5 slimme eetregels uit de Traditionele Chinese Geneeskunde

by Arno Roelofs 24.10.2016

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zorgt verkeerd eten voor slechte ‘Chi’ of levensenergie. Acupuncturist Arno Roelofs legt uit waarom het slim is om een beetje op te passen met te veel, te koud en te zoet.

Verkeerd eten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kent 5 elementen. Het Aarde element wordt vaak in het midden van de andere vier elementen geplaatst en hoort ook in het midden van het lichaam. Precies daar waar zich de maag bevindt. Volgens de TCM is je maag  verantwoordelijk voor je levensenergie. Eet je verkeerd? dan gaat dit ten koste van je Chi. Maar wat is dan verkeerd?

1) Te veel eten

Verkeerd eten is ten eerste teveel eten. Je kunt je spijsvertering het beste zien als een pannetje op een vuurtje dat langzaam suddert. Teveel eten zorgt ervoor dat het vuurtje teveel oplaait. Maagzuur is een gevolg van een teveel aan vuur in de maag. De Chinese geneeskunde raadt dan ook aan om je niet vol te eten. Regelmatig en niet te veel eten houdt volgens hen de spijsvertering “wakker”.

2) Te koud eten

Naast overeten is ook te koud eten niet goed. Koud eten is niet alleen letterlijk koud eten en drinken rechtstreeks uit de koelkast, maar ook moeilijker verteerbare voeding. Rauwkost is een voorbeeld van “koud” eten omdat het lichaam veel verteringswarmte kwijt is aan de vertering hiervan. Hierdoor ontstaat een “koud midden” en wordt het Aarde element verzwakt. Een lage spijsverteringsenergie betekent dat je snel vol zit en je buik opzwelt, maar zorgt er ook voor dat je minder verbrandt en dus dikker wordt.

3) Te zoet/vet eten

Suiker is ook slecht voor het Aarde element. Juist omdat ze onze Chi verzwakt en we daardoor af en toe energiedips hebben krijgen we behoefte aan zoet. Suiker is een energy booster, maar is vervolgens slecht voor de spijsvertering-energie. Het maakt haar traag en lui. Natuurlijke suikers zoals in fruit en honing zijn dan beter dan echte suiker.

Wat dan wél?

Samenvattend kun je het beste een beetje opletten met te koud, te veel en te vet eten. Ook melkproducten zijn vaak vertragend voor de spijsverteringsenergie. Maar wat kunnen we dan wél eten om onze spijsvertering te versterken of liever gezegd warm te houden? In plaats van rauwkost kun je beter roerbakken. Dat kost je lichaam minder energie om te verteren. Soep is altijd heel goed. Gember is warm van aard en goed om door het eten te doen. Tegenwoordig kan je overal lekkere verse gemberthee bestellen.

4) Dagje honger

Verder is het natuurlijk zaak goed naar je lichaam te luisteren. We weten allemaal wanneer we teveel of te vet eten. In principe kan je alles eten, maar ook hier geldt weer: alles met mate en zo afwisselend mogelijk. Eet je een salade, doe er wat gember in en een beetje citroen over. Wil je kaas eten neem dan het liefst geitenkaas. Heb je veel gegeten neem dan wat cardamon en eet de volgende dag even wat minder. Er onthoud: er is niks mis met een dagje wat honger hebben. Sterker nog: dat houdt de spijsvertering wakker zodat deze haar werk kan doen.

5) Genieten

Als je deze tips een beetje in de gaten houdt kun je in principe alles eten. Nog een laatste tip: eet wat je lekker vindt. Het Aarde element houdt namelijk van genieten. Genieten versterkt ook het Aarde element en dus de spijsvertering. Eet smakelijk!

In de vorige blogs van Arno zijn de andere vier elementen aan bod gekomen. Je vindt ze hier:

De elementen Vuur en Water
Het element Hout
Het element Metaal

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN