Gespot bij Goop: déze 5 wellbeing trends waaien uit Californië over naar Nederland

Holy Crap
Goop

Begin van deze maand waren Karlijn en ik in Londen voor de In Goop Health Summit. Goop begon aan de keukentafel van Gwyneth Paltrow in Los Angeles, Californië. In de afgelopen 10 jaar groeide het platform uit tot een begrip. Gwyneth bereikt elke maand miljoenen mensen met artikelen over holistische gezondheid. Vaak loopt Goop op de muziek vooruit. En juist daarom is het zo leuk om dit platform in de gaten te houden. Goop pikt nieuwe trends vaak als eerste op. Net als Holistik;-). Benieuwd welke trends uit Californië gaan overwaaien naar Nederland? We hebben de 5 grootste health hypes voor je op een rijtje gezet. Ben jij al klaar voor non-toxic living, kombucha en je eigen moestuin?

Let maar op: déze 5 lifestyle trends waaien uit Californië over naar Nederland

1) Non-toxic living

Let maar op, het gaat niet lang meer duren voordat de eerste mondkapjes in het Hollandse straatbeeld gaan opduiken. In Californie is air pollution in ieder geval een hot topic, vooral nu er steeds meer wetenschappers zijn die een directe link leggen tussen luchtvervuiling en onze gezondheid. Elk jaar sterven en 100.000 Amerikanen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Niet zo gek dat steeds meer mensen zich interesseren voor non-toxic living, ofwel het mijden van giftige stoffen in huis. Een van de grondleggers is Sophia Ruan Gushée. Volgens deze healthy home guru brengen we 90 procent van ons tijd binnenshuis door. Daar worden we blootgesteld aan ‘toxic exposure’ van alledaagse producten zoals meubels, bespoten planten, synthetische geurkaarsen en chemische schoonmaakmiddelen. Als je écht gezond wilt leven, zo stelt Sophia, dan let je niet alleen op voeding, beweging, slaap en stress, maar ga je óók aan de slag met het ‘detoxifyen’ van je woning. Benieuwd hoe je dat doet? In dit artikel vind je handige tips.

2) Kombucha coolness

kevita goopDenk maar niet dat er op het Goop hoofdkantoor in LA, Californië ook maar een blikje frisdrank te vinden is. Bij Goop is het kombucha wat de klok slaat. Hoewel kombucha the hottest drink in town is, was het drankje bijna eerder op onze planeet dan water. Het werd 2000 jaar geleden al gedronken door Chinese en Japanse keizers. In aardewerken kruiken kwam de ‘ontsterfelijkheidsthee’ vervolgens via handelsroutes in Rusland, Amerika en Europa terecht. Anno 2019 staat kombucha bij zo’n beetje elke Californische hotspot op de kaart. Het prikdrankje kombucha ontstaat door fermentatie, net als zuurkool, kimchi en kefir. Kombucha wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelcider azijn, een kombuchazwam en suiker. Zie het als een organic alternatief voor frisdrank voor de momenten dat je even geen zin hebt in water of thee. De kombucha die wij het liefst drinken is van van het snelst groeiende kombucha merk in Amerika: KeVita. KeVita heeft namelijk het hoogste gehalte levende bacteriën. Het eerste flesje werd 10 jaar geleden gebrouwen in Californië door Bill Moses. Deze eigenzinnige, biologische wijnmaker sloeg de handen ineen met holistische voedingsdeskundige Chakra Earthsong. Het resultaat? Een holistisch verantwoord drankje dat naast lekker, ook goed is voor mens en planeet. Er zit 0% alcohol in KeVita. Het drankje bevat bovendien relatief weinig calorieën (36 calorieën per 250 ml) en past binnen een gezonde levensstijl. We zagen Gwyneth in ieder geval de hele dag met een flesje lopen.

3) Vroeg naar bed, vroeg weer op

Sommige health trends zijn briljant in hun eenvoud. Geloof het of niet, maar in Californië gaat het licht in veel huizen al om 22.00 uur uit, ook in de slaapkamer van Gwyneth. Vroeg gaan slapen en op tijd op staan (en dan hebben we het over 6.00 uur of zelfs wat eerder) is namelijk heel gezond. Volgens de Ayurveda zit er bij zonsopkomst extra veel kosmische energie (prana) in de lucht. Een ander argument om (heel) vroeg op te staan is volgens deze oeroude Indiase gezondheidsleer omdat het je alertheid, levendigheid en lichtheid bevordert. Yogi’s noemen het uur voor zonsopgang ook wel ‘de tijd van Brahma (de schepper)’ vanwege de scheppende kracht van de natuur die dan ontwaakt.

4) Leef volgende de 80/20 regel

Een van de sprekers tijdens de Goop summit was Dr. Nigma Talib. Nigma runt 2 klinieken is een autoriteit op het gebied van holistische gezondheid en huidverzorging. Sterren als Sienna Miller, Penélope Cruz en Gwyneth lopen de deur bij haar plat. Nigma is een groot voorstander van de 80/20 regel. Dit betekent dat 80% van je maaltijden vrij zijn van gluten, zuivel, suiker en alcohol. Deze voeding is bedoeld om je lichaam en geest te voeden zodat je gedurende de dag over voldoende energie beschikt om je doelen te realiseren. Buiten de lijntjes kleuren mag gelukkig ook, daar is de 20% voor. Neem dus gerust een stuk appeltaart en geniet er ook van! Zodra je je schuldig gaat voelen, veroorzaakt dat stress. En dat is volgens Nigma nog veel ongezonder dan een stuk taart.

5) Leg een moestuin(tje) aan

Vind je moestuintjes oubollig? Think again! Moestuintjes zijn in. Niet zo gek, want we leven in een wereld die steeds sneller en virtueler wordt. Door zelf te gaan zaaien en oogsten raak je meer geaard en kom in je contact met de natuur. Het kan ontzettend veel voldoening geven om een zaadje in de grond te stoppen en daar een paar maanden later letterlijk de vruchten van te plukken. Doe daarom net als Oprah en Gwyneth en leg je eigen tuintje aan. Zelfs op een vierkante meter kun je behoorlijk wat verbouwen, zeker als je kiest voor planten die de hoogte in gaan. Tover jouw eigen tomaten, komkommers, boontjes en rode biet vervolgens om tot een heerlijke salade. In het boek (H)eerlijk Makkelijk vind je allerlei fijne recepten die weinig of geen gluten en suiker bevatten, want ook dat is een trend in Californië.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.