Dit is hét recept van Sarah Britton voor het aller gezondste brood van de hele wereld!

by Karlijn Visser 13.04.2018

Het is nogal een statement, maar dit crispy voedzame glutenvrije en vegan brood mag je gewoon niet missen. En het leuke is, dat het nog eens snel klaar is ook. Sterker: zodra je – net als ik – hooked bent, zul je er een sport van maken om dit brok geluk telkens een paar minuutjes sneller te maken dan de vorige keer. Ondertussen ken ik alle ingrediënten en de verhoudingen uit mijn hoofd en vond ik het tijd om deze parel ook met jou te delen. Het recept voor deze healthy variant op het bekende stevige Deense roggebrood is van de Britse plantbased foodblogger Sarah Britton van MyNewRoots.org.  

Dit is hét recept van Sarah Britton voor het aller gezondste brood van de hele wereld!

rye bread, sarah britton, life changing loaf bread

Ingrediënten
1 kop / 135 g zonnebloempitten
½ kopje / 90 g lijnzaad
½ kopje / 65 g hazelnoten of amandelen
1 ½ kopje / 145 g haver
2 eetlepels chiazaadjes
4 eetlepels psylliumvezels (of 3 eetlepels bij gebruik van psylliumpoeder, ik gebruik altijd deze van Superfoodies.)
1 theelepels zeezout
1 eetlepel ahornsiroop (kies voor stevia als je suikervrij wil)
3 eetlepels gesmolten kokosolie of ghee
350 ml water

Benodigdheden
– Cakeblik of broodpan
– Mengkom

Bereiding
1. Mix alle droge ingrediënten in een mengkom en roer flink door. Mix ahornsiroop, olie en water samen in een maatbekertje. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en meng goed totdat het deeg volledig doorweekt is en dik wordt. Is het te dik om te roeren? Voeg dan 1/2 theelepels water toe totdat het deeg hanteerbaar is. Schep het deeg in een ingevette cakeblik of gebruik bakpapier. Strijk de bovenkant van het deeg glad in het cakeblik met de achterkant van een lepel. Laat dit nu minstens 2 uur opstijven. Het deeg is klaar als het brood zijn vorm behoud (ook buiten het cakeblik).
2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
3. Plaats het cakeblik in de oven op het middelste rek en bak 20 minuten. Verwijder vervolgens het brood uit het cakeblik en plaats het ondersteboven direct op het rek. Bak nog eens 30-40 minuten. Het boord is gaar wanneer het hol klikt als je er met een mes op tikt. Laat volledig afkoelen voor het snijden. Dit is bijna onmogelijk maar doe het toch.
4. Bewaar het brood maximaal 5 dagen in een afsluitbare bak. Je kunt het ook invriezen. Snijd van tevoren de plakjes. Ideaal voor een snelle, verse toast.

Beeld & recept: Sarah Britton – My New Roots

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN