Dit is waarom Evelyn zich op haar 40e mooier voelt dan op haar 30e

Heart + Soul
evelyn mooi

Afgelopen zomer werd ik 40. Grappig genoeg voel ik nu mooier dan 10 jaar geleden. Maar wat is er dan precies veranderd? Je zou kunnen zeggen dat ik een shift heb gemaakt van eye candy naar soul food. Ik ben beter gaan zorgen voor de binnenkant waardoor ik blijer ben geworden met de buitenkant. Toch zijn er ook onzekere momenten. Als ik op de foto moet bijvoorbeeld, om van het opnemen van een filmpje al helemaal niet te spreken…

Dit is waarom Evelyn zich op haar 40e mooier voelt dan op haar 30e

De geschiedenis van mijn schoonheid heeft een grillig verloop met een nogal moeizame start. Op de lagere school was ik niet het dikste meisje van de klas, maar wel het één na dikste. Ik was bovendien vroeg volwassen. Vlak na mijn tiende verjaardag werd ik ongesteld. Een paar maanden later verruilde ik mijn hemdje voor een bh terwijl ik daar mentaal nog helemaal niet aan toe was. Mijn lichaam voelde daardoor eerder als een uit de kluiten gewassen vijand dan als een vriend. En dat gold niet alleen voor mijn lijf, maar ook voor mijn gezicht. En dus smeerde ik elke vierkante centimeter vol met foundation om de boel vervolgens nog eens extra te bedekken onder een dikke laag poeder.

Van lelijk eendje naar…

In de jaren die volgden, groeide ik van het spreekwoordelijke lelijke eendje uit tot een iets mooiere vogel (het woord zwaan zul je mij niet horen zeggen). Maar nog altijd was ik niet blij met wat ik in de spiegel zag. En dus besteedde ik mijn halve studiefinanciering aan nepwimpers, spraytan sessies en anti-cellulite crèmes. In feite was ik vooral bezig met verdoezelen wat ik niet mooi vond aan mezelf. Het omslagpunt kwam rond mijn 35e. Ik had het geluk een man te ontmoeten die me elke dag het gevoel geeft of ik de mooiste vrouw van de wereld ben. Ook als ik ziek, zwak of misselijk ben vindt Sebastiaan me prachtig. In de vijf jaar dat we elkaar kennen heb ik nog nooit een blik van teleurstelling in zijn ogen gezien. En geloof me: dat is the best feeling in the world.

Binnenwereld

Hoewel Sebastiaan een grote bijdrage heeft geleverd aan mijn positieve zelfbeeld, bleek de échte sleutel tot schoonheid hard werken aan mijn binnenwereld te zijn. En hoe leuker ik mezelf begon te vinden als persoon, hoe mooier ook mijn spiegelbeeld. In plaats van de focus te leggen op mijn minder kanten, begon ik de nadruk te leggen op dingen aan mezelf waar ik wél blij mee ben zoals mijn huid. En nu ik ouder word zorg ik daar extra goed voor. Zo neem ik regelmatig een bindweefselmassage, bescherm ik mijn huid tegen de zon en drink ik veel water. Omdat ik een drukke stad woon, reinig in mijn gezicht extra goed. Sterker nog: ik besteed tegenwoordig meer tijd aan het schoonmaken van mijn gezicht dan aan het aanbrengen van make-up. Vervuilende deeltjes blijven namelijk niet alleen op je huid liggen, ze dringen je huid ook binnen om daar schade aan je cellen te veroorzaken. Oxidatieve stress noemen ze dat en daar krijg je helaas een grauw koppie van.

Cameraschuw

Of ik altijd blij ben met wat ik in de spiegel zie? Eerlijk? Nee. Ik moet altijd even slikken als ik op de foto moet. Om over een filmpje maar helemaal te zwijgen. Toch heb ik besloten om camera’s niet meer zo angstvallig uit de weg te gaan als vroeger. En het stemmetje dat zegt dat ik te dik slash te oud slash te moe ben om mooi op een foto te staan leg ik steeds vaker het zwijgen op. A) omdat ik er van overtuigd ben dat je als mens vooral groeit door ervaringen aan te gaan die je eng, moeilijk of oncomfortabel vindt. En B) omdat jezelf niet al te serieus nemen in elke situatie verfrissend werkt. Dus ook als je op de foto moet. Wat mij óók heeft geholpen, is het besef dat je verder kunt kijken dan alleen de buitenkant. Holistik hoofdredacteur ben ik niet alleen, maar met Karlijn. Dat betekent dat we regelmatig samen op de foto gaan. Als ik foto’s van ons puur en alleen zou beoordelen op basis van uiterlijk knap ik daar niet bepaald van op. Op de foto gaan met iemand die mega fotogeniek, 10 jaar jonger en 15 kilo lichter is, is namelijk nooit een goed idee;-). Waar ik veel gelukkiger van word, is een foto zien als iets dat een belangrijk moment in mijn leven vastlegt. Het gaat er niet om of ik mooier of lelijker op de foto sta, wat telt is dat ik sámen met Karlijn op de foto sta, dat we een belangrijk moment met elkaar delen. Sinds ik me dat realiseer, zie ik vooral de schoonheid van het moment.

Nog een laatste tip

Echte schoonheid komt van binnen uit, dat weten we allemaal. Zorg dus goed voor je binnenwereld. Brengt tijd door met mensen van wie je houdt, doe dingen die je leuk vindt en zoek een baan die vervulling geeft. Als het gaat om de buitenkant is mijn advies om je te concentreren op de kanten aan jezelf die je mooi vindt. Misschien heb je prachtige handen, dik haar of een mooie rug. Zelf ben ik blij met mijn huid. Nu ik wat ouder wordt zorg ik er extra goed voor. Niet door dure crèmes te kopen, maar door goed te reinigen. Schoner dan schoon wordt mijn gezicht met de VisaPure. Dit handige apparaatje van Philips reinigt tot wel 10 keer beter dan met de hand en stimuleert de bloedcirculatie waardoor mijn huid een glow krijgt waar geen make-up tegenop kan. Dus dag verdoezelende foundation, hallo natural beauty.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Philips.

Foto credits: Paul Bellaart

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link