Introvert in een extroverte wereld: zo houd je jezelf staande…

Heart + Soul
introvert

Climb the mountain so you can see the world, not so the world can see you. Het kan haast niet anders of deze quote is afkomstig van een introvert. Wat dat betreft had ik ‘m zelf kunnen bedenken. Want als ik íets diep in mijn hart niet prettig vind dan is het in de spotlight staan. Net als 2,4 miljard andere mensen op deze planeet want ongeveer eenderde van de wereldbevolking is introvert. Gelukkig hoef je geen haantje de voorste te zijn om je dromen te verwezenlijken. Zolang je eigen koers maar rotsvast is en je genoeg ‘herstelhoekjes’ creëert. 

Introvert in een extroverte wereld: zo houd je jezelf staande

De vraag of je introvert of extravert bent is eigenlijk pas relevant sinds de afgelopen eeuw. Om te begrijpen waarom het onderscheid überhaupt belangrijk is, neem ik je mee naar één van de meest extroverte plekken op aarde: Amerika. In dit land lijkt het maken van indruk met een charismatische persoonlijkheid een tweede natuur. Dat terwijl het woord personality tot de achttiende eeuw niet eens bestond in de Engelse taal. Het maken van een zelfverzekerde indruk buiten de privésfeer werd pas zo’n 100 jaar geleden iets om na te streven.

Verpletterende indruk

In de jaren twintig van de vorige eeuw maakte Amerika een shift van overwegend agrarische gemeenschappen naar een verstedelijkte samenleving. Mensen werkten niet langer samen met hun buren, maar met onbekenden tot wie zij zich moesten verhouden. En dan het liefst zo krachtig mogelijk. Want alleen dan viel je op in een samenleving die anoniemer en meer concurrentiegericht was geworden. Mensen die van nature deugdzaam en bescheiden waren zochten hun heil in zelfhulp boeken waarin haarfijn werd uitgelegd hoe je een verpletterende indruk kon maken op anderen. En zo ontstond een extroverte ideaalbeeld…

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Het extroverte ideaalbeeld

Het extroverte ideaalbeeld bestaat niet alleen in Amerika, maar ook in Europa. De zelfhulpboeken die in de VS populair zijn, schoppen het ook hier vaak tot bestsellers. En dus proberen mensen over de hele wereld zo charismatisch, daadkrachtig en energiek voor de dag te komen. Dat terwijl ze diep in hun hart eerder bedachtzaam, sensitief, serieus en bescheiden zijn. In precies die vier woorden zou ik ook mijn eigen karakter beschrijven. Ik was het braafste meisje van de klas en bewonderde de wereld het liefst van een afstandje. Nu, 30 jaar later, blijf ik nog altijd het liefst op de achtergrond en ben ik eerder bedachtzaam dan brutaal. Dat ik behoorlijk hoog zou scoren op de introversieschaal (ik scoorde 15 van de in totaal 20 punten) was voor mij zo klaar als een klontje.

Je plek op de introversieschaal

stil susan cainHoewel ik me niet blind staar op deze score, zegt dit getal meer dan je misschien zou denken. In de New York Times bestseller Stil schrijft Susan Cain dat de vraag of je introvert bent of extrovert enorm bepalend kan zijn voor je levensgeluk. Waar jij je op de introversieschaal bevindt, bepaalt namelijk mede welke vrienden en partner je kiest, hoe je gesprekken voert, conflicten oplost en genegenheid toont. Deze plaats bepaalt óók hoe groot de kans is dat je aan sport doet, overspel pleegt, langdurig zonder slaap kunt, van je fouten leert en goed leiding kunt geven.

Dopamine

Wat niet veel mensen weten is dat dopamine een sleutelrol speelt. Er is namelijk een groot verschil tussen de hersens van introverte en extroverte mensen in hoe ze reageren op deze neurotransmitter. Dopamine is een chemisch beloningsstofje. Van een dopaminetoevoer ga je makkelijker praten, word je alert en krijg je zin om risico’s te nemen en de omgeving te verkennen. Introverten krijgen te veel prikkels van veel dopamine. Terwijl extroverten er geen genoeg van kunnen krijgen. Neurologische verschillen zijn er ook. Bij introverten lopen meer bloedroutes naar hersendelen waar de focus ligt op onthouden, problemen oplossen en het maken van plannen. Bij extroverten stroomt er meer bloed naar hersendelen waar indrukken van buitenaf worden verwerkt zoals zicht, gehoor, smaak en gevoel.

