Traditioneel Koreaans recept: snelle kimchi met een moderne twist

by Natalja De Vos 26.01.2018

Kimchi is het bekendste spicy Koreaanse bijgerecht. Wij vonden een recept voor ‘nood kimchi’. Ideaal voor die dagen dat je naar kimchi snakt, maar geen tijd hebt om te wachten tot het fermentatieproces haar werk gedaan heeft. Dit is bereiden voor ongeduldige keukenprinsessen, want het is klaarmaken en gelijk opeten die gezonde gefermenteerde hap kool. Kimchi past bij veel verschillende gerechten. Verwerk het in soep, stamppotten of bij rijstgerechten. Met onderstaand recept uit het prachtige Basisboek Korea kan het niet mis gaan.

Traditioneel Koreaans recept: snelle kimchi met een moderne twist

Basisboek koreaEen traditionele kimchi hoort enkele dagen te rusten (lees: fermenteren, een manier van voeding bereiden waar je darmen heel erg blij van worden en die ze gezond houdt) voordat je ‘m kunt opeten. Maar niet bij dit recept. Wat er is zo bijzonder aan kimchi? In de Koreaanse cultuur bestaat het al sinds de oudheid en werd het vooral gebruikt als vitamine C-boost tijdens de winter. Tegenwoordig zie je dit gerecht niet enkel in Koreaanse keukens, maar ook bij ons in het Westen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld. Waarom precies? Dit eeuwenoude gerecht zit boordevol vitamines (vitamine A, B en C). Daarnaast is het rijk aan vezels en calcium. Daarbij zijn gefermenteerde gerechten goed voor een gezonde darmflora en je algemene gezondheid. Royaal opscheppen dus, die Kimchi!

Ingrediënten voor 700 ml snelle kimchi

500 g groene kool (ca.1/2 krop), in stukjes van 5 cm
4 teentjes knoflook, geperst
4 bosuitjes, in stukjes van 2 cm
4 eetlepels grof zeezout
2 eetlepels gochugaru (Koreaanse chiliflakes)
2 eetlepels sambal oelek
2 eetlepels vissaus
2 theelepels kristalsuiker

Zo maak je de snelle kimchi

Bestrooi de groene kool in een grote kom met het zout en zet hem 1 uur opzij; keer de bladeren na 30 minuten, zodat al het vocht eraan onttrokken wordt. Spoel de kool af en laat de bladeren goed uitlekken. Meng de overige ingrediënten in een kleine kom. Doe ze bij de koolbladeren en hussel alles door elkaar, zodat de bladeren volledig zijn bedekt en klaar ben je. Bewaar de kimchi maximaal 2 weken in een luchtdicht afsluitbare bak in de koelkast.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Basisboek Korea, Caroline Hwang, € 29,99 van uitgeverij Becht

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN