Planten kopen? Hier vind je duurzame en gifvrije exemplaren

Een paar maanden geleden ben ik verhuisd naar een appartement met een groot balkon. Al snel ontstond het plan om er een groene oase te creëren met zoveel mogelijk verschillende soorten planten. Dit om de biodiversiteit in de stad een piepklein zetje in de juiste richting te geven en de bijenpopulatie een handje te helpen. Want – geloof het of niet – zonder bijen is leven op deze planeet haast onmogelijk.

Eye opener

Ik dacht dat ik goed bezig was met mijn oase plan, maar had me niet gerealiseerd dat de meeste planten die je bij een tuincentrum koopt niet per se duurzaam gekweekt zijn. Daarnaast zijn veel planten bespoten en het is nog maar de vraag of bijen daar nou zo blij van worden. Op de site Het kan wel vond ik een artikel dat mij verder hielp bij mijn missie om een duurzame, gifvrije oase te creëren op mijn stadsbalkon. Ik deel het graag met jou.

Niet-toxische planten

In 2015 gaven Nederlandse huishoudens 1150 miljoen euro uit aan bomen, struiken, planten en bloemen. Het meeste groen wordt gekweekt in kassen, waar het lekker warm en vochtig is. In die kassen wordt dezelfde soort vaak rij aan rij gekweekt. Deze planten zien er weliswaar perfect uit, maar door de monocultuur zijn ze vatbaar voor ziektes. De bestrijding daarvan gebeurt vaak met chemische middelen en die komen dus ook in jouw huis of tuin terecht. Niet fijn voor jou en ook niet voor eventuele huisdieren die ervan knabbelen. Geef je de voorkeur aan niet-toxische planten in huis? Dan is het zaak om te kiezen voor onbespoten exemplaren. Toch zijn die nog best lastig te vinden. Er zijn namelijk maar drie biologische kwekers in Nederland.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Biologisch bestrijden

Sinds er meer aandacht is voor de effecten van bestrijdingsmiddelen op de insecten verandert ook de vraag naar onbespoten planten. Deze ontwikkeling gaat echter langzaam. Dit komt door gebrek aan kennis over biologisch bestrijden bij de meeste kwekerijen in combinatie met wensen van de consument. Mensen willen een perfecte plant, zónder beschadigingen. En dat is nog best lastig bij de biologische teelt. Kwekers in Nederland zijn gelukkig al wel ver met het duurzaam kweken. Zo gebruiken ze restwarmte om de kassen te verwarmen en voldoen ze aan eisen op het gebied van energieverbruik, kunstmest, waterverbruik en afvalverwerking. Kwekers kunnen een Fair Flora-label krijgen, waarmee jij als consument kunt zien hoeveel CO2 en water er gebruikt is voor het kweken en welke chemische en biologische stoffen gebruikt zijn.

Holistik Woonboek

Gratis bij inschrijving van onze wekelijkse nieuwsbrief

GRATIS

76 pagina's dik!

Schrijf je nu in Gratis Holistik Woonboek