Oxford professor legt uit: dit is hoe je zintuigen beïnvloeden wat je proeft

by Evelyn van Hasselt 11.08.2017

Volgens recente bevindingen van de Britse Oxford professor Charles Spence is een groot deel van onze smaakbeleving niet gerelateerd aan alleen het eten of drinken. Het onderzoek van Spence laat bijvoorbeeld zien dat hoe zwaarder het bestek en glaswerk zijn, hoe beter een gerecht ons smaakt. En wist je dat ook de kleur van je bord een rol speelt?

Zó beïnvloeden je zintuigen je smaakbeleving

Het zal geen verrassing zijn dat de wijze waarop voedsel wordt geserveerd van invloed is op onze ervaring van het gerecht. Nog interessanter is op welke manier en in welke mate dit effect heeft. Chef-kok Jozef Youssef en professor Spence werken als duo om de volledige smaakbeleving in kaart te brengen. Met hun project Kitchen Theory onderzoeken zij hoe onze zintuigen invloed hebben op onze perceptie van smaak en onze gehele smaakbeleving.

Smaakbeleving en geluid

Jozef Youssef is gefascineerd door het effect dat geluid heeft op onze verwachtingen van smaak: “Wanneer je mensen zou blinddoeken en hen twee stukken selderij zou geven om een keuze uit te maken, dan zal 99% van de proefpersonen de selderij kiezen die het meest knapperige geluid maakt. Waarom? Omdat we ontzettend veel vooroordelen hebben over voeding. We verwachten van selderij dat het knapperig zal zijn. Alles wat niet zo klinkt, voelt gewoon niet goed aan. Het strookt namelijk niet met onze verwachtingen.”

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Smaakbeleving en kleur

Een ander interessant onderdeel van de smaakbeleving is kleur. Onderzoek van professor Spence toont aan dat mensen kleur associëren met smaak. Rood wordt geassocieerd met zoet, groen met zuur, wit met zout en zwart met bitter. Dit geldt niet alleen voor het gerecht, maar ook voor de borden en de achtergrond waar de maaltijd op wordt geserveerd. “In het algemeen hebben we ontdekt dat wanneer we een gerecht op een wit en een zwart bord serveren, de mensen het eten op het ronde, witte bord veel zoeter vinden smaken dan eten op een zwart bord. Er is een verschil te zien van 10% in zoetbeleving, alleen door vorm en kleur van het bord.”

Presentatie

Naast kleur en geluid speelt ook de presentatie een belangrijke rol en heeft het een groot effect op onze verwachtingen. Chef Jacques La Merde, haar echte naam Christine Flynn, is een beroemde chef-kok en populaire Instagrammer met meer dan 143.000 volgers. Zij maakt prachtig opgemaakte borden die lijken op fine dining, maar eigenlijk bestaan uit producten van het dichtstbijzijnde tankstation. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Cristine Flynn

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN