Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar vroeger was suiker iets dat je – net als zout – in een piepklein potje bewaarde. Onze grootmoeders voegden hier en daar een snufje toe als smaakmaker. In de afgelopen decennia is de consumptie van suiker echter enorm gestegen. Gebruikten we in 1936 nog 4,5 kg suiker per persoon per jaar inmiddels ligt dat getal veel hoger: zo’n 45 (!) kilo per persoon per jaar. Dat terwijl deskundigen adviseren om niet meer dan 7,5 kilo suiker per jaar te eten. Het is dus geen gek idee om op zoek te gaan naar alternatieven die minder belastend zijn voor je systeem. Hieronder hebben we er 5 voor je op een rijtje gezet.
Suikervervangers: 5 alternatieven waar de zoetekauw in jou blij van wordt
1) Erythritol poeder als suikervervanger
Erythritol is een stofje dat van nature voorkomt in onder andere peren en meloenen. De zoetstof wordt gewonnen door de natuurlijke fermentatie van glucose uit fruit. Erythritol poeder heeft nagenoeg geen invloed op je bloedsuikerspiegel en is daarom bij uitstek geschikt voor diabetici. Verder bevat het poeder amper calorieën, maar is erythitol goed voor ongeveer 70% van de zoetkracht van suiker. Mooi meegenomen als je op je calorie-inname let.
3) Stevia
Dit is een bekende natuurlijke suikervervanger. Stevia is een zoet plantje uit Zuid-Amerika. De gedroogde groene blaadjes worden vermalen tot een poeder (of verwerkt tot zoetjes) die jij zorgeloos aan je voeding toe kunt voegen. Stevia heeft namelijk een glycemische indexwaarde van 0 en bevat geen fructose of sucrose. Het zorgt dus en niet voor een stijging in de bloedsuikerspiegel. Daar bovenop bevat stevia antioxidanten die kunnen helpen DNA-schade tegen te gaan. Stevia is veel zoeter dan suiker, dus je hebt er maar een klein beetje van nodig. Let er wel op dat je stevia producten koopt die zo puur mogelijk zijn.
3) Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van het sap van kokosnootbloesems. Het bevat vitamines en mineralen (waaronder magnesium, ijzer en zink). Kokosbloesemsuiker heeft een relatief lage Glykemische Index en heeft daardoor minder effect op je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker. Het wordt trouwens ook vaak de meest duurzame suiker genoemd, omdat er geen bomen voor hoeven gekapt en de bomen ook gewoon kokosnoten blijven produceren. Let op dat je pure kokosbloesemsuiker koopt die niet vermengd is met bruine suiker.
4) Pure honing als suikervervanger
Honing bevat mineralen en vitaminen, heeft een antibacteriële werking en kan verlichtend werken bij keelpijn. Deze suikervervanger zou ook de sportprestatie verbeteren en het herstel na een warkout verkorten. Dit omdat honing de glycogeenvoorraad (energievoorraad) in je spieren langer op peil houdt. Pure honing bevat wel redelijk veel fructose en glucose, dus het is beter om er niet té veel van te eten. Biologische honing is aan te raden, zowel voor je eigen gezondheid als die van de bijen.
5) Ahornsiroop (maple syrup)
Ahornsiroop (of maple syrup) wordt gemaakt uit het sap van de Canadese esdoorn. In Noord-Amerika eet men het al eeuwen. Hoewel ahornsiroop redelijk wat sucrose bevat en je bloedsuiker wel wat doet stijgen, bevat het ook mineralen en sporenelementen, en maar liefst 24 verschillende antioxidanten. Ahornsiroop heeft een hele eigen smaak, een beetje karamelachtig, en is lekker over gezonde pancakes of door sausjes en marinades. Let er wel op dat je echte maple syrup koopt, en geen suikerstroop met een ahornsmaakje.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bronnen: energiekevrouwenacademie.nl, ahealthylife.nl