Recept: vegan venkelsoep met linzen en zeewier

by Karlijn Visser 29.11.2017

Een kookboek waarin groenten de hoofdrol spelen. We love it! De Britse chef en presentator Hugh Fearnley-Whittingstall neemt je in ‘Heel Veel VEG!’ mee in een culinaire wereld zonder vis of vlees. De recepten zijn onderverdeeld in pittige groentegerechten, groenten uit de oven, stevige salades, soep, rauwe gerechten & ontbijtjes, tapas, mezze & bijgerechten en aardappels & granen. Hugh is fan van biologische seizoensproducten. Vandaar dat we al bladerend in zijn nieuwste kookboek bij het recept van deze Venkel-linzensoep met zeewier uit zijn uitgekomen. 

Recept: vegan venkelsoep met linzen en zeewier

Hugh: “Deze subtiele, verwarmende soep heeft een fluweelzachte textuur. Het gedroogde zeewier versterkt de hartige smaak en ziet er ook nog mooi uit.” En ook niet onbelangrijk: zeewier is razend gezond! Zeewieren vormen een plantaardige bron van eiwitten. Daarnaast bevatten de groentes uit de zee behoorlijk wat mineralen, waaronder ijzer, calcium en magnesium. Zeewier is bovendien een prima bron van jodium (goed voor de schildklier).

Ingrediënten voor 4-6 koppen soep

– 2 el olijf- of koolzaadolie
– 1 grote of 2 kleine uien, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 2 grote of 3-4 kleinere venkelknollen (ongeveer 700 g)
– 100 g rode linzen
– 20 g zeewiermix (onze lievelings: 4 Algae van Amanprana)
– zeezout en zwarte peper
– extra vergine olijf- of koolzaadolie, voor eroverheen.

VEG! kookboek, recept venkel-linzensoep met zeewierVerhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe met wat zout en peper. Draai als de ui sist het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat fruiten terwijl je de venkel snijdt.

Snijd de boven- en onderkant van de venkelknollen af en verwijder buitenste harde lagen. Snijd de venkel met stronk en al in plakken van 5-8 mm dik. Voeg de venkel toe aan de ui, roer, leg het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten zacht bakken; roer een paar keer.

Voeg als de ui zacht is de linzen toe met de helft van de zeewiermix. Schenk 750 ml water in de pan, breng aan de kook, leg het deksel op de pan en laat 15-20 minuten sudderen tot de linzen helemaal gaar zijn.

Schep de inhoud van de pan in een blender (in delen als dat nodig is), voeg wat zout en peper toe en pureer tot een gladde soep. Voeg extra heet water toe als de soep erg dik is. Schenk de soep terug in de pan.

Proef de soep en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Schep in voorverwarmde kommen. Maak elke portie af met een scheutje extra vergine olie en bestrooi voor het serveren rijkelijk met de rest van de zeewiermix.

Heel Veel VEG! van Hugh Fearnley-Whittingstall, €19,95, uitgeverij Becht via Bol.com. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN