Tantra Festival: over de verbindende levenskracht en waarom tantra nu actueler is dan ooit

by Karlijn Visser 25.04.2017

Een goede vriend tipte mij onlangs op het eerste Tantra Festival dit weekend in Amsterdam. Nieuwsgierig als ik was nam ik contact op met Rakesh Mijling, die het festival samen met zijn partner Elfriede organiseert. Want tot nu toe is Tantra een mysterie voor mij, en daar zit ‘m meteen ook de aantrekkingskracht in. Voordat ik me laat onderdompelen in de good-tantra-vibes van 28 tot 30 april, ging ik in gesprek met Rakesh over de actualiteit van Tantra en het festival. 

Tantra Festival: over de verbindende levenskracht en waarom tantra nu actueler is dan ooit

rakesh, tantra festival amsterdamWat tantra precies is valt volgens Rakesh niet geheel in woorden uit te leggen. Tantra gaat over bewustwording, voorbij gedachten, voorbij aan voorkeur/afkeur of geluk/ongeluk: noem het een eenheidservaring. Zodra je je op het tantrapad begeeft doe je telkens nieuwe ontdekkingen over wie of wat je werkelijk bent. Je patronen, ego en lichaam spelen een rol om inzichten te geven over de dans die het leven is. Rakesh heeft tantra al van kinds af aan meegekregen. En met al het zelfonderzoek dat hij ondertussen heeft verricht, is tantra volgens hem alles omvattend en bevat de meeste potentie om tot innerlijke bevrijding te komen. Het Tantra Festival is een verlangen van Rakesh dat hij al lange tijd heeft en nu is de tijd rijp. In Club Lite brengt hij zijn expertise van 10 jaar workshops en retreats organiseren samen in een actueel aanbod voor iedereen die op zoek is naar verbinding en dieper contact.

Voor wie is het Tantra festival bedoeld?

Rakesh: Voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot Tantra. Of dit nou de eerste keer is dat je met Tantra kennismaakt of een ervaren tantrika bent. Er zijn veel invalshoeken in tantra. Het festival bied daarom de gelegenheid om kennis te maken met verschillende tantra richtingen om uit te vinden welke bij jou past. Verder zit er een mooie opbouw in de drie dagen, waardoor je langzaam kunt wennen. En er komen teachers die graag hun ervaringen met je delen.

Is de Tantra scene in Nederland groeiend?

Rakesh: Jazeker. De laatste jaren is het aanbod flink gegroeid door de toenemende interesse in liefdevol contact. Denk aan Tantra workshops, retreats en dansfeesten.

Waarom wordt Tantra juist nu (her)ontdekt? 

Rakesh: Ik denk dat mensen op zoek zijn naar een diepere vervulling van hun leven. En meer verbinding willen met zichzelf anderen. We leven in een maatschappij waarin iets willen krijgen of hebben overheerst. Geld, macht, werk, etc. Verder is er best veel afstand en verharding in de maatschappij waarin mensen langs elkaar heen leven. Steeds meer mensen staan op die dit graag anders zien. Tantra helpt hierbij: het laat je verbinden met jezelf en je levenskracht, en vooral brengt het mensen dichter tot elkaar. Er ontstaat betere afstemming, begrip en verdieping. Het helpt je om je hart te openen en maskers en blokkades te laten smelten.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Wat kunnen tantra-groentjes deze 3 dagen verwachten?

Rakesh: Een driedaagse reis vol nieuwe ontdekkingen over jezelf, inzichten in patronen tijdens contact en wellicht iets wat de mind niet kan bevatten. De eerste dag gaat vooral om het creëren van veiligheid en laagdrempelig contact maken met elkaar. Vervolgens worden op de tweede dag mannen en vrouwen gescheiden, om samen te werken aan heling. Met je eigen broeders en zusters contact maken met de blokkades die ons in de weg staan om ons hart te openen. Teleurstellingen in vorige relaties, pijnpunten uit het gezin waar je vandaan komt, you name it. We nodigen je uit om jezelf niet vast te zetten in een bepaald gevoel, maar ermee te spelen en het meer te laten stromen. Zodat we op de derde dag ons open kunnen stellen voor de magie van pure verbinding. Binnen die drie dagen is het aanbod van workshops eigenlijk heel divers. Voel gewoon vooral zelf wat bij je past en waar je zin in hebt op dat moment. De thema’s in de workshops zijn divers. Van het voelen van je seksuele energie in de Kundalini Yoga tot Senses Experience. En van het omgaan met je verlangens in je relatie tot Tantrische massages.

Zijn er eigenlijk verschillende niveaus in tantra?

Rakesh: Daar wordt weleens over gesproken, maar zelf vind ik het te veel klinken als een soort hiërarchie. Ik zie het meer als ontdekken in het moment. En elke keer is dat weer anders. Hoe meer je met Tantra bezig bent, hoe natuurlijker het voor je wordt, en daarmee speelser en alle processen die zich aandienen op je levenspad lichter.

Kun je iets vertellen over de tantra-kleur van het festival? 

Rakesh: Art of Loving (de organisatie achter het Tantra festival Amsterdam) gaat uit van witte Tantra. We zetten een koers uit die meditatief gericht is. We blijven niet hangen in het zintuiglijke genot, maar gaan daaraan voorbij want er is meer dan alleen het lichaam en haar sensaties. Wanneer we te veel aandacht schenken aan de sensaties van het lichaam blijven we hangen in Samsara. Dan blijven we rond dolen in voorkeuren. Wat ik wil, wat ik nodig heb, etc. 
De essentie van witte tantra is dat het lichaam een heilige tempel is en Kundalini energie verenigd wil worden met de kosmische Kundalini, beyond the body. Maar wat ik belangrijker vind dan theorie, is het gewoon zelf te ervaren. Ga het ontdekken, voel wat er gebeurt in je lichaam en energie, en wees er getuige van zonder voorkeur of afkeur.

Wat hoop je dat mensen mee naar huis nemen na het Tantra festival? 

Rakesh: Dat ze na de drie dagen meer contact hebben gemaakt met de sparkle en de levenslust die in ons allemaal zit. Dat je mooie inzichten hebt gekregen, dat je hebt genoten van liefdevolle verbindingen en dat er meer kleur in je leven mag zijn.

Praktische vraag: kun je ook tickets kopen voor 1 dag?

Rakesh: We bieden geen dagtickets aan, omdat we met z’n allen een reis willen maken. In de drie dagen zit een zorgvuldige opbouw. We nodigen je dan ook uit om alle dagen mee te maken. Wel zijn er wat losse tickets te koop voor de party op zaterdagavond. Je kunt er genieten van diverse DJ’s (Kareem, DJ Nimble, DJ Reinout) en live optredens (Praful). Daarnaast is er op die zaterdagavond 28 april een Love Lounge, waar je de flow kunt volgen van dat moment. Meditatief op jezelf, of in contact met de ander.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Tickets voor het festival (€265,- incl. 2x lunch, 3x diner) zijn hier te koop. En kijk hier meer informatie over het programma.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN