videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Ayahuasca: de perfecte quick fix voor oud zeer? Bart Biermans onderzocht het

Heart + Soul
bart biermans juicebrothers sapkuur, ayahuasca, geweide reis
bart biermans juicebrothers sapkuur, ayahuasca, geweide reis


27.08.2016

Bart Biermans volgt een opleiding tot holistisch therapeut. Daarnaast trotseert hij als Ice Man trainer elke vorm van kou. Wat hij altijd nog een keer wilde proberen? Een ayahuasca ceremonie. Onlangs was het zover: moeder ayahuasca riep hem. Of dit snelle toverdrankje uit het Amazonegebied een vervanger is voor jaren graven in je ziel gaat Bart ervaren.  

Is Ayahuasca de perfecte quick fix?

bart biermans juicebrothers sapkuur, ayahuasca, geweide reis‘Ik werd geroepen door moeder ayahuasca. In mijn opleiding als holistisch therapeut doen we veel lichaamswerk en opstellingen om inzichten te krijgen in jezelf en je verleden. Twee lijnen die sterk met elkaar verbonden zijn. Als therapeut probeer je een veilige omgeving te creëren waarin de cliënt zijn beschermingsmechanisme durft los te laten. Zo kom je in eerste instantie uit bij het ervaren van diepe pijnen, verdriet en angst. Wanneer hier ruimte aan gegeven wordt, ontstaat heling. Een proces dat soms jaren in beslag neemt, omdat we jarenlang langs andere patronen ons leven hebben ingericht. Bij velen van ons hebben verdriet en angsten zich kunnen vastzetten. Simpelweg omdat ze niet de ruimte kregen om doorleefd te worden.

Ayahuasca een quick fix?

Heb je geen zin in lange zoektochten naar de juiste therapie of therapeut, dan kan een ayahuasca reis uitkomst bieden. Met dit toverdrankje worden al je beschermlagen opgelost en ben je zo’n 7 uur lang aan het dealen met alle shit die daaronder zit. Geïnspireerd door een vriendinnetje, Romy, besloot ik eens een kijkje te nemen in deze diepste krochten van mijn ziel. Volgens Romy kon ik dit het beste doen bij de Gewijde Reis: een organisatie met ruime ervaring met het begeleiden van mensen in dit proces. Oprichter Lars geeft gelijk duidelijk aan dat er een verschil is tussen reizen en trippen. “De reis maak je om meer inzichten te krijgen in jezelf en trippen doe je puur voor de ervaring”.

De voorbereidingen

Van te voren is de bedoeling dat ik een 3-daagse soep- of sapkuur volg. Ik koos voor het tweede aangezien ik zelf mijn sapcentrifuge al een aantal jaar geleden de deur uit heb gegooid. Waarom? Ik vond het doodzonde dat als je er biologische appels van €5 per kilo in gooit, er voor €4 aan pulp wordt weggegooid. Vandaar dat ik bij Juice Brothers langs ben gegaan. Een beetje hypocriet natuurlijk om iemand anders dit klusje te laten opknappen. Maar eerlijk is eerlijk: de sap-combinaties die ze maken zijn fantastisch. En eerlijk, 6 smoothies opbart biermans juicebrothers sapkuur, ayahuasca, geweide reis een dag zelf persen zag ik ook niet zitten. Ze hebben me geholpen een passend pakket samen te stellen dat aan de ayahuasca voorschriften voldeed. Gelukkig kostte het me weinig moeite het 3-daagse sap dieet vol te houden. Het was vooral de Coconut Cloud aan het einde van de dag waar ik naar uit keek.

Kamperen in de achtertuin

bart biermans juicebrothers sapkuur, ayahuasca, geweide reisIn alle vroegte stapte ik op een zaterdagochtend in de auto naar België, samen met goede vriend Wouter. Ik kon ook een gewijde reis maken in Zaandam, maar dat voelt voor mij net als kamperen in je achtertuin. Na een kennismakingsronde, waarin iedereen zijn intentie uitspreekt wat hij wil tegenkomen in zijn reis, had de organisatie een idee: laten we vandaag al gaan reizen in plaats van morgen. Iedereen leek opgelucht: dan hebben we het maar gehad. Ik wilde graag in contact gebracht worden met mijn ervaringen uit mijn jeugd om meer inzicht hierin te krijgen.

Gek dansen

Het gedeelte waar mijn vriend Wouter het meest tegenop zag, het dansen, kon nu beginnen. Na drie jaar opleiding kijk ik nergens meer gek van op. Ik probeerde me zelfs te laten gaan op de klanken van de muziek. Elk dansje had een thema om dichter bij jezelf en je medereizigers te komen. Na het dansen begon de ademhalingsoefening. Als kersverse Wim Hof instructeur was dit natuurlijk mijn favoriete onderdeel. 45 minuten flink doorademen en ik kon al ontladen. Dikke tranen van geluk of verdriet, dat wist ik op dat moment eigenlijk al niet meer, kwamen naar boven.

Too much ayahuasca

De spanning neemt toe. Marieke, één van onze begeleiders, is de drankjes aan het klaarmaken. Arno, een medereiziger die al eens heeft gereisd, begint al zichtbaar te kokhalzen. Zijn systeem komt in opstand tegen wat komen gaat. Dapper neem ik mijn eerste drankje. Valt eigenlijk best mee, maar lekker is anders. Ik begin aan de Chakra meditatie van Lars. Links en rechts beginnen mensen geluiden te maken, oerklanken van pijn, ontlading en genot. Na een uur komt Marieke met het tweede kopje. Omdat ik nog niets voel pak ik het tweede drankje. Ondanks mijn sapvastenkuur en BMI van 19 (ja, ik ben een tenger mannetje) voel ik na twee uur nog helemaal niks van de ayahuasca. Ik krijg een wat onbestemd gevoel dat ik misschien wel eens 6 to 8 uur naar andere mensen moet gaan luisteren die allemaal aan het reizen zijn. Mijn onderrug begon al pijn te doen bij de gedachte. Ik probeer de aandacht te trekken van de begeleiding, die druk in de weer is met de medereizigers. “Een derde kopje a.u.b.” zeg ik. Ongelovig kijken ze me aan: “voel je echt nog niets”? Overmoedig neem ik mijn derde kopje. Nog voordat ik dit op heb begin ik mijn twee voorgaande kopjes te voelen. Ondertussen herinner ik me de vele waarschuwingen en tips van mijn vrienden die eerder gereisd hebben. “Wees altijd respectvol naar moeder ayahuasca”. Volgens mij was dat derde kopje een beetje jongensbravoure. Te laat. Mijn reis begon.

Heftig plantje

Zonder in details te treden van mijn persoonlijke reis, kan ik iedereen warm aanbevelen om dit onder begeleiding te doen. Van de 8 uur dat ik aan het reizen was, heb ik de grootste tijd de hand van één van de begeleiders vast gehad. Dit was mijn enige lijntje naar de realiteit. Ik heb nog nooit zo iets heftigs en helends tegelijk mee gemaakt. Mijn begeleiders kunnen inderdaad beamen dat ik het volgende ongeveer honderd keer heb gezegd tijdens mijn reis: “Heftig plantje dit”. Iedereen slaapt als ik uit mijn reis kom. Ik heb het gevoel dat ik 8 uur in een wasdroger heb gezeten en voel me enorm kwetsbaar. Het liefst heb ik dat er iemand bij me komt liggen. Op dat moment kom ik mezelf tegen. Mijn basisovertuiging “ik doe het wel alleen” speelt me parten. Pas in de ochtend durf ik aan Marieke te vragen of ze naast me komt liggen en kan ik ontladen. Wow, dat lucht op.

Verschillende reizen

In de ervaringsronde aan het einde van het weekend blijkt dat je op heel veel manieren kunt reizen. Willem zou zo weer een kopje nemen, want die had acht uur lang “pure bliss” zoals hij het verwoordt. Wouter had een mellow trip, want een kopje was genoeg voor hem. Terwijl ik acht uur lang op een plek had gelegen gedesoriënteerd in plaats en tijd, was hij nog gewoon sigaretjes gaan roken. Tja, kom ik mezelf wéér tegen: waarom doe ik altijd alles 200%?! Di is natuurlijk mijn kracht, maar ook een valkuil.

Ayahuasca in eigen land

bart biermans juicebrothers sapkuur, ayahuasca, geweide reisMijn advies: ga alleen reizen als je geroepen wordt door moeder ayahuasca. Doe dit niet in je eentje in het Amazonegebied, maar reis met een organisatie zoals de Gewijde Reis. Neem een sapkuurtje bij de Juice Brothers van te voren en ja, de volgende keer neem ik 2 kopjes. Want je kunt ook overdrijven. En last but not least, heb respect voor moeder ayahuasca. Bereid je voor in rust en stilte, hou je aan de dieetvoorschriften en blijf voelen hoeveel kopjes je werkelijk aankunt.

Vond je dit een interessant artikel? Dan dan ook vooral het persoonlijke verslag van Evelyn’s ayahuasca ervaring.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.