Eye-opener: dit is de heilzame kracht van regen

by Evelyn van Hasselt 18.08.2017

Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is? Het is een zin uit het gelijknamige boek van schrijver Jan Jaap van Hoeckel. Volgens hem bestaat er geen ‘slecht’ weer. Het is slechts een negatief label dat we op een bepaald weertype hebben geplakt. Als je regen een tweede kans geeft zie je vanzelf de glans van de druppels.

Waarom regen geen slecht weer is

Eerlijk is eerlijk: ik sta ook niet te springen van geluk als ik ‘s ochtends de gordijnen open trek en regen zie in plaats van zon. Maar met een beetje fantasie kun je regen ook beschouwen als leraar. En de belangrijkste les is misschien wel dat de natuur geen grote ongelijkheden tolereert. De rol van het water is balans brengen om zo vruchtbaarheid en productiviteit te stimuleren. Dit zie je ook terug binnen het taoïsme. Binnen deze Chinese levensfilosofie gelooft men in het samenspel tussen yin en yang. Yang staat voor mannelijke energie en de positieve stralende kracht van de zon. Typische yang woorden zijn: buiten, doen, denken, presteren, verandering, hard en snel. Je kunt yang energie doelgericht kunt inzetten om bepaalde prestaties te leveren. Maar je kunt niet eeuwig uit de yang bron blijven putten. Na een periode van zonneschijn kan een flinke regenbui je helpen om over te schakelen op vrouwelijke yin energie. Typische yin woorden zijn: binnen, rust, voelen, rond, zacht en langzaam. Als het regent doe je er verstandig aan om je leven klein, rustig en zacht te houden. Gebruik een regenachtige dag als het even kan om terug te trekken en op te laden. Zet een kop kruidenthee, bak een ayurvedische cake met helende krachten, kruip met een dekentje op de bank en onthoud: Happiness is watching the rain from inside a warm house.

Nog een fijne regen tip:

Het geluid van regen heeft iets meditatiefs. Dat vindt ook geluidsman Olivier Nijs. Hij begon 15 jaar geleden met het opnemen van natuurgeluiden waarbij geluiden van menselijke activiteiten of niet-natuurlijke klanken een no go zijn. Op zijn album Rain staan 6 verschillende puur natuurlijke Nederlandse regenbuien. Want druppels op dorre blaadjes op de grond klinken heel anders dan op bladeren aan de boom. En zo is het maar net.

regen

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN