Recept uit vegan kookboek Happy Pear: smashing Japanse rijst-met-groentekom

by Natalja De Vos 01.02.2018

De goedlachse Ierse broers David en Stephen Flynn laten in hun kookboek De wereld van de Happy Pear zien hoe vrolijk je wordt van het eten van meer groenten. Kijk alleen al naar de foto van deze twee happy campers en je weet dat er geen woord gelogen is. Vroeger hielden ze wel van een lapje vlees. Het zijn immers gewone jongens naar eigen zeggen. Totdat ze onafhankelijk van elkaar vegetariër werden. Een beslissing die hun leven veranderde. De aanstekelijke passie van de broers voor gezond eten komt tot uiting in dit nieuwe kookboek met maar liefst 100 lekkere plantaardige recepten. 

Recept uit vegan kookboek Happy Pear: smashing Japanse rijst-met-groentekom

Japanse saladeDit recept is geïnspireerd op een plek in Venice Beach, LA, waar ze simpele, verfijnde, op de Japanse keuken gebaseerde gerechten in kommen serveren. De ster van dit gerecht: de rode kool. Zijn kleur en scherpe smaak geven het gerecht een extra dimensie. Het is een van de oudste koolsoorten die niet alleen heel lekker is, maar ook gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Het lijstje met gezonde voedingsstoffen is overigens nog langer. Rode kool is rijk aan vitamine C, vitamine E, vitamine K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur.

Recept: Japanse rijst-met-groentekom

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de salade
320 g (kortkorrelige) zilvervliesrijst
10 g arame of ander gedroogd zeewier, fijngehakt
3 wortels
sap van een 1/2 citroen
40 g zeekraal (tip: je kunt ook bieslook gebruiken)

Voor de dressing
1 eetlepel rijst-/appelazijn
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel tamari/sojasaus
1/2 eetlepel agavesiroop

Voor de tempé
blok tempé van 300 g
1/2 stronk paksoi
100 g babyspinazie

Voor de tempésaus
1 cm verse gember
4 eetlepels tamari/sojasaus
2 eetlepels sesamolie
3 eetlepels agavesiroop

Voor erbij
zuurkool van rodekool (of anders gewone zuurkool)

Bereiding

Zet eerst de rijst op. Dit duurt zo’n 40 minuten, dus je zou kunnen wachten tot hij ongeveer 15 minuten kookt voordat je met de rest begint. Week het zeewier 10 minuten in een kom koud water. Rasp de wortelen in een andere kom en schenk het citroen­sap erover tegen oxidatie. Is de zeekraal te lang, snijd hem dan in kleine stukjes. Maak de saladedressing door alle ingrediënten in een mok te mengen. Snijd de tempé in kleine blokjes en de paksoi in kleine stukjes. Maak de tempésaus door de gember te schillen en te raspen en hem met de tamari, de sesamolie en de agavesiroop in een kom te doen. Meng alles goed. Verwarm een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak daarin al roerend de tempé met de helft van de tempésaus 2 minuten. Voeg de resterende saus toe en bak de tempé nog 4 minuten. Voeg de paksoi toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg tot slot de spinazie toe en laat hem in 1 minuut slinken. Neem de pan van het vuur en zet hem apart. Verdeel de gare rijst met wat tempé, groenten en zuurkool over diepe kommen. Giet het zeewier af en doe de ingre­diënten voor de salade in een kom. Voeg de dressing toe en meng alles. Schep dan een beetje salade in elke rijstkom en serveer het gerecht. Geniet ervan!

De wereld van de happy pear, Stephen & David Flynn, €24,95 via Bol.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN