Traditionele Chinese geneeskunde & de impact van afscheid nemen op je lijf

by Arno Roelofs 16.10.2017

Je leven is een aaneenschakeling van transformaties. Je wordt geboren, je groeit op, ontwikkelt, alles verandert, niets blijft hetzelfde. Uitgerekend deze transformatiecyclus wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde toegeschreven aan het meest solide element van de 5 elementen: metaal. En nu de herfst is begonnen neemt dit element aan kracht toe…

Traditionele Chinese geneeskunde & de impact van afscheid nemen op je lijf

De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen: hout, vuur, aarde, water en metaal. Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum. Nu de herfst is begonnen neemt het element metaal aan kracht toe. Het metaal element is tegengesteld aan het houtelement. Hout geeft je veerkracht. Metaal zorgt ervoor dat de expansie van het hout niet uit de hand loopt. Het houtelement stelt onze natuur voor, terwijl metaal de cultuur voorstelt. Hout kunnen we door metalen instrumenten omvormen tot kunstwerken. Daarmee cultiveren we onze natuur. Cultiveren betekent omvormen of transformeren. Daarbij moeten we onderscheid gaan maken tussen de oude en de nieuwe vorm. Belangrijk is om van de oude vorm afscheid te nemen. Als tot de herfst behorend is metaal het element dat met dit afscheid en met de bijbehorende rouw te maken heeft. Rouw betekent namelijk loslaten van het oude en het nieuwe verwelkomen. Dit is wat de Dikke darm en de Long (de 2 organen die horen bij het metaal element) beiden doen. De Dikke darm neemt afscheidt van de afvalstoffen van het lichaam. De Long verwelkomt de nieuwe pure energie van het lichaam in de vorm van zuurstof.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Afscheid en loslaten

Psychologisch spelen de Long en de Dikke darm dan ook een belangrijke rol bij de overgang van een oude naar een nieuwe fase en het bijbehorende afscheid of rouw. Verstoring in dit proces geeft problemen van deze twee organen en hun bijbehorend gebied. Huidklachten (tot de long behorend) zien we vaak wanneer er onverwerkt verdriet is, of na verlies van een relatie of dierbare. Bij een grote verandering in je leven. De klachten kunnen eczeem zijn, ontstekingen maar ook roodheid, jeuk en droogte van de huid. Vasthouden aan oude patronen kan obstipatie geven. We weten allemaal dat verandering van ritme obstipatie kan veroorzaken. Ook dit heeft weer te maken met transformatie: de overgang naar een andere situatie. Mensen met een teveel aan controle zijn daar vooral gevoelig voor. Zij kunnen zich moeilijk overgeven of loslaten. De sinussen (voor- en bijholten in het gezicht) behoren tot de Dikke darm. Ook zij zijn een uitscheidingsorgaan. In tijden van rouw spelen de sinussen dan ook vaak op. Je wordt letterlijk snotterig; verdriet zet zich om in snot.

Loslaten

We zien dus dat een goed functionerend metaal element ons zuivert en daarmee ruimte geeft aan nieuwe energie. We moeten ons eerst leeg maken voordat we ons open kunnen stellen voor nieuwe zuivere energie, de Prana of Chi om ons heen. Dit is wat de longen ook doen. De uitademing zorgt ervoor dat onze longen leeg zijn, zodat de leegte zich weer kan vullen bij de inademing. Dit is analoog aan onze manier van geestelijk energie opnemen. Je moet eerst rust vinden en je geest leeg maken alvorens je nieuwe energie op kunt nemen. Dat is de reden dat bij veel meditatievormen de nadruk bij “het hoofd leegmaken” ligt. Door ons denken tot rust te brengen is er weer plek voor zuivere Chi of energie. Een goede ademhaling en een ritmisch leven zorgen voor een optimaal functioneren van de Long en de Dikke darm. Hiermee houden we onze energie zo zuiver mogelijk en kweken we een goede gezondheid. Metaal zorgt daarmee voor een heldere geest in een zuiver lichaam.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN