Bij gezonde voeding denk je misschien vooral aan wat er vanavond op je eigen bord ligt. Maar als je verder kijkt, zie je dat gezond eten óók gaat over het beschikbaar houden van natuurlijke voedingsbronnen voor volgende generaties. En verlies daarnaast de gezondheid van onze planeet niet uit het oog. Elke beslissing die je neemt over wat je eet, hoe klein ook, heeft impact. Met deze zomerse bowl van de toekomst is jouw impact 100% positief en wordt je lijf voorzien van gezonde en licht verteerbare proteïne. We nemen je graag mee in het verhaal van Quorn, dat voor ons de voeding van de toekomst is vanwege haar duurzame én voedzame karakter.
Zo redt deze bowl van de toekomst jouw gezondheid én die van de planeet
De vegetarische stukjes van Quorn heb je vast wel eens in het koelvak van de supermarkt zien liggen. Sterker nog: het zou zo maar kunnen dat je er mee bent opgegroeid. Dit Engelse plattelandsmerk in de vertrouwde oranje verpakking startte namelijk al in de jaren ’60 met het aanbieden van alternatieve eiwitten. In plaats van veeteelt of landbouw (soja, kikkererwten, linzen etc.), koos Quorn hierbij bewust voor fermentatie om eiwitten te kweken. En wat toen op z’n zachts gezegd revolutionair was, is anno 2020 precies wat onze planeet nodig heeft: een manier van produceren waarbij de footprint zo laag mogelijk is. Want alleen op die manier blijven natuurlijke bronnen bewaard voor volgende generaties.
Mycoproteïne en volgende generaties
De mycoproteïne in Quorn is een zogenoemde superproteïne: een eiwitrijke voedingsbron vol vezels, laag in verzadigde vetten en zonder cholesterol. Zeer voedzaam dus. En dat was precies de bedoeling van de makers toen de mycoproteïne ontwikkeld werd. De superproteïne moest ervoor kunnen zorgen dat de groeiende wereldbevolking altijd voldoende eiwitbronnen tot haar beschikking heeft om honger te voorkomen. Ook bij de volgende generaties, aangezien eiwitten essentiële bouwstenen zijn binnen een volwaardig voedingspatroon. De onderzoekers vonden een manier om deze schimmel snel om te zetten in proteïne door een fermentatieproces. Het leuke is dat Quorn dit oude proces van fermentatie (hetzelfde proces waarmee ook al eeuwenlang brood, bier en yoghurt gemaakt wordt) nog steeds gebruikt om hun beroemde mycoproteïne te maken. Het fijne is dat er bij de productie van de mycoproteïne 90% minder landbouwgrond en water wordt gebruikt dan bij de productie van de meeste dierlijke eiwitbronnen. Juist omdat Quorn zowel voedzaam als duurzaam is, is dit de voeding van de toekomst wat ons betreft.
Recept: BBQ teriyaki Quorn spiesjes met Ananas Buddha Bowl
Om bovenstaande in de praktijk te brengen en jou het gemak én de smaak van Quorn te laten ervaren, delen we dit verse, crispy zomerse recept met je. Het is een Oosters geïnspireerde Buddha Bowl: perfect voor op de BBQ tijdens een zwoele zomeravond, maar het kan ook in een grillpan worden bereid. Kijk voor meer info en recepten op Quorn.nl.
Ingrediënten Buddha Bowl:
Voor de spiesen
1 pakje Quorn
Vegetarische Stukjes 2 schijfjes ananas, vers of uit blik
Voor de teriyaki marinade
150ml water
3 eetlepels tamari
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel mirin
1⁄2 eetlepel ahornsiroop
1⁄2 eetlepel arrowroot poeder
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel verse gember, geraspt 1⁄4 theelepel zwarte peper
Voor de salade
1 pak voorgekookte quinoa
80g Romeinse sla, versnipperd
50g rode kool, versnipperd
1⁄2 rode paprika, fijn gesneden
1 wortel, geraspt
2 lente-uien, fijn gesneden
Garnering
80g kant en klare edamame bonen
1⁄2 komkommer, in linten gesneden
4 radijsjes, fijn gesneden
5g verse koriander, fijn gesneden
1 rode chilipeper, fijn gesneden
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
1 eetlepel pinda’s, geplet
4 schijfjes limoen
Bereiding: BBQ teriyaki Quorn spiesjes met Ananas Buddha Bowl
1. Om de spiesjes te maken; spies de Quorn Stukjes en ananas om en om aan vooraf in water gedrenkte houten spiesjes. Leg het geheel opzij.
2. Om de teriyaki marinade te maken, doe alle ingrediënten in een kleine pan en zet op een middelhoog vuur. Klop de ingrediënten totdat de saus dikker wordt. Kwast 3⁄4 van dit mengsel over de spiesen.
3. Leg de spiesjes op een voorverwarmde BBQ (of gril/koekenpan als je geen BBQ hebt) en bak ze voor 12-15 minuten. Draai ze af en toe om zodat ze gelijkmatig gaar worden. Eenmaal gaar? Leg de spiesen even opzij.
4. Om de salade te maken, neem een grote kom en meng de quinoa, sla, rode kool, rode paprika, wortel en lente uien. Verdeel de salade over vier kommen en bedek het in een Buddha Bowl stijl met de gebraden spiesjes, edamame bonen, komkommer linten en radijsjes. Garneer met de koriander, rode chilipeper, sesamzaadjes, gemalen pinda’s en limoenschijfjes. Besprenkel het geheel met de overgebleven teriyaki saus. Enjoy!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Quorn. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform, waardoor Holistik gratis toegankelijk kan blijven voor iedereen.