De Chinese orgaanklok: misschien wel de gezondste manier van klokkijken

by Evelyn van Hasselt 18.09.2017

De Chinezen weten het al duizenden jaren: ons lichaam werkt volgens een energetische klok. De orgaanklok noemen ze ‘m. En hij kan behoorlijk bepalend zijn voor je humeur en energieniveau gedurende de dag.

De Chinese orgaanklok

Voor wie nog nooit van een orgaanklok heeft gehoord, beginnen we bij het begin. De Chinezen gaan uit van 12 hoofdmeridianen of orgaansystemen. De energie van ieder orgaan is 2 uren per etmaal optimaal. Tijdens deze twee uren is het betreffende orgaan dus extra hard aan het werk. Precies 12 uur later is dit orgaan juist weer op z’n zwakst. Laten we de maag als voorbeeld nemen. Dit orgaan is volgens de Chinezen tussen 07.00 en 09.00 uur het meest actief. Dit is dus een goed moment om te eten. Flink bunkeren tussen 19.00 en 21.00 uur is daarentegen geen goed plan…

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

12 Orgaansystemen

Hieronder vind je een overzicht van de 12 orgaansystemen en de tijden waarop deze het meest actief zijn. Nu is strikt volgens de orgaanklok leven nog een hele uitdaging. In plaats van je hele leven omgooien, kun je er beter een beetje mee experimenteren om te kijken wat de orgaanklok voor je doet. Begin je dag bijvoorbeeld eens met een warm, stevig ontbijt. En probeer voor 23.00 uur ook echt onder de wol te liggen.

Van 23.00 uur tot 01.00 uur – Galblaas
De galblaas is verbonden met het maken van keuzes. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen. Tijdens je slaap worden je zelfvertrouwen en vermogen om keuzes te maken namelijk energetisch opgeladen. Nu snap je gelijk waarom elk uurtje voor twaalven dubbel telt! Heb je moeite om in slaap te komen? Deze slaapverwekkende supplementen kunnen helpen.

Van 01.00 uur tot 03.00 uur – Lever
Aan het begin van de nacht laadt je lever zich op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht ook echt te slapen. Want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen. Sta je rond dit tijdstip nog vrolijk in een club? Kijk dan niet raar op als gevoelens van boosheid en frustratie op gegeven moment boven komen drijven. Dat duidt namelijk op een verstoorde leverenergie.

Van 03.00 tot 05.00 uur – Longen
Heb je je ooit afgevraagd waarom monniken zo vroeg mediteren? Dat doen ze omdat ze omdat hun longen voor dag en dauw optimaal functioneren. Longen zorgen immers voor de ademhaling en dat is iets waar ze zich tijdens het mediteren op concentreren. De emotie die hoort bij de longen is verdriet. Heb je last van pijnlijke longen? Dan kan het zijn dat je kampt met emoties die je nog niet hebt verwerkt.

Van 05.00 tot 07.00 uur – Dikke darm
De dikke darm staat voor laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Dit is dan ook de beste tijd van de dag voor een grote boodschap.

Van 07.00 tot 09.00 uur – Maag
Chinezen eten hun warme maaltijd het liefst in de ochtend. Ze geloven namelijk dat de maag tussen 7.00 en 9.00 uur optimaal functioneert. De minst gunstige tijd om de grootste maaltijd van de dag te eten? Precies 12 uur later, tussen 19.00 en 21.00 uur.

Van 09.00 uur tot 11.00 uur – Milt
Na je ontbijt is je lichaam druk bezig met het opnemen van voedingsstoffen. Dit is de beste tijd van de dag om aan het werk te gaan of te studeren. De milt staat namelijk voor je intellect. Ingewikkelde materie neem je nu goed op.

Van 11.00 uur tot 13.00 uur – Hart
Aan het einde van de ochtend functioneert je hart optimaal. Het concentratievermogen daalt. Volgens de orgaanklok is dit een goede tijd om contacten te leggen en licht te lunchen.

Van 13.00 uur tot 15.00 uur – Dunne darm
Wat je tijdens de lunch hebt gegeten wordt nu door je lijf optimaal benut. Het is goed om je op dit moment van de dag te bewegen en dagelijkse taken uit te voeren. Je buigen over complexe materie kun je beter ‘s ochtends doen.

Van 15.00 uur tot 17.00 uur – Blaas
Valt jouw middagdip ook altijd tussen 15.00 en 17.00 uur? Vaak is dit een teken dat je niet voldoende hebt gedronken. Pak een flinke beker thee of neem een miso soepje. Want het kan ook zijn dat je iets te weinig zout hebt binnengekregen.

Van 17.00 uur tot 19.00 uur – Nieren
Aan het einde van de middag zijn je nieren het meest actief. Ze zijn druk bezig met het filteren van je bloed en kunnen wel wat energie gebruiken in de vorm van een lichte maaltijd. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn, dan kun je klachten krijgen aan je rug of angstig worden.

Van 19.00 uur tot 21.00 uur – Bloedsomloop
Dit is het beste moment van de dag om te lezen of mediteren is aan het begin van de avond. Volgens de Chinezen is dit echter óók het beste moment van de dag om samen tussen de lakens te duiken. Zeker als je graag zwanger wilt worden.

Van 21.00 uur tot 23.00 uur – Verwarmer
De verwarmer is geen orgaan, maar een soort energetisch systeem dat helpt het evenwicht in je lichaam te bewaren. Probeer je op dit moment van de dag te ontspannen en maak je langzaam maar zeker klaar om naar bed te gaan. Zorg er voor dat je slaapkamer netjes en opgeruimd is. Deze Feng Shui do’s en dont’s voor in de slaapkamer kunnen je daar bij helpen.

De orgaanklok zoals hierboven beschreven is vooral een handige leidraad. Misschien lukt het je om er een paar elementen uit te lichten en die toe te passen in je eigen leven. Een boek dat hier bij van pas kan komen is De orgaanklok praktisch toepassen van Anna Elisabeth Rocker. Succes!

NB: de orgaanklok zoals hierboven is gebaseerd op de wintertijd. In de zomer tel je er dus een uur bij op.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN