Dit is spiritueel gezien het hogere doel achter je burn-out

by Karlijn Visser 15.02.2017

 Maar liefst 1 op de 7 (!) mensen kampt met burn-out verschijnselen. Daar moet uiteindelijk een hoger doel achter zitten dachten wij. En daarom gingen we te rade bij coach Ralph Freelink. We vroegen hem hoe je een burn-out kunt bekijken vanuit spiritualiteit en hoe dit je kan helpen in een transformatieproces.

Dit is spiritueel gezien het hogere doel achter je burn-out

Ralph Freelink, spirituele burn-outRalph: De aanleiding van een burn-out zit vaak in werk- en tijdsdruk, het beeld dat er geen einde komt aan wat er nog gedaan moet worden, en externe autoriteiten die ervoor zorgen dat mensen in de overlevingsstand terecht komen. De chronische stress die hiermee gepaard gaat leidt vaak tot fysieke en emotionele uitputting, slechte prestaties, moedeloosheid, maar ook negativiteit en zelfs depressie. Een burn-out komt voort uit een patroon van ‘niet kunnen stoppen’ en dus altijd onderweg zijn. De paradox is dat de uitputting je dwingt om precies dát te doen wat je zo moeilijk vindt: stoppen met werken.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Wat is spiritueel gezien de oorzaak van een burn-out?

Ralph: De oorzaak van een burn-out zit van binnen: het gevecht dat je levert met je zelf. Dit gevecht kent twee kanten: we hunkeren en dus streven naar iets wat er niet is. Tegelijkertijd zijn we in gevecht met, en hebben we aversie tegen, datgene wat er wel is. Deze dualiteit tussen aversie en hunkeren zorgt voor het lijden; je bent niet in contact met wat er in je leeft. De aversie, het gevecht met onszelf, is niets minder dan het wegduwen van boosheid, angst en gemis (uit het verleden) dat nog niet is verwerkt. Dit leefde nog in de schaduw en die heeft je middels de burn-out teruggehaald.

Wat is spiritueel gezien de diepere betekenis van een burn-out?

Ralph: Een burn-out is in essentie een identiteitscrisis. De crisis is een niet-bewuste zoektocht naar jezelf. Ons diepste verlangen is namelijk om thuis te komen. Dus werk je zo hard, en put je jezelf uit, om die plek te bereiken. Op een gegeven moment – vaak in de loop van de crisis – kom je erachter dat doorgaan niet het antwoord is. Je bent niet aangekomen op de gewenste plek en plotseling doorzie je de illusie van al het streven. Je bent wakker geworden. Als vanzelf ontstaat het inzicht om een innerlijke reis te gaan maken en thuis te komen bij jezelf.

Hoe kun je spiritueel gezien het beste omgaan met een burn-out?

Ralph: Waar een verlangen is, is ook een gemis. Je bent met al het harde werken voorbij gegaan aan een gemis in jezelf en dat heb je buiten jezelf willen oplossen. Nu roept de weg naar binnen en is het tijd om het gemis te transformeren. Dit is een wond uit het verleden die heling nodig heeft. Vaak zijn dit gebieden in onszelf die bevroren zijn geraakt en die we eerst hebben te ontdooien. Het beëindigen van het gevecht met onszelf en het verkennen van bevroren emotioneel- energetische lagen is één van de meeste wezenlijke processen die we hebben aan te gaan. Wanneer dit gebeurt – en de wond uiteindelijk heelt – ontsluit je een bron van kracht, energie en liefde waar je altijd naar hebt verlangt. Dat is pas echt thuiskomen.

Kun je via het spirituele pad een burn-out voorkomen?

Ralph: De burn-out is het pad. Het is een symptoom dat hoort bij onze reis op aarde. Veelal wordt het symptoom beschouwd als een probleem dat moet worden opgelost, omdat we geconditioneerd zijn om te overleven en door te gaan. Niets is minder waar. De burn-out is de ultieme opening naar het ontwaken van een grote groep zielen die al reeds op weg zijn naar huis. Het is een koerscorrectie van een reis waarop je je al bevond. Soms heb je geen keuze om een bepaalde ervaring door te maken en er anders uit te komen. Zo is het volgens mij bedoeld: de burn-out als uitnodiging van het universum om te ontdekken wie we ten diepste zijn.

Benieuwd of jij vatbaar bent voor een burn-out? Doe de check! 

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Ralph Freelink levert high-end coaching waarbij de manifestatie van je grootste potentieel het uitgangspunt is. Hij werkt veel met coaches, ondernemers en CEO’s. Hij is niet te boeken voor losse sessies, wel voor langere trajecten. Je investeert in de resultaten, waardecreatie en impact van je transformatie. Zijn kantoor is gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam. ralphfreelink.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN