Tijd om jezelf even terug te trekken? Dit zijn de signalen

by Evelyn van Hasselt 10.08.2017

Afgelopen week verbleef ik 24 uur moederziel alleen op een klein eilandje midden op de Vinkeveense Plassen. En mán wat knapte ik daar van op. Signalen dat je echt even tijd nodig hebt voor jezelf zie je namelijk sneller over het hoofd dan je denkt…

Signalen dat het tijd is om jezelf terug te trekken

zwierEen paar weken geleden opende ik een mailtje van Zwier met de vraag of ik 24 uur alleen wilde doorbrengen in een blokhut op een eilandje midden in de Vinkeveense Plassen. Ik twijfelde geen seconde, wát een heerlijk vooruitzicht. Want tijd voor mezelf is iets waar ik een chronisch tekort aan heb. Of ik dat als een probleem ervaar? Meestal niet. Ik heb graag mensen om me heen en lieve mensen zoals Karlijn en mijn vriend Sebastiaan zijn me eigenlijk nooit teveel. En toch snak ik soms naar even ‘helemaal niks en niemand’. Iets dat volgens het taoïsme volstrekt normaal is. Eén van de grondbeginselen van deze Chinese levensfilosofie is dat periodes van inspanning en ontspanning elkaar dienen af te wisselen. Want alleen dan ben je als mens in balans. Het is daarom belangrijk om na een drukke periode over te schakelen op ‘yin’ energie, de vrouwelijke tegenpool van mannelijke ‘yang’ energie. Typische yin woorden zijn: binnen, rust, voelen, donker, zacht en langzaam. Maar hoe voel je nou aan want het tijd is om ‘in yin te gaan’?

Signalen

Er zijn verschillende signalen waar je op kunt letten. Zo weet je dat je voorraad mannelijke yang energie begint op te raken als:

  • Je lichamelijk begint te kwakkelen en bijvoorbeeld keelpijn krijgt of een stijve nek
  • Je minder geduld hebt met de mensen om je heen en vaker uit je slof schiet dan normaal
  • Communiceren je tegen gaat staan en het steeds langer duurt voordat je reageert op belletjes, appjes etc.
  • Je moeite hebt om je te concentreren en warrig wordt
  • Je je nerveus en gespannen voelt
  • Je nog steeds moe bent als je wakker wordt
  • Je als een zoutzak op de bank ploft en het niet op kunt brengen om te koken
  • Je in de sportschool al naar huis wilt voordat je goed en wel bent begonnen

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Je terug trekken

Volgens de taoïsten doe je er verstandig aan om je leven als ‘vrouw-in-yin’ klein, rustig en zacht te houden. Het lijkt op vakantie, alleen plan je een yinfase niet, je geeft je eraan over. Het is een periode van loslaten, achterstallig onderhoud plegen en herstellen. Zie het als een soort winterslaap, maar dan in de zomer (of ieder ander seizoen). Maar hoe je dat dan, je terug trekken op één van de drukste plekken van deze planeet? Wat helpt om is het uitzetten van telefoon, laptop en tv. Al is het maar voor even. Ook fijn: in bad gaan, rustgevende geurkaarsen branden en een masker nemen. Rituals heeft zelfs een speciale Ritual of Dao lijn die je helpt om innerlijke rust te vinden.

Strandwandeling

Wat je ook kunt doen is een heilzame strandwandeling maken, het liefst alleen. Het ruisen van de zee is een natuurlijk geluid dat door je reptielenbrein (het oudste deel van je hersenen) als veilig wordt herkent. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden zoals het rinkelen van een telefoon of het voorbijrazen van een trein. Het meest prettig voelen we ons op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Om die reden helpt het ruisen van de zee je op een diep niveau te ontspannen zodat je contact kunt maken met jouw yin energie.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN