Voor het tweede jaar op rij kunnen we Koningsdag helaas niet vieren met een groot feest. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat deze dag er minder gezellig op wordt. Juist nu telt quality time met onze dierbaren dubbel mee. En wat is er op een feestelijke dag gezelliger dan samen bakken? De ingrediënten inslaan, nét te veel van het beslag proeven en kletsen terwijl de koekjes in de oven een goudbruin kleurtje krijgen. Deze homemade honingkoekjes met lavendel kondigen zich vanuit de oven al aan met een heerlijke geur…
Koningsdag recept: homemade honingkoekjes met lavendel
Zolang je ze niet laat aanbranden, kun je met koekjes bakken nauwelijks de plank misslaan. Maar écht lekker worden ze als je ze samen bakt (en opeet natuurlijk). Voor de lekkerste zelfgebakken koekjes is de juiste apparatuur een must, en dan gaat het niet alleen om een goede oven. Voor het perfecte beslag doet een goede keukenmachine wonderen. Je moet er waarschijnlijk even voor sparen, maar van deze keukenmachine van Kitchenaid heb je een leven lang plezier. Je kunt ermee mixen, kloppen en kneden. Kortom, met het beslag voor al je toekomstige zelfgebakken treats zit het helemaal goed. Bovendien fleurt deze keukenmachine in de nieuwe kleur Honey je keuken in één klap op. En natuurlijk niet alleen op Koningsdag.
Recept voor homemade honingkoekjes
Over Honey gesproken… honing voegt niet alleen smaak en diepte toe aan je interieur, maar óók aan je gerechten. Daarom delen we voor deze feestdag dit recept van voor homemade honingkoekjes. Wij gebruikten de Manuka honing van Bee & Flow. Deze wordt op een natuurlijke manier vervaardigd in een afgelegen deel van Oost-Taranaki, tussen de bovenloop van de Tongahoe rivier en de oevers van het Rotorangi meer in Nieuw-Zeeland. De Manuka struiken worden daar door blije bijen gedurende de zomer bevrucht. De honing van Bee & Flow wordt gewonnen vanuit respect voor het land en de hardwerkende bijen, en dat proef je.
Ingrediënten voor een blik vol koekjes
120 gram boter
50 gram suiker
130 gram bloem
2 eetlepels honing
een snuf zout
1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel gedroogde lavendel
optioneel: eetbare bloemen en wat eiwit
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de boter, suiker en honing door elkaar met een handmixer tot de boter zacht en romig is. Voeg vervolgens de bloem, het zout, het bakpoeder en de lavendel toe. Roer deze met een spatel door het botermengsel.
- Rol het deel uit en steek er met een steker of glas rondjes uit. Leg de plakjes deel op de bakplaat en bak de koekjes 15 tot 20 minuten op 175 graden.
- Laat de koekjes vervolgens afkoelen en garneer ze eventueel met wat eetbare bloemetjes. Deze kun je met een beetje eiwit op de koekjes ‘vastplakken’.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: Gewoon Hanne