Je organen

In de Taoïstische leer zijn de 5 elementen (aarde, water, vuur, hout en metaal) verbonden aan de 5 hoofdorganen (maag, nieren, hart, lever en longen). En die zijn weer verbonden aan 5 soorten emoties. Dat je liefde en compassie kunt voelen in je hart, wist je al. Maar boosheid sla je bijvoorbeeld op in je lever en galblaas. We zeggen dan niet voor niets dat iemand iets ‘op z’n lever’ heeft of ‘z’n gal spuwt’. En zorgen liggen vaak ‘zwaar op je maag’ want die zijn verbonden aan het aarde-element, dat te maken heeft met hoeveel vertrouwen je in het leven hebt. Zie hieronder een overzicht van de correspondenties.

Maag, milt, pancreas (aarde)

Positief: vertrouwen, openheid
Negatief: zorgen maken

Nieren (water)

Positief: zachtheid, creativiteit
Negatief: angst

Hart en dunne darm (vuur)

Positief: liefde, vreugde
Negatief: haast, irritatie, agressie

Lever en galblaas (hout)

Positief: vriendelijkheid, flexibiliteit
Negatief: boosheid, jaloezie, wrok

Longen en dikke darm (metaal)

Positief: moed en levenskracht
Negatief: verdriet

Je organen als opslagplaats

Het is niet zo dat je boosheid alleen maar in je lever kunt voelen. Vaak gaat zo’n heftige emotie gepaard met een heel scala aan lichamelijke reacties in je buik, middenrif, keel en hoofd. Maar de energie van die boosheid wordt in je lever opgeslagen. En je lever is daarom de toegangspoort om aan de dieperliggende issues rondom je boosheid te werken.

Hoe los je blokkades in je organen op?

Dat doe je al door door liefdevol contact te maken met je organen. Taoïsten hebben daar hele eenvoudige oefeningen voor, zoals de Innerlijke Glimlach of de Helende Klanken. Toen ik na mijn eigen scheiding voor het eerst in 25 jaar alleen ging wonen kreeg ik in de eerste week heftige galsteenaanvallen. Ik besefte dat dit jarenlang opgekropte boosheid was die er eindelijk uit kwam. Het was zo erg dat er midden in de nacht een ambulance moest komen om me een pijnstillende injectie te geven. Maar toen ik de volgende dag bij een nieuwe aanval liefdevol contact maakte met mijn galblaas en lever door een van die oefeningen te doen, loste de boosheid op en verdwenen de aanvallen vrijwel direct. Ze kwamen ook niet meer terug (ik heb de galstenen later wel behandeld met kruiden).

Positieve emoties bevrijden

Ook je positieve emoties zijn verbonden aan je organen. Als je de stress en negatieve emoties eruit haalt komen die positieve emoties automatisch vrij. Volgens Taoïsten vormen deze je ware natuur en zijn ze dus altijd aanwezig. Ze werden alleen overschaduwd door je negatieve emoties. Dus als je je boosheid oplost door contact te maken met je lever, komt je vriendelijkheid als vanzelf bovendrijven. Daarom werkt positief denken vaak ook averechts: je probeert dan iets te forceren wat je van nature al in je hebt. En dat creëert juist weer extra stress. Het gaat er dus niet om bepaalde emoties kunstmatig op te wekken, maar om ze op een natuurlijke manier te bevrijden.

Zelfacceptatie

De beste manier om met je emoties om te gaan is door er met een welwillende en liefdevolle houding contact mee te maken. In feite is dat de meest directe en diepgaande vorm van zelfacceptatie die er is. Je onderdrukt je gevoelens niet meer, je omarmt ze als het ware, of ze nou positief of negatief zijn. Daardoor kan de geblokkeerde energie weer gaan stromen en krijg je toegang tot de positieve eigenschappen en gevoelens die je altijd al in je had. Contact maken met je lichaam is daarom een van de meest eenvoudige en effectieve vormen van therapie die er zijn.’

MINI WORKSHOP ‘JEZELF AARDEN’ MET HOLISTIK KORTING

Taoleraar Alex van Galen helpt je contact te maken met je lichaam en alle ideeën en patronen los te laten die je natuurlijke groei en ontwaken tegenhouden. Hij geeft (online) workshops om je te helpen aarden en emotionele blokkades in je lichaam op te lossen. Wil je minder in je hoofd zitten door je diep te verbinden met de aarde en je ware zelf? Doe dan nu de miniworkshop ‘Jezelf Aarden’. Als lezer van Holistik betaal je slechts €79 in plaats van €89. Klik hier om gebruik te maken van deze aanbieding.

Mini-workshop Jezelf aarden

van

€89,-

€79,-

Een gezond lichaam & een stressvrije geest? Leer jezelf aarden met duizenden jaren oude Taoïstische technieken.
Bestel nu voor €79,-.

Bestel nu! Alex van Galen
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.