5 waardevolle lessen voor zuivere liefde van zenboeddhist Thich Nhat Hanh

Heart + Soul
thich nhat hanh liefde
nathalie meertens

Nathalie Meertens
17.04.2020

De bron van (echte) liefde ontspringt buiten het snelle alledaagse leven, op een plek waar tijd en ruimte niet zo belangrijk zijn. Naarmate ze verstrikt raakt met menselijke ego’s, huishoudelijk werk en stille verwachtingen, wil ze haar zuiverheid nog weleens verliezen. Maar volgens de Vietnamese zenboeddhist Thich Nhat Hanh hoeft het dagelijkse leven helemaal geen obstakel voor een puur liefhebben te zijn. Het is simpelweg de taak van jou en je partner om de liefde op tijd op te poetsen, zodat ze weer kan stralen. Niet met cadeautjes of uitstapjes (hoewel die ook leuk zijn), zegt Thich Nhat Hanh. Waarmee dan wel? Dat lees je hieronder. 

5 waardevolle lessen voor zuivere liefde van zenboeddhist Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh is zenboeddhist, activist en schrijver, bekend van zijn wijze inzichten over mindfulness. Hij heeft bovendien vorm gegeven aan engaged buddhism: een maatschappelijk betrokken boeddhisme waarin de religie samensmelt met activisme. Nadat hij werd verbannen uit Vietnam omdat hij ‘vocht’ voor vrede, verspreidde hij zijn wijsheid in het Westen. Zijn boekje How to Love laat met inhoud én vorm (het is heel klein en schattig) zien hoe simpel liefhebben kan zijn. Hieronder zetten we een aantal van Thich Nhat Hanhs lessen voor je op een rijtje.

1) Leer luisteren

Volgens Thich Nhat Hanh is begrip één van de andere namen van liefde. En om iemand te begrijpen moet je naar hem of haar luisteren. Heel aandachtig, zonder oordeel. Onthoud dat je nooit alles over je partner weet, zelfs al denk je van wel. Blijf vragen stellen, wees nieuwsgierig. ‘Dear one, do you think that I understand you enough? Please tell me your difficulties, your suffering, and your deepest wishes’, schrijft Thich Nhat Hanh. Laat elkaar regelmatig een aantal minuten zonder onderbreking spreken. Aandachtig luisteren creëert vervolgens een reeks andere positieve gevoelens die de liefde zuiver houden: vertrouwen, respect, belangstelling, steun…

2) Neem een ‘pauze’ voordat je aan kinderen begint

Als je het je kunt veroorloven, raadt Thich Nhat Hanh aan om een jaar te nemen voor introspectie en voorbereiding voordat je samen een kindje krijgt. Nieuw leven de wereld in brengen is een serieuze zaak, schrijft hij, en een jaar voorbereiding is helemaal niet overdreven. Artsen hebben tenslotte wel 10 jaar nodig om hun opleiding af te ronden! Natuurlijk kun je pas ervaren hoe het is om een kind op te voeden terwijl je het doet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de voedingsbodem waarmee je begint zo vruchtbaar mogelijk is. Bijvoorbeeld met behulp van innerlijk werk, liefdevolle en kwetsbare communicatie met je partner, en een bewuste leefstijl.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

3) Voed je bewustzijn

Om de kwaliteit van je liefde te voeden, kun je het beste beginnen bij je bewustzijn. Je voedt je bewustzijn de hele dag door: met geuren, kleuren, voeding, nieuws en, heel belangrijk, met gedachtes. Als je voelt dat je liefde niet goed stroomt, kijk dan eens naar wat je gedurende de dag allemaal consumeert. Verhoog de vibraties van de voeding die jij tot je neemt, en je zult zien dat de trillingsfrequentie van je liefde volgt.

4) Belichaam vrijheid

Laat hechting en angst los, en je helpt niet alleen jezelf maar ook je partner, zegt Thich Nhat Hanh. Hij noemt dit zelfs één van de grootste geschenken die je je partner kunt geven. Hechting en angst kunnen namelijk als niets anders de stroom van liefde blokkeren. Ze zorgen ervoor dat jij vanuit je ego handelt, en niet vanuit een besef van onderlinge verbondenheid. Thich Nhat Hanh heeft het hier niet om hechting als een synoniem voor liefde: natuurlijk ben jij ‘gehecht’ aan je partner. Maar totdat je helemaal vrij kunt zijn in deze liefde, zal ze een teleurstelling blijven. Onthechting betekent zien dat alles vergankelijk is, dat je voor je geluk niet afhankelijk bent van externe factoren. Het betekent rust en liefde cultiveren in jouzelf, en vanuit daar zonder angst verbinding maken met je geliefde. Ook zonder elkaar zijn jullie oké, maar jullie kiezen er elke dag voor om jullie geluk met elkaar te delen.

5) Gebruik deze mantra’s

Thich Nhat Hanh brengt aan het einde van How to Love zijn lessen samen in 6 simpele maar krachtige mantra’s.

Ik ben er voor je. Hiermee schenk je je partner het grote cadeau van aandachtige aanwezigheid.

Ik weet dat jij er bent, en ik ben gelukkig. Deze mantra kun je tegen je partner uitspreken, maar ook tegen een volle maan, zonsondergang of mooie bloem. Je cultiveert dan zuivere dankbaarheid en waardering.

Ik weet dat je lijdt, daarom ben ik er voor je. Iedereen ‘lijdt’ in het leven. Als de persoon van wie je houdt weet wanneer je het moeilijk hebt, verlicht dat alleen al de last op je schouders. Aanwezigheid is volgens Thich Nhat Hanh een van de krachtigste medicijnen die er zijn.

Ik heb het moeilijk, help me alsjeblieft. Als je het al moeilijk vindt om deze zin te lezen, laat staan hem uit te spreken, staat je trots waarschijnlijk in de weg. Volgens Thich Nhat Hanh is je partner dé persoon die je oprecht om hulp kunt vragen. Zelfs (juist!) als het je partner is die je heeft gekwetst. Je op zo’n moment open stellen voor verlichting van de ander, zuivert de liefde tussen jullie meteen.

Dit is een geluksmoment. Deze mantra helpt je te aarden in het hier en nu en te zien hoe veel geluk je hebt.

Je hebt gedeeltelijk gelijk. Deze mantra kun je op twee momenten gebruiken: wanneer iemand je prijst, en wanneer iemand je bekritiseert. In het eerste geval helpt deze zin je niet boven jezelf uit te stijgen. Bij kritiek helpt deze mantra je de ander te erkennen terwijl je ook verankerd blijft in jezelf.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link