Innerlijke kind: aan déze 5 signalen merk je dat het vraagt om heling

Heart + Soul
innerlijk kind heling

Nathalie Meertens
06.12.2023

Het kan enorm confronterend zijn om verbinding te maken met de wanhoop of het verdriet dat je als kind hebt ervaren. Toch is dit een unieke kans om te genezen wat anders wordt overschreeuwd door de waan van de dag. In dit artikel lees je waaraan je kunt merken dat je innerlijke kind om heling vraagt. Ook delen we 5 tips om heling in praktijk te brengen.

Innerlijke kind: aan deze 5 signalen merk je dat het vraagt om heling

Ieder van ons heeft een innerlijk kind in zich. Je innerlijke kind leeft je hele leven met je mee. Het staat voor gevoelens, emoties, onbewuste reactiepatronen en reflexen. ‘Dat start al voordat je geboren wordt, tijdens je groei in de baarmoeder van je moeder’, zo vertelt coach Floor Molkenboer. Floor: ‘Je hart is het eerste orgaan dat groeit, en het eerste deel van je brein dat zich ontwikkelt is het limbische systeem. Daarin bevindt zich de amygdala, die je kunt zien als jouw interne ‘waarschuwingssysteem’. Je amygdala leert je wanneer je moet vechten, vluchten of bevriezen.

Je innerlijke kind en overlevingsmechanismen

Als je opgroeit, ontwikkel je zo bepaalde overtuigen en overlevingsmechanismen. Helaas zijn dat voor veel mensen vaak overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘het is allemaal mijn schuld’, bijvoorbeeld als je een onveilige jeugd hebt gehad en trauma hebt meegemaakt. Deze mechanismen spelen vaak nog steeds een rol als je al volwassen bent en je bewustzijn verder is ontwikkeld. Daarom kan het zomaar gebeuren dat je reageert vanuit een reflex, terwijl je anders had willen reageren. Je kunt dan bijvoorbeeld bevriezen van angst in een situatie, terwijl je later beseft dat die situatie eigenlijk helemaal niet zo beangstigend blijkt te zijn.’

Sporen

Je innerlijke kind kan beschadigd zijn door één traumatische gebeurtenis, maar ook door consistente problematiek. Je kunt hierbij denken aan emotionele onbeschikbaarheid van de ouder(s), verwaarlozing of mishandeling. Als je behoeften – aan liefde, veiligheid, zorg – als kind niet (altijd) vervuld werden, kan dat sporen achterlaten. Angsten, verslavingen of vermijdingsstrategieën hangen vaak nauw samen met het gekwetste innerlijke kind. Als je hier als volwassene niet bewust aandacht aan besteedt, dan bestaat de kans dat deze oude pijn en bijbehorende gedachte- en gedragspatronen jou gaan ‘besturen’.

5 signalen die je vertellen dat je innerlijke kind om heling vraagt

Het kan enorm confronterend en ontwrichtend zijn om verbinding te maken met de wanhoop of het verdriet dat je als kind ervaren hebt. Toch kun je alleen zo echte veiligheid en liefde gaan ervaren en je helemaal gegrond voelen in het hier en nu. You’ve got to feel it, to heal it. Maar waaraan merk je dan of je innerlijke kind om heling vraagt? Let op de volgende 5 signalen.

  1. Je reageert vaak automatisch en erg heftig. Je kan plotseling heel geïrriteerd, boos, gedissocieerd of verdrietig worden zonder precies te begrijpen waarom deze specifieke situatie zo’n sterke respons bij je opwekt.
  2. Je bent erg onafhankelijk en hebt jezelf wijsgemaakt dat je niemand nodig hebt en/of je vindt het moeilijk om hulp te vragen/accepteren.
  3. Je hebt jezelf destructieve coping mechanismen aangeleerd zoals te veel drinken, winkelen, gokken, te veel of te weinig eten, alles uitstellen, zelfbeschadiging etc.
  4. Je hebt last van emotionele en/of mentale gezondheidsproblemen. Denk aan depressie, angst, niet gemotiveerd zijn, vermijdend gedrag, slapeloosheid, concentratieproblemen, etc.
  5. Je komt in relaties steeds dezelfde patronen tegen. Dit wijst meestal op hechtingsproblematiek. Voorbeelden van onveilige hechtingspatronen zijn verlatingsangst, bindingsangst, extreme jaloezie of extreme geslotenheid, jezelf of een ander gaslighten.

5 tips voor jouw helingsproces

Ben je tot de ontdekking gekomen dat jouw innerlijke kind extra liefde en aandacht kan gebruiken? De onderstaande tips helpen je op weg in dit proces. Een proces dat enorm de moeite waard is. Heling is namelijk de sleutel tot alle positieve eigenschappen van je innerlijke kind: nieuwsgierigheid, creativiteit, enthousiasme én het kinderlijke vermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben.

1. Verbind je met je rechter hersenhelft

Je mag nu dan wel volwassen zijn, je innerlijke kind reageert vaak niet goed op ingewikkelde, rationele taal. Kinderen communiceren meer via hun emoties, zintuigen en hun lichaam. Probeer uit die linker hersenhelft te komen (die geassocieerd wordt met kritisch denken, logica en woorden) en naar de emotionele expressie, intuïtie en creativiteit van de rechter hersenhelft te bewegen. Ademhalingsoefeningen zijn een goede eerste stap. Maak ook regelmatig verbinding met je zintuigen door 1 ding te noemen dat je ziet, en 1 ding dat je ruikt, hoort, proeft en voelt. Plan eens een activiteit in die je als kind leuk vond: tekenen, tuinieren, stripboeken lezen, takjes of steentjes verzamelen gedurende een wandeling…

2. Houd een dagboek bij

Het is belangrijk om een veilige plek voor jezelf te creëren waar je jezelf zonder angst kunt uitdrukken. Koop een mooi boekje waar je vrijuit in kunt schrijven en tekenen. Vraag je innerlijke kind eens hoe het zich voelt, wat het nodig heeft of hoe het een bepaalde ervaring uit het verleden heeft ervaren. Probeer niet te veel als kritische volwassene in te springen.

3. Waar had je graag meer van gewild?

Schrijf op wat je gemist hebt in je jeugd, zonder je schuldig te voelen of dingen goed te praten. Dat je graag meer waardering, liefde, steun, veiligheid of vrijheid had gewild hoeft niet meteen te betekenen dat je iemand iets verwijt of je je jeugd vreselijk vond. En als dat wel zo is, is dat ook oké. Probeer alle intense emoties die deze oefening met zich mee kan brengen door je heen te laten stromen. Vraag jezelf op tijd wat je nodig hebt om je veilig, geliefd en rustig te voelen. Deze oefening kan je innerlijke kind enorm helpen om zich gezien en gehoord te voelen. En…

4. Geef jezelf wat je hebt gemist

… geef jezelf vervolgens precies wat je vroeger hebt gemist. Als je innerlijke kind ‘verwond’ is is het soms moeilijk om écht te voelen dat je nu volwassen bent en voor jezelf kunt zorgen. Je mag je grenzen aangeven, om hulp vragen, lief voor jezelf zijn, jezelf verwennen, je successen vieren en trots op jezelf zijn. Verzamel vooral mensen in je leven die jou deze zelfde dingen kunnen geven. Maar probeer in de eerste plaats altijd voor jezelf klaar te staan.

5. Werk aan jouw eigen relaties met kinderen

Als je kinderen in je leven hebt, onderzoek dan eens wat ze in je oproepen. Word je soms jaloers of verdrietig? Hoewel het soms moeilijk kan zijn, is het helend voor jouw eigen innerlijke kind om een band op te bouwen met een kind in je leven. Of het nu je eigen kind is of dat van een vriendin of familielid. Koester het, probeer het iets te leren, geef het iets van wat jij vroeger misschien hebt gemist.

Nieuw! Trauma & je lichaam pakket

Herkennen, helen en voorkomen met trauma-expert Suze Retera. Nu voor slechts €29,95 Holistik Trauma E-book

Meer lezen over het innerlijke kind?

Het innerlijke kind in je relatie: hoe partners oude pijn oproepen én oplossen
Jouw innerlijke kind: waarom een liefdevolle relatie met ‘je lagere zelf’ van levensbelang is 
Je innerlijke kind helen? Déze boeken top 10 geeft je houvast
Het helen van je innerlijke kind: deze 5 leefregels geven houvast

Bron: mindbodygreen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.