Hersenprikkels

In dagblad Trouw legt de Groningse persoonlijkheidspsycholoog Boele de Raad het als volgt uit: ‘Een extrovert persoon heeft van zichzelf weinig hersenprikkels. Hij/zij zoekt prikkels van buitenaf, zoals gezelschap en lawaai. Introverten ondervinden van zichzelf al veel prikkels. Ze nemen hun omgeving en gesprekken gedetailleerd en bewust in zich op. In groepen worden introverte mensen over gestimuleerd. Om creatief te kunnen zijn en energie op te laden, moeten ze veel alleen zijn.’

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Obstakels

Of ik het vervelend vind om introvert te zijn? Soms. In mijn werk als hoofdredacteur van Holistik loop ik tegen de nodige obstakels aan. Omdat ik niet graag in de belangstelling sta, zie ik vaak als een huis op tegen fotoshoots. Voor de lens van een fotograaf voel ik me als een mier onder een vergrootglas. Ook op een podium staan doe ik liever niet. Net als op mensen afstappen die ik niet ken. Het opbouwen van een netwerk gaat me dan ook niet zo goed af. Daar is Karlijn stukken assertiever in. Als het gaat om Holistik is Karlijn de vogel die op zoek gaat naar takjes en ben ik de vogel die het nest bewaakt.

3 tips voor als je introvert bent in een extroverte wereld

Soms zou ik ook de vogel willen zijn die uitvliegt. Die met het grootste gemak gesprekken aanknoopt. Maar gelukkig weet ik uit ervaring dat je niet extrovert hoeft te zijn om grote dromen te verwezenlijken. Aan de 3 tips hieronder heb ik veel gehad. Hopelijk helpen ze jou bij het vinden van je weg in deze introverte wereld…

1) Stop met iets te willen zijn dat je niet bent

Geloof me, extroverte mensen proberen te overschreeuwen is een verloren strijd. Iets trachten te zijn dat je niet bent kost ontzettend veel energie en maakt je ook nog eens doodongelukkig. Concentreer je liever op de voordelen van introvert zijn. Want reken maar dat die er ook zijn. Zo denken introverte mensen zorgvuldiger na dan extroverte mensen en bezit je het doorzettingsvermogen om complexe vraagstukken tot een goed einde te brengen. Ook schijn je minder gevoelig te zijn voor geld en status.

2) Zoek uit wat je kunt bijdragen aan de wereld

Introverte mensen zijn misschien wat in zichzelf gekeerd, maar kunnen een enorme bijdrage leveren aan de wereld. Zolang ze maar op hun gevoel vertrouwen en ideeën zo krachtig mogelijk uitdragen (wat overigens iets anders is dan extroverte mensen imiteren). De truc is om vast te houden aan je eigen manier van doen en je niet te laten meeslepen door heersende normen. Dit is precies hoe Karlijn en ik Holistik in de wereld hebben gezet. Ik ben ervan overtuigd dat ons platform zo succesvol is omdat ik introvert ben en Karlijn hoog sensitief. We hebben beiden geen last van een groot ego waardoor we niet onszelf maar Holistik in de spotlight zetten. We hebben ontzettend hard moeten werken om Holistik van de grond te krijgen, maar nooit kabaal hoeven maken.

3) Creëer ‘herstelhoekjes’

Hoewel introverte mensen het liefst op de achtergrond blijven, zul je soms op de voorgrond moeten treden om je doelen te bereiken. Ook ik stap regelmatig uit mijn comfortzone. Bijvoorbeeld als ik een presentatie moet geven voor een grote zaal. Mijn truc is om mezelf zowel voor als na zo’n presentatie terug te trekken in wat ik ‘herstelhoekjes’ noem. Dit zijn plekjes waar ik nog even rustig mijn tekst kan voorbereiden of achteraf ongezien kan bijkomen. Voor mij maakt dit een wereld van verschil.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Trouw

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.